Skip to content

Vänsterpartiet: Återinför revisionsplikten för små bolag - viktigt medel mot kriminalitet

Mer revision är ett viktigt medel mot kriminalitet - även våldsbrott. Det anser Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Lina Westerlund Snecker som är gäst i Veckans Juridik Valspecial. Hennes parti är kritiskt till de administrativa lättnader som den borgerliga regeringen infört, bland annat det slopade kravet på revisor i små bolag. 

 

Enligt en granskning från Ekobrottsmyndigheten, publicerad 2016, är avskaffandet av revisionsplikten en riskfaktor för att bolag används som brottsverktyg.

- Det finns en relativt stort svart ekonomi som flyr undan från att betala skatt och avgifter, säger Linda Westerlund Snecker.

- Man får starta-upp-bidrag, anställningsbidrag och olika former av hjälp med konkurs. Det här har vissa kriminella blivit duktiga på.

Lösningen enligt Lina Westerlund Snecker är bland annat mer revision.

- Det låter nästan banalt men mer revision och krav på revision skulle göra att fler företag faktiskt upptäcks.

- Tyvärr är det här något som Alliansen överhuvudtaget inte håller med om, utan de har drivit i civilutskottet att ännu färre ska ha en revisionsplikt och det är ett perfekt sätt för att gynna ekonomisk brottslighet.

På vilket sätt skulle detta stoppa den allvarliga våldsbrottslighet som vi i förorterna när det gäller skjutningar?

- Även de som är medlemmar i kriminella nätverk måste köpa mat, måste ha en inkomst. Oftast får de inte det via jobb som många andra har, utan via annan verksamhet, svarta pengar.

- Kan vi strypa tillgången till att både kunna handla mat och att få tillgång till illegala vapen då stryper vi också lockelsen med att komma in i en kriminell verksamhet.

 

 

Se hela Veckans Juridik Valspecial här.

 

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

6 comments

"- Det finns en relativt stort svart ekonomi som flyr undan från att betala skatt och avgifter, säger Linda Westerlund Snecker."
Pengar som behövs för att betala den alltmer, för samhällsekonomin betungande, massinvandringen som bland annat vänsterpartiet har varit drivande för att genomföra.

Den kostnaden är väl inte så värst mycket större än den för sådana som du, vilka aldrig har varit yrkesarbetande under sitt liv.

Men det är klart, det är smidigare att peka på invandringen än att ta en anställning själv...

Så, du menar att kostnaden för massinvandringen ”inte är så värst mycket större” än den för Svenskar som aldrig har varit yrkesarbetande.
Ok. Kan du kvantifiera detta då? Eller är det bara något du kastar ur dig... för att det är smidigare än att öppna ögonen, och se sanningen.

Kan vi inte bara skicka alla företagare och revisorer i gulag istället? De är ändå banditer. Upp till kamp.

Linda lever INTE i verkligheten - redan idag har Skatteverket koll på vilka bolag
som har revisor resp icke - det är bara att hårdgranska dem utan o låta de
reviderade gå fria utan nämnvärda kontroller.

Dock skall man komma ihåg att alla stora bolag som efterbeskattats eller dragit
på sig skattetillägg har haft revisorer

Jag har i mitt yrke under 20 års tid konstaterat att Skatteverket INTE har koll, det kan ha flera orsaker men sannolikt spelar bristande resurser en stor roll. Det behöver många kompetenta medarbetare för att hinna hantera de 100-tusentals företag som verkar i Sverige. Jag har noterat att redovisningskonsulter i brist på tid bara skrivit 0 på förstasidan till en deklaration utan lagstadgade bilagor för flertalet företag med omfattande verksamhet. Skatteverket accepterade märkligt nog deklarationerna och återbetalade preliminärskatten.
Bolagsverket hanterar idag ett stort arkiv med förfalskade årsredovisningar för företag där revisorer inte är valda, en kund till mig fick sitt bolag med 10 miljoner i försäljning kapat av en anställd som förskingrade alla pengar ur företaget. Den årsredovisning som Bolagsverket godkände visade 0 kr i försäljning. Hela hanteringen är ett stort skämt och det blir värre.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.