Skip to content

Allvarlig brottslighet och larm prioriteras ner - poliserna själva bekräftar stora problem

Foto: Mikael Fritzon/TT och Lars Pehrson/SvD/TT

Högprioriterade brott och larm prioriteras ner och ärendehögarna växer. Nu bekräftar en undersökning från Polisförbundet de problem som orsakas av bristen på poliser - enligt poliserna själva.

 

Nästan 80 procent av poliserna anser att de "sällan eller aldrig har rätt bemanning" för att kunna genomföra sina arbetsuppgifter. 43 procent anser att personalbristen leder till att högprioriterade ärenden med brott och larm prioriteras ner och 42 procent av poliserna anser att bristen leder till att ärendehögarna växer.

Det visar en rapport från Polisförbundet där närmare 1 800 poliser har svarat på frågor om verksamheten ur deras eget perspektiv.

Övertid och ensamarbete
I rapporten konstateras att Polismyndigheten i dag har stora mängder övertid, inställda utbildningstillfällen och ensamarbete som är riskabelt både för poliserna själva och för allmänheten.

- Poliser i undersökningen vittnar också om att det brottsförebyggande arbetet blir lidande, att planerade jobb i yttre tjänst inte blir av och att spaningsuppdrag inte fullföljs för att man är för få, säger förbundets ordförande Lena Nitz i en presskommentar.

Hjälp med pappersarbete
Hon pekar också på att många poliser lämnar yrket i förtid för bättre löner och bättre arbetsförhållanden i andra branscher. Avhoppen kommer enligt henne att fortsätta om man inte gör något.

Ett av Polisförbundets förslag är att införa ett administrativt stöd för poliser i yttre tjänst och för utredare så att dessa kan ägna sig åt kärnverksamheten istället för pappersarbete.

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt