Skip to content

Fd justitieministrar: Ny typ av kriminalitet gav rättspolitiken topposition inför valet

Den grova brottsligheten har gjort att den svenska rättspolitiken har seglat upp som en av valets viktigaste frågor. Det konstaterar de före detta justitieministrarna Beatrice Ask (M) och Thomas Bodström (S) som är gäster i Veckans Juridik Valspecial.

 

- Det är länge sedan rättspolitiken fick en så framträdande plats i den allmänna debatten. Samtidigt har alla närmat sig varandra. Idag pratar alla om behov av fler poliser, skärpta påföljder och så vidare... Alla springer på samma boll, säger Beatrice Ask.

Rättspolitiken har enligt Thomas Bodström fått ett sådant ”tryck” att det är svårt att "intellektualisera debatten".

- Jag tycker det är väldigt enkelspåriga lösningar, många gånger faktiskt mot bättre vetande.

Bodström exemplifierar med valdebattens återkommande krav på skärpta straff.

- Man tror att straff ska lösa allt fast vetenskapen visar den absoluta motsatsen. Det är för krångligt att börja prata om alla brottsförebyggande åtgärder. Det är inte ”klatschigt” i media.

Beatrice Ask pekar på löftena om fler poliser och kallar den rättspolitiska debatten för ”kortsiktig och ytlig”. Hon säger att det finns en risk att väljarna blir besvikna.

- Väljarna kommer förvänta sig att se saker som inte kommer att infrias. Att få polisen att fungera bättre, det är en lång resa. Vi har stora problem, stort behov av att utbilda fler.

- Risken är stor att förväntningarna är stora och så infrias inte det. Då kommer en backlash där förtroende för politiken minskar ingen.

Hur har rättspolitiken förändrats sedan ni var justitieministrar?

- Ibland skrattar jag när jag ser förslagen - för det är samma debatt, säger Thomas Bodström.

- Jag kommer ihåg när jag i början på 2000-talet tittade i gamla arkiv så var det samma sak, fler poliser, vi måste utreda fler brott, polisen måste göra kärnverksamhet och vi måste ha högre straff. Men det som är skillnaden är att nästan alla partierna har samma svar på lösning.

- Till och med Vänsterpartiet säger att ”en röst på Vänsterpartiet är mer poliser”, när hörde man det?, säger Thomas Bodström.

Dagens rättspolitik handlar mer om den grova brottsligheten, säger Beatrice Ask.

- Den förändring som vi har är att det är väldigt mycket fokus på allvarlig grov brottlighet därför att media tycker det är mer intressant.

- Människor på landsbygden som får maskiner stulna, dieselstölder eller den lilla butiken som har inbrott känner sig bortglömda därför att allt fokus ligger på de stora brotten.

 

 

Se Veckans Juridiks utfrågning av partierna

Centerpartiet>>
Moderaterna>>
Sverigedemokraterna>>
Miljöpartiet>>
Vänsterpartiet>>
Liberalerna>>
Socialdemokraterna>>
Kristdemokraterna>>

Professorer sågar utvecklingen av svensk rättspolitik>>
Fd justitieministrar om dagens rättspolitik>>

 Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt