Skip to content

"Det är inte riktigt rimligt" - nya gränser för kungafamiljens uppdrag och finanser

Andreas Norlén, KU:s ordförande, och den svenska kungafamiljen. Foto: Christine Olsson/TT och Jonas Ekströmer/TT

Avgränsa vilka kungligheter som ska utföra officiella uppdrag - och se över skattepengarna till kungahuset. Flera ledamöter i Konstitutionsutskottet vill nu ha en parlamentarisk utredning som går till botten med finansiering och representation.

 

- Frågan om att avgränsa kretsen av kungligheter som utför officiella uppdrag kommer sig av att kungshuset har vuxit kraftigt de senaste åren, säger Andreas Norlén (M), ordförande i Konstitutionsutskottet (KU).

- Det är inte riktigt rimligt att en så stor grupp vuxna som kungens barnbarn kommer att utgöra så småningon ska finansieras med riksdagens anslag.

Får försörja sig själva
Reslutatet kommer att bli att kungens barnbarn kommer att få försörja sig själva genom eget arbete istället för med pengar från svenska skattebetalare. Men detta kommer inte att påverka den i grundlag gällanden successionsordningen.

Däremot kommer de eventuella förändringarna att behöva prövas av Sveriges riksdag i likhet med lagstiftning.

Det är sex partier och lika många ledmöter i KU som har kommit överens om att en parlamentarisk utredning ska se över kungahusets anslag och officiella uppdrag samt de allmänna flaggdagarna och det offentliga belöningssystemet med medaljer och ordnar.

KU bereder anslagen
Områdena ligger inom KU:s område eftersom det är KU som bereder anslagen som finansierar hovet.

KU ansvarar även för allmänna helgdagar, flaggdagar och för medaljer och ordnar som delas ut av den svenska monarken.

Enligt Andreas Norlén är bakgrunden ett antal frågeställningar om hur vi använder nationella symboler.

- Jag har tyckt en längre tid att det är ologiskt att de finaste utmärkelserna vi har bara delas ut till utländska medborgare. Det finns ett behov av att staten uppmärksammar sina egna medborgare.

- Det handlar om nationella symboler men i olika former, om hur vi använder symbolerna och vad det betyder för vår sammanhållning. Där finns även kungahusets officiella uppdrag med och våra flaggdagar.

Regeringens mandat
Bakom överenskommelsen står Moderaterna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna som i en debattartikel i Svenska Dagbladet redogör för vad den parlamentariska utredningen behöver rikta in sig på.

För att ändra reglerna om ordnar krävs vissa justeringar i en kunggörelse som ligger formellt inom regeringens mandat, men det anses enligt Andreas Norlén krävas ett riksdagsbeslut eftersom den tidigare begränsningen som gjordes på 1970-talet föregicks av ett riksdagsbeslut.

Flaggdagarna regleras däremot i en förordning som regeringen själv kan ändra på genom beslut.

Representativ roll
Den svenska monarkens roll och vissa av de officiella uppgifterna regleras genom regeringsformen och successionsordningen samt av riksdagsordningen. Monarken har sedan 1970-talet nästan uteslutande en representativ och ceremoniell roll.

Sveriges nuvarande Kung, Carl XVI Gustaf, tillträdde tronen den 15 september 1973 och är nr 74 i ordningen. 

15 personer i kungahuset
Det svenska kungahuset består nu av 15 personer, varav 11 har arvsrätt till tronen. "I nästa generation därefter kan man förvänta sig ännu fler arvsberättigade personer", skriver KU:s ledamöter i debattartikeln.

Om alla dessa skulle leva på skattemedel skulle det "riskera att undergräva kungahusets legitimitet och förtroende".

Frågan om de kungliga flaggdagarna vid födelsedagar och namnsdagar handlar om att reducera antalet dagar jämfört med idag.

Systemet med ordnar, medaljer och andra utmärkelser bör enligt politikerna ses över för att kunna ge ordensutmärkelser till svenska medborgare.

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här

 


 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt