Skip to content

"Bevisningen räcker inte" - åklagaren återkallar överklagandet av Fittjadomen

Kammaråklagare Markus Hankkio har idag beslutat att återkalla sitt överklagande i det så kallade Fittjamålet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Åklagaren har i dag återkallat sitt överklagande av den friande domen i det så kallade Fittjafallet om bland annat grov våldtäkt.

 

- Min bedömning är att hovrätten, på den bevisning som nu finns, inte kommer att ändra tingsrättens friande dom, säger kammaråklagare Markus Hankkio.

Den friande domen meddelades av Södertörns tingsrätt den 19 december förra året och skapade stor debatt.

Åklagaren valde att överklaga till Svea hovrätt och undersökte samtidigt om det fanns möjlighet att säkra ny bevisning - bland annat i form av sparade filmer som skulle kunna finnas på någon av de tilltalades kameror.

"Kunde ha lett till nytt bevisläge"
Enligt de tilltalade filmades händelsen och de ville själva kunna åberopa filmerna för att styrka sitt påstående om att de var oskyldiga.

- Samtidigt ville försöka få fram filmerna eftersom de skulle ha kunnat leda till ett helt nytt bevisläge, säger kammaråklagare Markus Hankkio.

"Ett svek"
Polisen har dock inte lyckats säkra några filmer vid sina tekniska undersökningar av telefonerna.

- Det finns därför ingen ny bevisning och jag har därför varit tvungen att göra en bedömning av om den bevisning som finns skulle kunna leda till att hovrätten ändrade tingsrättens friande dom. Min bedömning är att så inte är fallet, säger Markus Hankkio.

Även kvinnan har överklagat den friande domen till Svea hovrätt. Hennes målsägandebiträde, advokaten Elisabeth Massi Fritz, säger till TT att kvinnan upplever åklagarens beslut som ett svek och att de nu ska diskutera om de själva ska gå vidare med sitt överklagande. 

Brister i utredningen
Södertörns tingsrätt frikände i dedember de fem män som hade åtalats för bland annat grov våldtäkt i Fittja sommaren 2016. 

- Alla parter har varit överens om att utredningen haft brister, sa chefsrådmannen Erica Hemtke då.

- Under förhandlingen har det blivit tydligt att den grund som åtalet bygger på sviktar.

Svårförklarliga inslag
Av domen framgår att kvinnan hade dokumenterade skador i form av hudmissfärgningar och hudavskrapningar. Utöver detta hade sperma från flera män påträffats på hennes kläder och det var "uppenbart att hon har haft ont". 

Enligt tingsrätten innehöll dock kvinnans berättelse "svårförklarliga inslag"  och en del av hennes uppgifter hade motbevisats av den övriga utredningen.

Alla de fem män som åtalats för grov våldtäkt och medhjälp till grov våldtäkt frikändes på alla åtalspunkter.

 

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt