Skip to content

"Det är inte riktigt rimligt" - nya gränser för kungafamiljens uppdrag och finanser

Andreas Norlén, KU:s ordförande, och den svenska kungafamiljen. Foto: Christine Olsson/TT och Jonas Ekströmer/TT

Avgränsa vilka kungligheter som ska utföra officiella uppdrag - och se över skattepengarna till kungahuset. Flera ledamöter i Konstitutionsutskottet vill nu ha en parlamentarisk utredning som går till botten med finansiering och representation.

 

- Frågan om att avgränsa kretsen av kungligheter som utför officiella uppdrag kommer sig av att kungshuset har vuxit kraftigt de senaste åren, säger Andreas Norlén (M), ordförande i Konstitutionsutskottet (KU).

- Det är inte riktigt rimligt att en så stor grupp vuxna som kungens barnbarn kommer att utgöra så småningon ska finansieras med riksdagens anslag.

Får försörja sig själva
Reslutatet kommer att bli att kungens barnbarn kommer att få försörja sig själva genom eget arbete istället för med pengar från svenska skattebetalare. Men detta kommer inte att påverka den i grundlag gällanden successionsordningen.

Däremot kommer de eventuella förändringarna att behöva prövas av Sveriges riksdag i likhet med lagstiftning.

Det är sex partier och lika många ledmöter i KU som har kommit överens om att en parlamentarisk utredning ska se över kungahusets anslag och officiella uppdrag samt de allmänna flaggdagarna och det offentliga belöningssystemet med medaljer och ordnar.

KU bereder anslagen
Områdena ligger inom KU:s område eftersom det är KU som bereder anslagen som finansierar hovet.

KU ansvarar även för allmänna helgdagar, flaggdagar och för medaljer och ordnar som delas ut av den svenska monarken.

Enligt Andreas Norlén är bakgrunden ett antal frågeställningar om hur vi använder nationella symboler.

- Jag har tyckt en längre tid att det är ologiskt att de finaste utmärkelserna vi har bara delas ut till utländska medborgare. Det finns ett behov av att staten uppmärksammar sina egna medborgare.

- Det handlar om nationella symboler men i olika former, om hur vi använder symbolerna och vad det betyder för vår sammanhållning. Där finns även kungahusets officiella uppdrag med och våra flaggdagar.

Regeringens mandat
Bakom överenskommelsen står Moderaterna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna som i en debattartikel i Svenska Dagbladet redogör för vad den parlamentariska utredningen behöver rikta in sig på.

För att ändra reglerna om ordnar krävs vissa justeringar i en kunggörelse som ligger formellt inom regeringens mandat, men det anses enligt Andreas Norlén krävas ett riksdagsbeslut eftersom den tidigare begränsningen som gjordes på 1970-talet föregicks av ett riksdagsbeslut.

Flaggdagarna regleras däremot i en förordning som regeringen själv kan ändra på genom beslut.

Representativ roll
Den svenska monarkens roll och vissa av de officiella uppgifterna regleras genom regeringsformen och successionsordningen samt av riksdagsordningen. Monarken har sedan 1970-talet nästan uteslutande en representativ och ceremoniell roll.

Sveriges nuvarande Kung, Carl XVI Gustaf, tillträdde tronen den 15 september 1973 och är nr 74 i ordningen. 

15 personer i kungahuset
Det svenska kungahuset består nu av 15 personer, varav 11 har arvsrätt till tronen. "I nästa generation därefter kan man förvänta sig ännu fler arvsberättigade personer", skriver KU:s ledamöter i debattartikeln.

Om alla dessa skulle leva på skattemedel skulle det "riskera att undergräva kungahusets legitimitet och förtroende".

Frågan om de kungliga flaggdagarna vid födelsedagar och namnsdagar handlar om att reducera antalet dagar jämfört med idag.

Systemet med ordnar, medaljer och andra utmärkelser bör enligt politikerna ses över för att kunna ge ordensutmärkelser till svenska medborgare.

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här

 


 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

16 comments

Ska man tala om vad som är rimligt så är det inte rimligt alls att ha en grupp högavlönade glidare vars enda merit är att de tillhör en viss släkt.

Bort med allt kungligt och adligt. Bort med alla kungliga specialregler som t.ex. svenska akademiens skatteregler.

Inför riktig jämnlikhet.

Bäste Johannes, när jag började läsa din kommentar trodde jag att du menade våra kära folkvalda riksdags- och regeringsglidare.

Om du nu vill Sveriges folk väl, vilket jag antar att du gör, vore det än rimligare att kraftigt skära ned på Riksdagsplatser samt begränsa såväl Riksdagens som Regeringens mandat. Detta enligt principen att den bästa effektivisering eller optimering rimligen görs där flest resurser utnyttjas och där den största expansionen ägt rum.

För låt oss alla inse, att politikerna är egentligen också endast bara representativa. Inget som de bestämmer har någon som helst inverkan, förutsatt att befolkningen inte lyder och verkställer Riksdags- eller Regeringsdiktat.

Och vilka representerar ändå Sverige bäst? Jag skulle ändå säga att Kungahuset gör det samt gör det väl.

Länge leve Kungahuset!

Ja du Gustaf VII Andersson

Jag gillar Daniel och Vickan och Estrella. Det blir nog ordning på lille Oskar också, Karl Filip har stadgat till sig sedan han gängade sig med den där Sofian. Maddeläine och hennes kris ger jag inte mycket för. Bort med dom.

Annars har jag inte haft så mycket obehag av de kungliga. Sibyllan brukade rasta hundarna utanför huset där jag bodde. Och så såg jag Karl Filip en gång på O'learys. Det var när han gjorde lumpen.

Sedan vet jag två som var på Älvsnapsen samtidigt med Tjabo. Men det är en helt annan historia som inte ska berättas här.

Jag har för övrigt åkt med kungens Cadillac två gånger. Gamle kungens. Det kan bli en gång till om en månad. Då är det de gamlas dag och då bli vi gamla roade så gott det går. Jag tycker det är roligast att åka raggarbil. Fast raggarbrudarna är mest som gamla kärringar nuförtiden. Annat var det förr.

Carl XVII Andersson

Jag väntar på en invit från Kungen för att ta upp vapen mot svenska staten. En dag ska vår konung åter regera!

Dags att privatisera och konkurrensutsätta.

Rimliga skäl för en parlamentarisk beredning av de aktualiserade frågorna. Inte minst det offentliga belöningssystemet kan göras litet mer logiskt.

Lite märkligt är det att de som förpestar alla diskussioner med att tycka att lösningen på allt är att slänga ut invandrare inte synts till här. De kungliga är ju ändå den utan all konkurrens dyraste invandrarfamilj vi har i landet. Borde inte de slängas ut först om nu dyra invandrare är det som man tycker är största problemet?

@Djurist 12:40

Lite märkligt är det att du ska förpesta denna diskussion med ditt historielösa, verklighetsförvrängda, massinvandringsvänliga svammel.

Tvärtemot den ordsörja du rapar upp, så har ”invandrarfamiljen” Jean Baptiste Bernadotte (sedermera Karl XIV Johan), som kom till Sverige 1810, varit en av Sveriges mest inkomstbringande invandrarfamiljer genom tiderna. Det är endast tack vare honom och hans uppoffringar för Sverige och på Englands sida i Napoleonkrigens slutskede som hela den svenska statsskulden kunde betalas 1814-15.

Med honom så började också den längsta fredsperiod vi har haft genom tiderna, som saknar motstycke i jämförbara europeiska länder.

Säg den invandrarfamilj i våra svenska förorter av idag, som kan och är villiga att betala den svenska statsskulden!

Det där var visst lite känsligt ja, det var ju intressant. Faktum är dock att kungafamiljen är till det väsentliga invandrare. Det är också så att denna invandrarfamilj får mycket pengar, även om man tar hänsyn till att underhåll av vissa byggnader osv kan vara en statlig angelägenhet så är det ändå väldigt mycket pengar för en familj. Det socialbidraget måste tåla att ifrågasätta.

Så argumentet för att det är ok är alltså en betald skuld för drygt 200 år sen? Visst kan man tycka att kungen möjligen ska ha den avkastning som man kom överens om då men för övrigt, kan allt förlåtas för vad som hände för 200 år sen? Eller skulle det vara ok att utse Bill Gates till kung om han betalade statsskulden nu? Allt som Jean Baptiste och hans ättlingar gjort under åren lär ju inte heller så här i backspegeln uppfattas som positivt, det är ju inte direkt det gänget som ordnat fred och demokrati.

Somliga är troende och håller på gud och diverse annat. Staten backade ut från det och kyrkan är skild från staten nu. Andra är troende på att ett kungahus är nåt bra. Visst, det kan man väl få tro och ha men gör som med kyrkan, skilj spektaklet från staten och låt de troende betala.

@Djurist 13:18
Eftersom du var omedveten om att Karl XIV Johan ensam betalade Sveriges statsskuld 1814/15, och i och med Bernadotteätten, tvärtemot vad du insinuerar, så har Sverige haft Europas längsta sammanhängande fredsperiod, så är du att betrakta som historielös. Din argumentation är därefter - tjurspillning! Är du med i Republikanska föreningen?

Läs på historien innan du uttalar dig.

Du ägnar dig åt halmgubbar. Du vet ingenting om hur mina historiekunskaper ser ut. Vad gäller den där historien för tvåhundra år sen så är det så enkelt att jag bryr mig inte om den när det är dagens förhållanden jag diskuterar. Jag har sagt att Bernadotte är den dyraste invandrarfamilj vi har. Har väl att märka, ett pågående skede alltså, nu. Historiken är inte så spännande för att diskutera det. Det skulle bli rätt ohållbart att föra en diskussion annars, eller du gruelse, när nån diskuterar invandring från Syrien, kräver du då redovisning av hur de ser på vallonernas betydelse för svensk järnbrukshantering? Får man diskutera socialdemokratin utan att uttryckligen redovisa vad man vet om Ådalen 31? Går det för sig att ha synpunkter på Donald Trump utan att förklara att man känner till vad George Washington betytt?

Så, tack snälle kalle fjorton för att du betalade våra skulder men du får ursäkta att jag inte bryr mig ett dugg om det när det gäller att diskutera monarkins roll i dagens samhälle.

När det gäller republikanska föreningen är jag inte medlem, om inte annat för att jag inte kan se att vi har nåt behov av en president, det behövs lika lite som en kung. Däremot uppskattar jag naturligtvis att man gjort en mer noggrann genomgång av monarkins verkliga kostnad. 1.1 miljard kom man fram till. som sagt, vår i särklass dyraste invandrarfamilj. De pengarna kunde läggas på nåt bättre.

@Djurist 10:13

Så mycket vet jag om dina historiekunskaper att du har dokumenterade kunskapsluckor om familjen Bernadotte, som ensamt betalade statsskulden 1814/15.

Du anlägger en historielös synvinkel och vill bara snacka om en invandrarfamilj i ett synkront perspektiv. Men när man som du pratar om familjer, som definitionsmässigt innehåller flera generationer, så måste man också anlägga en historisk angreppspunkt i ett diakront perspektiv, om man ska vara intellektuellt hederlig.

För mig är det ett kungahus vi pratar om, och en viktig länk i en av Sveriges längsta traditioner - den svenska regentlängden. Den sträcker sig flera tusen år tillbaka om vi räknar med den mytiska Ynglingasagan och Ynglingatal. Snorre Sturlasson kunde sina saker! Jag är för traditioner. De ger ett land styrka och är bra sammanhållningen i ett land. Således är kungahuset bra för Sverige.

När du sprider din aversion om kungahuset så talar du bara om kostnader för Sverige och glömmer påpassligt eventuella intäkter, som kommer och har kommit Sverige till del genom kungahuset. Kungahuset gör arbetsinsatser på statschefsnivå och vid industridelegationer. Varför negligerar du dessa arbetsinsatser?

Det är väl självklart för i stort sett alla utom djurist att ett land ska ha en statschef. Om vi inte ska ha ett kungahus med sitt apanage och en monark som statschef, så är alternativet ett presidentämbete med en president som välj, låt oss säga, vart fjärde år. Jämför då kostnaden för apanaget för kungahuset på ca 139 MSEK per år med kostnaden för ett presidentämbete där bara presidentvalet vart fjärde år kostar ca 1 GSEK.

Således är ett kungahus jämfört med ett presidentämbete en billig investering!

Var kommer siffran 1,1 miljarder kronor ifrån?

Självklart har jag lite lite som någon annan absolut kunskap om familjen Bernadotte. Men när du gruelse pratar om dokumenterade kunskapsluckor verkar det som du inte kan skilja på att inte veta något och att anse det oviktigt.

Nog finns det traditioner med svenska kungligheter och för mig är de mest förknippade med krig, förtryck, censur, övermåttig konsumtion med ett folk som svälter och mer i den stilen. Vi behöver inte bevara alla traditioner, vi kan nöja oss med de som är bra.

Det där med kungahusets positiva värde dyker ofta upp som argument. Jag tror inte på att den effekten står i rimlig proportion till kostnaden, vill du tro motsatsen så för all del men det lär bli svårt att bevisa. Och även om det nu mot förmodan skulle gå att bevisa att kungahuset går med vinst för landet så är det inget argument som biter på mig, det får kosta pengar att ha ett land som är fullt ut demokratiskt.

Det är inte alls så att det per definition behövs en president om vi inte har en kung. Det enda som behöver lösas utan kung är en ny ordförande i utrikesnämnden. Statsministern är ersättare idag så det är en tänkbar lösning, så klart, ingen president behövs, allt rullar på ändå.

Summan 1. 1 miljard kommer från republikanska föreningen och vad man där gjort är att inte bara se till själva kostnaden för apanaget utan även gå igenom kostnader som gäller kungahuset men ligger på andra konton. Bevakning t ex. Nivån må diskuteras men att kungahuset drar en hel del kostnader som inte direkt syns om man inte letar fram dem, det borde vara självklart.

@Djurist 13:18

Inte alls känsligt, men störande med tendentiösa historieförvrängare. Du har litet att bena ut:

1. Vad konstituerar en ”invandrarfamilj” enligt dig? Alltså, vad är rågången mellan en invandrarfamilj och en icke invandrarfamilj?

2. ”Socialbidrag” dvs. dagens försörjningsstöd är en kommunal angelägenhet. Socialbidrag implicerar att socialbidragstagaren inte gör någon arbetsuppoffring. Vilken kommun betalar i så fall ut ”socialbidraget” till den så kallade invandrarfamiljen, eller som vi andra kallar kungahuset?

3. Sverige har på demokratiska grunder valt ärftlig monarki som statsskick med en monark som statschef. Förvägrar du monarken lön för vederbörandes plikter, genomförda statsbesök, ceremoniella uppdrag (t.ex. Nobelprisutdelningen) och andra arbetsuppoffringar som statschef och representant för Sverige, eftersom du dillar om ”socialbidrag”?

4. När Jean Baptiste Bernadotte blev kung gick han emot den allmänna opinionen i Sverige om att återta Finland från Ryssland. Istället tog han Norge som kompensation förlusten av den östra rikshalvan. Det var mer strategiskt och lättare att försvara tyckte han. Arvfienden Danmark, som förlorade Norge till Sverige i Kielfreden, har sedan dess varit ett till Sverige relativt fredligt land. Trots att Norge stod under svenska kronan genom en personalunion 1815-1905 så förekom det inga större konflikter i Norge under denna period. Unionsupplösningen 1905, vilket innebar att det svenska kungahuset tappade Norge, gjordes under fredliga former. Skandinavismen, särskilt Studentskandinavismen med sångartävlingar med början efter Kielfreden, frodades i Skandinavien. Under dessa ca 200 år har vår del av världen utvecklats till en av de fredligaste och välmående. Skulle Sverige ha haft en drygt 200-årig fredsperiod då alla andra länder i vår närhet har förötts bl.a. världskrig om Jean Baptiste Bernadotte hade varit krigshetsare istället för fredsvän?

1 Invandrare från Afrika är vi allihop även om vi anlänt vid lite olika tidpunkter. För min del är det helt ointressant att dra nån rågång för vilka som närmare bestämt är invandrare, det som är intressant är att just de som tror att invandring är det största problem vi har ofta värnar om familjen Bernadotte som hör till de som anlänt relativt sent till landet.

2 Att jag använder ordet socialbidrag betyder naturligtvis inte att jag menar att någon kommun betalar (även om det nu i utredningen av monarkins kostnader framkommit att även kommunerna har en hel del kostnader) utan syftet är naturligtvis att i allmänt förklenande termer prata om någon som får pengar utan att uträtta mycket.

3 Det jag diskuterat är inte om kungen ska få betalt i den mån han uträttar något utan att han ska få sparken och därmed naturligtvis inte få betalt. Inte med skattemedel iaf, vill de som tycker att kungahuset är något positivt finansiera detta själva, så som man gjort med Svensk Kyrkan så har jag inga problem med det.

4 Så kalle 14 som alltså ägnade livet innan han kom hit åt krigföring och när han kommit hit tilltvingade sig makten i ett grannland med vapenmakt, den kallar du fredsvän? Rätt udda variant på fredsvän i min mening. Och unionsupplösningen, ja inte var det då tack vara kungen som det gick fredligt till väga, i stället var det snarare utpräglad osmidighet och tondövhet från oscar 2 som ställde till att unionen blev upplöst.Historieförvrängning sa du gruelse, jo, just det ja.

Det är ju för näpet att demokraturens kreatur, som flockas vid köttgrytorna, ska tillsätta en så kallad parlamentarisk utredning, där parlamentets tredje största parti enligt aktuella opinionsundersökningar tillika det största partiet i det kommande riksdagsvalet 2018, inte får vara med.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.