Skip to content

Vänsterpartiet: Återinför revisionsplikten för små bolag - viktigt medel mot kriminalitet

Mer revision är ett viktigt medel mot kriminalitet - även våldsbrott. Det anser Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Lina Westerlund Snecker som är gäst i Veckans Juridik Valspecial. Hennes parti är kritiskt till de administrativa lättnader som den borgerliga regeringen infört, bland annat det slopade kravet på revisor i små bolag. 

 

Se hela Veckans Juridik med Vänsterpartiet>>

Enligt en granskning från Ekobrottsmyndigheten, publicerad 2016, är avskaffandet av revisionsplikten en riskfaktor för att bolag används som brottsverktyg.

- Det finns en relativt stort svart ekonomi som flyr undan från att betala skatt och avgifter, säger Linda Westerlund Snecker.

- Man får starta-upp-bidrag, anställningsbidrag och olika former av hjälp med konkurs. Det här har vissa kriminella blivit duktiga på.

Lösningen enligt Lina Westerlund Snecker är bland annat mer revision.

- Det låter nästan banalt men mer revision och krav på revision skulle göra att fler företag faktiskt upptäcks.

- Tyvärr är det här något som Alliansen överhuvudtaget inte håller med om, utan de har drivit i civilutskottet att ännu färre ska ha en revisionsplikt och det är ett perfekt sätt för att gynna ekonomisk brottslighet.

På vilket sätt skulle detta stoppa den allvarliga våldsbrottslighet som vi i förorterna när det gäller skjutningar?

- Även de som är medlemmar i kriminella nätverk måste köpa mat, måste ha en inkomst. Oftast får de inte det via jobb som många andra har, utan via annan verksamhet, svarta pengar.

- Kan vi strypa tillgången till att både kunna handla mat och att få tillgång till illegala vapen då stryper vi också lockelsen med att komma in i en kriminell verksamhet.

 

Se Veckans Juridiks utfrågning av partierna

Centerpartiet>>
Moderaterna>>
Sverigedemokraterna>>
Miljöpartiet>>
Vänsterpartiet>>
Liberalerna>>
Socialdemokraterna>>
Kristdemokraterna>>

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt