Skip to content

"Skrämmande upplevelse för ett litet barn" - JK underkänner förslag om kontroller av utlänningar

JK Anna Skarhed. Foto: Nina Broberg/JK och Tore Meek/NTB/TT

En spontan ID-kontroll av personer som kanske inte har rätt att vistas i Sverige kan vara en skrämmande upplevelse för ett litet barn. Det konstaterar JK som avstyrker förslagen om inre gränskontroller av sexåringar i Sverige.

 

Utredningen "Klarlagd identitet - om utlänningars rätt att visats i Sverige, inre utlänningskontroller och missbruk av resehandlingar" föreslår att när personer inte kan styrka sin identitet och sin rätt att vistas i Sverige ska Migrationsverket och Polismyndigheten få fotografera och ta fingeravtryck på personen. Fingeravtryck på barn ska kunna tas från sex års ålder.

Osannolikt att det är effektivt
Justitiekansler Anna Skarhed anser dock att det saknas underlag i utredningen "som visar eller ens gör det sannolikt att ett genomförande av förslagen faktiskt skulle leda till ett effektivare återvändandearbete eller ett ökat frivilligt återvändande".

Samtidigt anser JK att det är "ytterst angeläget att det vidtas åtgärder som gör det möjligt att identifiera barn som befinner sig här men som saknar tillstånd att vistas i Sverige".

"Skrämmande upplevelse"
När det gäller förslaget om att ta fingeravtryck på barn från sex års ålder för ID-kontroller är JK dock kritisk och anser att detta kräver ytterligare analyser.

En spontan kontroll kan enligt JK "vara en skrämmande upplevelse för ett litet barn". Hon konstaterar att utredningen inte alls tittat på hur en fingeravtrycksupptagning kan ske på "ett barnanpassat sätt".

JK efterlyser också klara besked om vilka möjligheter det finns för Polisen och Kustbevakningen att använda tvång för att kunna ta fingeravtrycken.

Leta efter pass
Förslaget innehåller även tillstånd för Polismyndigheten och Kustbevakningen att få leta efter personens pass och andra identitetshandlingar och ta hand om handlingen.

Högst tre resedokument eller främlingspass ska kunna beviljas en person under en femårsperiod. Giltighetstiderna ska kortas och handlingarna ska kunna återkallas.

Kontrollerar mot databaser
Idag tar Migrationsverket fingeravtryck på de personer som söker asyl i Sverige för att kontrollera om de tidigare har varit asylsökande i Sverige eller i något annat europeiskt land.

Fingeravtryck tas även på barn som har fyllt sex år men är man under 14 år används avtrycken inte för några kontroller. 

Fingeravtrycken kontrolleras mot databaser i Sverige och inom den Europeiska unionen. Alla EU-länder plus Island, Norge och Schweiz kan titta i EU:s databas.

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

5 comments

Skarhed måste ha upplevt någon rejält traumatisk händelse som barn vilken händelse hon nu återupplevt. På annat sätt kan knappast hennes invändning uppfattas. Och hur ska då fingeravtryck ske på ett "barnanpassat sätt" ? Ett sätt kanske skulle kunna vara att utrusta polisen med Play - Doh som barnen får leka med och därmed avsätta fingeravtryck ?

Någon som vet när och var Skarhed fick sin examen i pediatrisk psykologi?

Om du som felaktigt misstänkt för brott blir stormad av piketen ("Irak-krigarna" enligt polisslang) kommer JK, när du begär ersättning från staten, att hävda att det är en normal upplevelse när man är misstänkt för sådant brott och neka ersättning i den delen även om du haft småbarn hemma. Detta tok-trams köper sedan statens förvirrade domstolar rakt av.

Det hände ju de palestinska familjer som blev utsatta för våldsamma ingripanden efter att SÄPO sätt en dagcenterelev att sköta analysarbetet.
I den ena familjen fanns två barn under sex år. Dörren slogs in och maskerade män med automatvapen rusade in, barnen slängdes i en soffa och fick automatkarbiner riktade mot huvudet medan deras pappa fick en huva över ansiktet och misshandlades innan han släpades ut. Enligt JK hade staten inte utsatt barnen för någon kränkning.

Minns det fallet väl. Att ta fingeravtryck är naturligtvis en mycket värre kränkning.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.