Skip to content

Systrars passbilder "har stora likheter" - tingsrätten dömde fel syster för narkotikabrott

Urinprovet visade på narkotika - men det var fel syster som dömdes. Foto: Damian Dovarganes/TT/AP

De båda systrarnas passbilder är väldigt lika. Det var därför inga problem för den ena systern att uppge den andra systerns idenitet när hon greps påverkad av narkotika. Det konstaterar hovrätten som nu river upp den fällande domen mot den oskyldiga systern.

 

Den 18-åriga kvinnan åtalades vid Borås tingsrätt för ringa narkotikabrott. Enligt åtalet hade hon varit påverkad av narkotika i samband med att hon greps av polisen - någonting som bevisades av provsvaren.  

Kvinnan hävdade redan i tingsrätten att hon var oskyldig och att det i själva verket var hennes syster som hade blivit stoppad av polisen och då uppgivit hennes namn.

Identifierades med passfoto
Av förundersökningen framgår att kvinnans identitet kontrollerades två gånger av polisen - dels i samband med beslutet om provtagning, dels i samband med beslutet om att delge henne skälig misstanke. Kvinnan hade då kunnat identifieras med hjälp av passfoto ur det nationella passystemet.

Tingsrätten trodde därför inte npå den åtalade kvinnans berättelse och dömde henne för ringa narkotikabrott till 30 dagsböter à 50 kronor. 

Kvinnan överklavgade domen till Hovrätten för Västra Sverige som nu river upp domen och friar kvinnan helt.

Stora likheter i passregistret
Efter det att domen hade överklagats till hovrätten har åklagaren angett att det har framkommit ytterligare uppgifter som tyder på att en förväxling verkligen har skett och att en förundersökning om falsk tillvitelse därför har inletts mot systern.

Systern har nämligen på eget initiativ kommit till polisen och erkänt att hon hade uppgivit sin systers identitet sedan hon gripits.

En jämförelse av systrarnas passbilder visar att de "har stora likheter till utseendet". En av poliserna har dessutom i efterhand med säkerhet kunnat peka ut systern och övriga tre poliser har inte kunnat utesluta att en förväxling har skett.

Hovrätten friar därför kvinnan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här


  • Alt-texten
    Erik Scherstén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

6 comments

Var artonåringens syster 17 år eller rentav under 15?

Så nu har man ännu ett fall där individen måste bevisa sin oskuld istället för tvärtom.

Måste ju vara uppenbart här att polis/åklagare inte gjort sitt jobb - blir det några konsekvenser för dem?

Nu var det ju systern som påstod att hon var sin syster. Inte polis eller åklagare. Vilken individ är det som du anser måste bevisa sin oskuld? Systern eller systern?

Man får antaga att detta rör cannabis och då i trafiken. Med anledning av detta och hur Sverige som nation behandlar cannabis föreslår jag att svenska jurister och andra myndighetspersoner tar och läser Anders Lokko i dagens SvD. Artikeln har rubriken "Och Sverige håller för näsan".
Det handlar om framtiden. Som redan är här. Vad än svenska politiker eller myndighetspersoner anser om saken. Kanske dags att tänka till nu? Som andra nationer gjort.

Cannabis kan vi nog anta att det är. Lustigt nog så är det ju så att cannabis av alla droger är en av de som under längst tid ger utslag på urinprov medans tyngre droger försvinner mycket snabbare.

Gällande frågan om en omprövning av den svenska narkotikapolitiken så får man hoppas att insikterna från inte minst Norge och Danmark kan sprida sig hit.

De som styr/styrt den svenska narkotikapolitikens utformning och utveckling låter sig inte så lätt imponeras av goda nyheter utifrån. De anser uppenbarligen fortfarande att Sverige skall bli "narkotikafritt". (Hur nu detta skall gå till). Dessutom är det pinsamt med ytterligare en "pudel" när propagandan varit så monumental avseende hur farligt och förledande cannabis är. Många "karriärer" som står på spel. Vad säger polisen som enligt min mening fått alldeles för stora befogenheter visavi enskilda i jakten på allsköns "knark"? Biljakter för brott som renderar böter. Integritetskränkande provtagning etc. Hårda straff för små förseelser. Inte kan jag se att det leder någonstans.
De metoder som används är tveksamma juridiskt enligt min mening
Men trots detta lär Sverige nog få dras med denna politik ett bra tag till. Det finns ingen vilja eller ork till förändring.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.