Skip to content

"Avskaffa bytesrätten för hyresrätter" - så vill allmännyttan stoppa svarthandel med kontrakt

Foto: Maja Suslin/TT

Gör det brottsligt att köpa hyreskontrakt, ta bort bytesrätten och ändra lagen om eget boende. Det vill åtta VD:ar för allmännyttiga bostadsbolag göra - för att få bukt med den svarta bostads-marknadens negativa effekter.

 

"Dagens insatser är otillräckliga och konsekvenserna är stora", skriver de åtta VD:arna på Dagens Nyheter Debatt om hur de anser att Sverige kan få tillbaka en fungerande bostadsmarknad.

Den viktigaste åtgärden är enligt dem att avskaffa bytesrätten för att få bort svarthandeln med hyreslägenheter.

Sammanlagt för man fram sju åtgärdsförslag där man även vill förändra lagen om eget boende samt göra det brottsligt att köpa hyresrätter.

Den som har betalat för eller sålt en hyreslägenhet bör också förlora rätten att bo kvar.

Det är i dag olagligt att sälja hyreskontrakt men för den som köper saknas sanktioner.

Pengarna till fastighetsägaren 
Kritikerna menar dock att de allra flesta som har betalat svart för ett hyreskontrakt har betalade pengarna till fastighetsägaren själv eller till personer i dennes närhet. Det finns dessutom möjlighet idag för både fastighetsägare och hyresnämnen att stoppa oseriösa lägenhetsbyten, vilket borde vara tillräckligt istället för att kriminalisera svartköp.

VD:arna vill också ta bort inkomskravet, sätta ett tak för antal boende per lägenhet och prova ett nytt kösystem med lottning för att hjälpa personer utan köpoäng.

Extrem trångboddhet
Allmännyttan är stora fastighetsägare i de områden som kallas utsatta och man vill även se fler privata fastighetsägare i områdena.

När det gäller lagen om eget boende har den kritiserats många gånger tidigare eftersom det innebär att nyanlända kan tvingas att skriva sig på samma lägenhet som släktingar och vänner vilket leder till extrem trångboddhet på grund av bostadsbristen. I värsta fall leder det till hemlöshet eftersom alla inte får plats.

För fastighetsägarnas del leder belastningen av bostäderna till hårt slitage, fukt och mögel som kräver kostsamma renoveringar.

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här

 


  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

5 comments

Mycket bra idé av kamraterna i de folkägda företagen!

Problemet är naturligvis INTE den planekonomi, som styr hyressättningen. I stället är det ondsinta kapitalistiska spekulanter som förstör allt genom att till exempel byta en hyresrätt mot en annan.

Det är bäst att bo kvar i samma lägenhet hela livet. Det vilar på det offentliga att ordna arbetsplatser i närheten av bostäderna. Kamrat Stalin lät bygga fabriker nära stadskärnorna, vilket naturligtvis var mycket bra!

Återinför de gamla sovjetiska bestämmelserna om straff för spekulation (försäljning av en vara till högre nominellt försäljnings- än inköpspris) så blir vi av med ALLA oönskade ekonomiska beteenden!

Det är bedrövligt att svenska politiker vägar oss att bygga en villa. Inte har jag råd att bygga ett hyreshus och inte behöver jag ett sådant men en vanlig villa på runt 400 kvadratmeter skulle passa mig bra. Förbjuda att byta hyresrätter är ett bevis på misslyckande så det smäller om det.

Varför har vi kvar den s.k. allmännyttan (egennyttan) och hyresregleringen?
Om någon vill betala för en hyreslägenhet måste det betyda att hyran är för låg.
Om det finns behov av nya bostäder finns det alltid någon som vill bygga dem om hyran är fri.
Sälj ut bolagen och använd pengarna till något nyttigt.

Attans änterhakar

Det börjar bli så ont om hyresrätter i Sth innerstad, att det inte ens räcker med sedvanlig vänskapskorruption; bäst att begränsa andras möjligheter att "förvärva" attraktiva kontrakt.

-Trots allt, så förväntar sig politruker som Ulf Kristersson, Wallströmskan och resten av gänget att kunna mygla till sig en hyresrätt eller tre - fattas bara

Just det!
Eftersom hyran är reglerad finns inte tillräckligt med lägenheter och då kommer mygel och svartaffärer.
Vem skulle betala svart eller mygla till sig en lägenhet om det fanns andra lediga att flytta in i?

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.