Skip to content

Systrars passbilder "har stora likheter" - tingsrätten dömde fel syster för narkotikabrott

Urinprovet visade på narkotika - men det var fel syster som dömdes. Foto: Damian Dovarganes/TT/AP

De båda systrarnas passbilder är väldigt lika. Det var därför inga problem för den ena systern att uppge den andra systerns idenitet när hon greps påverkad av narkotika. Det konstaterar hovrätten som nu river upp den fällande domen mot den oskyldiga systern.

 

Den 18-åriga kvinnan åtalades vid Borås tingsrätt för ringa narkotikabrott. Enligt åtalet hade hon varit påverkad av narkotika i samband med att hon greps av polisen - någonting som bevisades av provsvaren.  

Kvinnan hävdade redan i tingsrätten att hon var oskyldig och att det i själva verket var hennes syster som hade blivit stoppad av polisen och då uppgivit hennes namn.

Identifierades med passfoto
Av förundersökningen framgår att kvinnans identitet kontrollerades två gånger av polisen - dels i samband med beslutet om provtagning, dels i samband med beslutet om att delge henne skälig misstanke. Kvinnan hade då kunnat identifieras med hjälp av passfoto ur det nationella passystemet.

Tingsrätten trodde därför inte npå den åtalade kvinnans berättelse och dömde henne för ringa narkotikabrott till 30 dagsböter à 50 kronor. 

Kvinnan överklavgade domen till Hovrätten för Västra Sverige som nu river upp domen och friar kvinnan helt.

Stora likheter i passregistret
Efter det att domen hade överklagats till hovrätten har åklagaren angett att det har framkommit ytterligare uppgifter som tyder på att en förväxling verkligen har skett och att en förundersökning om falsk tillvitelse därför har inletts mot systern.

Systern har nämligen på eget initiativ kommit till polisen och erkänt att hon hade uppgivit sin systers identitet sedan hon gripits.

En jämförelse av systrarnas passbilder visar att de "har stora likheter till utseendet". En av poliserna har dessutom i efterhand med säkerhet kunnat peka ut systern och övriga tre poliser har inte kunnat utesluta att en förväxling har skett.

Hovrätten friar därför kvinnan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här


  • Alt-texten
    Erik Scherstén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt