Skip to content

Terroristbrottsutredningen får nya uppdrag - definitionen av terroristbrottet måste ses över

Foto: Anders Wiklund/ TT

Den pågående terroristbrottsutredningen har fått två nya tilläggsuppdrag. Regeringen vill att utredaren tittar närmare på om definitionen av terroristbrottet är lämpligt utformad samt kommer med förslag på straffskärpningar.

 

Utredningen får i tilläggsuppdrag att även ta ställning till om terroristbrottet är lämpligt utformat för att långsiktigt kunna möta hotet från terrorism.

Utredning ska också se över lagstiftningen för gärningar som riktas mot asylsökande, personer som har beviljats asyl, hbt-personer eller personer med en viss religiös tillhörighet.

Tilläggsuppdragen omfattar också att föreslå skärpta straff för brott som omfattas av terrorismlagstiftningen. 

Regeringen har nyligen också lämnat förslag om att självstudier i till exempel olika vapen- eller sprängämnestekniker ska straffbeläggas.

Utredningen ska redovisas senast den 31 januari nästa år.

 

 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

29 comments

Jo det gäller ju att sega ut på lagstiftningen och framför allt akta sig för att kopiera de lagstiftningar i ämnet som finns runt om i Europa. Lagstiftningar som visat sig fungera utmärkt. Kan det månne handla om att till varje pris hålla ihop regeringen och hålla sig väl med miljöpartiet som ju erfarenhetsmässigt haft lite svårt med att hålla rent inom partiet ?

Vilka lagar är det och vad har de haft för effekt?
Jag vet inte ens vad det är tänkt att effekten ska vara. Vad är det som terrorister kan hitta på som inte är brottsligt sedan länge?

Norge, Danmark, Tyskland, Frankrike är fyra exempel. Effekten ska vara att hålla den dömnde avskild från allmänheten. Stöd till terrorister / organisationer är inte brottsligt som lagstiftningen ser ut idag. Har framgått av otaliga artiklar och frikännande domar de senaste åren.

Vad är skillnaden? Alltså vad är det som är förbjudet där som är tillåtet här?
Fängelse finns här också.

"Fängelse finns här också". Svenska fängelser bör snarast klassas som femstjärniga hotell sammanhanget.

Vad finns i svenska fängelser som inte finns i Norge, Danmark, Frankrike eller Tyskland?

Norge har för övrigt högst standard på fängelser i Europa. De har kvar vårdtanken och därmed också lägst återfall i Europa.

Alla springer runt och sparkar på bollen om vad som är terrorism eller inte och hur allt skall bedömas och övervakas. Ingen tycks bry sig om orsaken till att det finns terrorism överhuvud taget. Kan terrorismen som riktas mot Sverige bero på att de terrorister som attackerar Sverige och svenskar ser just Sverige och svenskarna som terrorister, som på samma sätt attackerar deras hemländer och folk, i samarbete med USA. Att eliminera ett problem är att eliminera dess orsaker, inte symptomen.

Du är inte bara lite dum du.
Släkt med Musse kanske?

Tror du att offren på Drottninggatan, eller offren i Mellanöstern känner på samma sätt som du gör.

Det vet varken du eller jag.

En terrorist värd namnet tar sig själv av daga. Så vad hjälper straffskärpningar. För att förebygga terror behövs gränskontroll för länge sedan. Och fler militärer på Gotland. Inte!

Man tillämpar grunddefinitionen av terrorism väldigt snällt numera, eftersom tex stenkastning mot blåljus/myndighetsrepresentanter, bilbränder och andra typer av upplopp som reducerar den offentliga säkerheten i praktiken ju är terrorhandlingar.

Jo, och att skicka 110 miljoner till ISIS skuggregering som sätt i Turkiet, eller att skicka flygvapnet till Libyen, eller att bjuda in NATO att träna i Sverige.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.