Skip to content

De får Justitiapriset för sitt jämställdhetsarbete - "har jämställdhet som en del av sitt DNA"

Alice Teodorescu delade ut Justitiapriset tillsammans med Louise Meijer till Front Advokater som representerades av David Schreiber. Foto: Dagens Juridik

Årets Justitiapris går till Front Advokater för deras jämställdhetsarbete i byråbranschen. "Jämställdhet ska finnas med i allt vi gör", sa David Schreiber som tog emot priset för byråns räkning.

 

Det är andra gången som Justitiapriset delas ut och i år går det till Front Advokater, med motiveringen - ”Årets vinnare har jämställdhet som en del av sitt DNA. Med en genuin vilja och stark drivkraft att påverka hela branschen i jämställd riktning är Front Advokater en riktig inspirationskälla och förebild.”

- Jämställdhet ska finnas med i allt vi gör precis som mångfald och hållbarhet. Det är viktigt att vi kommer med lösningar för vi har ett ansvar och vi kan påverka vår bransch. Jämställdhet är dessutom nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta att existera, sa advokaten David Schreiber när han tog emot priset för byråns räkning.

"Dags för lösningar"
Justitiapriset grundades av juristen Louise Meijer och delades ut för första gången 2017 till advokatbyrån Delphi. I år deltog 14 affärsjuridiska byråer i tävlingen om den affärsjuridiska byrå som är bäst på jämställdhet. 

- Det är fantastiskt roligt att branschen är så positiv och nyfiken på Justitiapriset. Branschen har länge pratat om problemen och nu är det dags för lösningarna. Justitiaprisets ambition är att med små steg göra advokatbranschen mer jämställd, säger Louise Meijer, som själv utsågs till Årets Jurist förra året.

Struktur, kultur och balans
Justitiapriset delades ut av Alice Teodorescu, som blev Årets Jurist 2016. Till vardags är hon politisk redaktör på Göteborgs-Posten och hon tog tillfället i akt att uppmana jurister att delta mer i samhällsdebatten.

Vinnaren utses genom att advokatbyråerna får svara på en enkät som omfattar tre parametrar - struktur, kultur och balans. I årets enkät har också ingått frågor om sexuella trakasserier. Svaren analyseras av jämställdhetsbolaget Add Gender. Efter anonymisering går resultatet vidare till en jury som röstar fram en vinnare.

Kvinnorna försvinner
Add Gender konstaterar i sin analys att fler än hälften av byråerna var med även förra året samt att det fortfarande är män som sitter i toppen. 63 procent av delägarna är män och styrelserna består till 70 procent av män. Man ser också att de kvinnliga biträdande juristerna försvinner efter cirka fyra år på byrå medan männen klättrar vidare och då är i majoritet.

Det som är positivt enligt Add Gender är att fler byråer tar hjälp utifrån för att arbeta med jämställdhet och att fler än hälften av byråerna faktiskt har en budget för att arbeta strategiskt med frågan.

Årets jury har bestått av Mårten Schultz, professor i civilrätt, Mari Hedenborg, justitieråd i Högsta domstolen, Magnus Hedberg, vd för Jusek, Maria Ingelsson, bolagsjurist och Tove Lindgren, adjunkt i civilrätt.

 

Läs om förra årets vinnare >>

Se intervju med Louise Meijer i Veckans Juridik >>

 

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här


  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt