Skip to content

EU:s dåliga gränskontroll ett hot mot Sverige - därför förlänger regeringen vår inre gränsbevakning

Foto: Tomas Oneborg/TT

Det finns ett fortsatt hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten i Sverige. Det är regeringens motivering till att förlänga de inre gränskontrollerna i ytterligare ett halvår.

 

Beslutet fattades vid det senaste regeringssammanträdet med stöd av den EU-lagstiftningen och utifrån regeringens bedömning av det natioenlla läget i Sverige där slutsatsen är att "det fortsatt finns ett hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten".

Regeringen skriver:

"Den risk som framför allt bristerna i kontrollen av EU:s yttre gränser medför - vilket bland annat gör det möjligt för potentiella terrorister och andra brottslingar att resa in i Schengenområdet - gör att vi måste ha kvar våra egna inre gränskontroller." 

Ytterligare ett halvår
De intre gränskontrollerna i Sverige ska därmed fortsätta i ytterligare sex månader - fram till och med den 11 november. 

Enligt regeringen är det viktigt att "kontrollens lokalisering, omfattning och utformning" anpassas till vad som är nödvändigt med hänsyn till just allmän ordning och inre säkerhet.

De inre gränskontrollerna är en tillfällig lagstiftning som frångår EU-principen om den fria rörligheten - en av hörnstenarna i EU-samarbetet och inom Schengen.

Efter detta införde Sverige tillfälliga gränskontroller mot andra Schengenländer.

Har tidigare fått kritik
Enligt den svenska förordningen får inga personer som inte kan uppvisa en giltig legitimation resa över gränsen från Danmark till Sverige med tåg, buss eller passagerarfärja.

Regeringens förlängningar av gränskontrollerna har tidigare fått hård kritik av baldn annat Riksrevisionen och näringslivet i Öresundsregionen.

565 privatpersoner - så kallade öresundspendlare - har dessutom lämnat in en gemensam ansökan om skadestånd mot staten till Justitiekanslern.

 

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här 

 


  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

18 comments

Sverige borde ha en yttre gränskontroll.

Givetvis. Men det har ju tyvärr det svenska folket sagt nej till.

Otack är EUs lön. 2014 visade det sig att EUs sk yttre gräns, en väsentlig del i schengenreglerna, var i det närmaste ett skämt vilket medförde att sk flyktingar i stort sett fritt kunde resa in i EU. Inte blev det direkt bättre av Merkels inbjudan till Tyskland, " wir schaffen das ".Visegradländerna försökte stärka den yttre gränsen, vad jag förstått helt enl deras skyldighet visavi EU. Vad fick man för reaktion ? Juncker fördömde deras ansträngningar och av reportagen i media fick man närmast intrycket av att ländernas åtgärder var ren fascism. Om jag inte minns fel var det även kontentan av Lövens tal på Medborgarplatsen då " inga gränser skulle byggas". Snart nog kom verkligheten ikapp dock.

Utländska stöldligor har i åratal kunna köpa biljett och köra ombord sina fordon på färjor destinerade Sverige och utan vidare kontroll köra av och påbörja sin brott.
Nu först har någon kläckt idén att färjebolagen ska lämna bilnummer och namn på passagerare för att svensk gränskontroll ska veta att en stöldliga är på väg.
Jag upphör aldrig att förvånas över svensk senfärdighet och naivitet.

Utländska stöldligor även kallade EU-migranter har fritt kunna köpa biljett och köra ombord sina fordon på färjor destinerade Polen och de baltiska staterna. Hur det är med färjorna till Tyskland och Danmark känner jag inte till. Engelsmännen har rigorösa kontroller. Är det verkligen tillåtet? Det är kontroller äveb på den europiska sidan. Jag förmodar att det är ett krav från britternas sida.

Bor du i Karlskrona nära hamnen,vilket jag fått för mig, så borde du veta vad du talar om när det gäller färjetrafiken till Polen och Litauen.

Inser ni inte det mest uppenbara? Sverige måste avsäga sig EU-medlemskapet, som inte har några fördelar för Sverige, bara nackdelar, såsom extremt dyr avgift, kraftigt negativt handelsnetto, demokratiskt underskott, massinvandringsinflöde, gränsöverskridande kriminalitet et cetera. Och jag har seriöst letat efter fördelar, men inte funnit några!

Eliten i landet behöver ej "inse" något. Det "rullar på" ändå enär befolkningen är infantil.
Men idag en bra artikel i SvD om den största högmodiga galenskapen "Segregationen i Sverige är självförvållad". Skriven av färsk ledarskribent Vilket nog är en nödvändighet då hela den etablerade pressen ju varit inblandade i förvrängningen av verkligheten som skett de senaste decennierna. Tillsammans med politiker i alla kulörer. Sverige är verkligen fantastiskt. (Men inte på ett sätt man skulle önska sig). Så Ni får ursäkta undertecknade "gnällspik" som drog sig tillbaka från den "samhälleliga gemenskapen" för flera decennier sedan Jag gillade nämligen inte alla officiella halvsanningar och vinklingar. Även inom flera områden än invandringen. (Eller ska vi kanske kalla det "Fake News"). :):)

Kära DJ-läsare. Vill bara meddela att den utmärkta artikel jag läste i morse i SvD av den "färske" ledarskribenten Cecilia Blomberg som jag rekommenderade nu är puts väck. Bara överskriften "Segregationen i Sverige är självförvållad" blev väl för mycket för ngn mer korrekt högre upp i hackordningen på bladet. Vilket säger en hel del om hur det är ställt i landet. Illa skulle jag då påstå. :):)

Tragiskt ta mig f_n.

Och än värre är att 80-85% av befolkningen slumrar sött vidare = vi har det precis som vi förtjänar.

Vi har det som vi förtjänar.
Och det lär inte bli bättre - BEHOVET AV VÄLFÄRD ÖKAR FORTARE ÄN SKATTEINTÄKTERNA.

https://www.di.se/debatt/forskare-valfardens-kostnadsokning-kan-inte-bet...

Enligt Musse och andra experter så har ju detta dock ingenting med massinflödet av ________ att göra...

https://www.di.se/debatt/debatt-skattekraften-urholkas-av-lag-tillvaxt-o...

https://www.di.se/debatt/debatt-langvariga-ekonomiska-effekter-av-flykti...

Sanningen är att Sverige är ett förlorat land. Ni har bara inte fattat det än.

Förlorat är väl att ta i. Men, vilket ju framgick i artikeln som kom bort, Sverige som nation har dragit på sig en massa onödiga problem och kostnader genom att bete sig halsstarrigt och oärligt. Vilket ju de som applåderat detta inte vill ha fram i ljuset. Men sen är det även som så att andra länder i Europa som försökt sköta "integrationen" på ett smartare och ärligare sätt även de drabbats av ganska stora problem. Så "integration" är inte så enkelt som vissa velat göra det till. Vilket ju visat sig.....

Till min stora glädje ser jag att artikeln jag talat om nu "dykt upp" i dagens SvD. Bredvid en annan artikel om den danska reaktionen på Sveriges nyvunna intresse för att debattera "integrationen" med mer öppna ögon om jag får uttrycka mig som så. :):)

Stefan Wahlberg: har du slutat korrekturläsa dina artiklar? Flertalet slarvfel som stör, korrekturläsning tack!

Stefan Wahlberg kanske är ”Musse”?

Jag får visa legitimation när jag hämtar ut paket. Jag får visa boardingkort och vara beredd att legitimera mig när jag flyger. Skulle det då vara för mycket begärt att registrera sig när man passerar en gräns? Arbetsplatser som hyser farlig verksamhet har krav på sig att kunna redovisa vilka som befinner sig där främst för att kunna fastställa om någon saknas vid en olycka. Borde det inte åter vara bland en regerings främsta uppgifter att ha koll på vilka som befinner sig i landet? Regeringens främsta uppgift är att försvara landet och dess medborgare och jag anser att i det ingår att se till att inga omstörtande element kan passera in.

Själva kontrollen och registreringen går enkelt och smidigt att lösa med modern teknik. Slussar som kan avläsa biodata i pass eller nationellt ID-kort samt fingeravtrycksläsare skulle kunna ersatta passkontrollanter till stor del.

Ja det är ju för härligt!

Här blev vi laglydiga, hederliga svenskar itutade vid den svenska EU-omröstningen 1994 om vi röstade ja, att vi inte skulle behöva ha med oss passet när vi reste på semester eller var på tjänsteresa inom EU. De enda som skulle behöva ha passet med sig var de som kom utanför EU.

Och hur har det blivit?

I praktiken är det tvärtom! Om vi hederliga svenskar ska resa på semester till ett annat EU-land måste vi i praktiken ha med oss passet.

Och de individer som kommer utanför EU och ska söka asyl i Sverige reser fritt inom EU med korrumperade, kontinentaleuropeiska polisers och tulltjänstemäns goda minne, trots att asylanterna inte har med sig något pass, när de söker asyl i Sverige.

Lite läsning för Musse och alla andra som inte riktigt fattar...... (att man i verkligheten inte bara kan, utan MÅSTE ställa grupper mot varandra)......

https://www.expressen.se/debatt/till-er-som-fornekar-att-grupp-stalls-mo...

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.