Skip to content

Sex av tio vill ha förbud mot tiggeri - men juridiken komplicerad

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

En majoritet av svenskarna vill förbjuda tiggeri. Det visar en ny mätning från opinionsinstitutet Novus. Hur ett sådant förbud skulle se ut är dock juridiskt komplicerat. Den 23 maj ska riksdagen rösta om förslaget till ett ny brottsrubricering - "människoexploatering".

 

Enligt en ny Novusmätning är 62 procent av svenskarna för ett tiggeriförbud medan 20 procent är emot, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Inom politiken drivs frågan framförallt av Sverigedemokraterna och Moderaterna.

- Opinionen påverkas delvis av partiernas retorik, och framför allt av Sverigdemokraternas och Moderaternas retorik, för den här frågan har varit på dagordningen under ganska lång tid, säger Andrea Spehar, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Ekot.

Ökat stöd för tiggeriförbud
Stödet för ett förbud är starkast bland pensionärer och svagast bland personer under 30 år, visar mätningen. Män är också något mer positiva till ett förbud än vad kvinnor är.

Vid den förra Novus-mätningen år 2016 - som gjordes på uppdrag av TV4 - var 59 procent för ett förbud och 23 emot så tendensen är att stödet för ett förbud ökar, även om den ligger inom felmarginalen.

Sverige har idag inget förbud mot tiggeri och som EU-medborgare har man rätt att vistas i ett annat EU-land i tre månader för att "söka försörjning". 

Inte skänka pengar
Den nuvarande regeringens före detta tiggerisamordnare Martin Valfridsson - före detta rådman och numera rättschef för Polismyndigheten - lämnade i februari 2016 sin utredning om EU-migranter där han konstaterade att man bör undvika att skänka pengar och han pekade också på hur polisen hanterade olovliga boplatser. 

Valfridsson förordade då samordning mellan kommuner och myndigheter istället för ett tiggeriförbud. Han ansåg att man inte skulle erbjuda barnen skolgång och han avrådde från att upplåta mark för bostättningar.

Valfridsson ändrade sig senare och uttalade att han personligen ville se ett tiggeriförbud.

Utredningen följdes av en lagändring som har gjort det lättare för polis och kronofogde att avvisa personer som bosatt sig på någons mark utan tillstånd.

Inte med lokal ordningsstadga
Vellinge kommun gjorde i höstas ett försök att införa tiggeriförbud med hjälp av den lokala ordningsstadgan men förvaltningsrätten underkände detta eftersom en sådan stadga inte får innebära "obefogade inskränkningar i den enskildes frihet".

Flera jurister har också konstaterat att ordningslagen inte kan användas för att förbjuda tiggeri på gator och torg. Det håller inte att hänvisa till att det krävs tillstånd för att använda offentliga platser på ett sätt ”som inte stämmer överens med det ändamål som platsen har upplåtits för eller som inte är allmänt vedertaget”. 

Regeringen har föreslagit ett nytt brott "människoexploatering" för att komma åt tiggeriet. Beslut kommer att tas i riksdagen den 23 maj.

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här


  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

42 comments

Konstigt att vissa saker är så svåra i Sverige.
Vi är ett av få länder i Europa som saknar någon typ av förbud. Varför är det möjligt att förbjuda tiggeri i t.ex. Danmark, Storbritannien, Grekland, o.s.v. Men inte här?

Höja pensionsåldern, låta ensamkommande stanna helt utan grund, m.m. är däremot hur lätt som helst.......

Hur lättkränkt är man om man anmäler ovanstående kommentar som opassande?
Helt vansinnigt. Vad anser personen ifråga om yttrandefrihet?
Eller det kanske är som följer:
IM ALL FOR FREE SPEACH, UNLESS I FIND IT PERSONALLY OFFENSIVE.

"Hur lättkränkt är man om man anmäler"
Det handlar om övertagen/inbillad kränkning från andra personer som inte är det.

Kan du inte ge ett förslag på hur förbudet ska se ut för att ni populister inte ska klaga på det så fort någon som ni inte vill ska drabbas blir drabbad av det?
För du vill väl inte att Birgitta som tigger pengar åt rädda barnen eller att fattigpensionären Sven ska åka i fängelse?

Det är uppenbart att det inte finns någon ÖNSKAN hos lagstiftaren att stoppa det här, varken tiggeri, missbruk av asylrätten, gruppvåldtäkter eller kriminalitet i övrigt.

Om man VELAT hade man gjort det precis som Lars påpekar! De VILL hitta på nya grunder för ensamkommande män och då gör man det snabbt och effektivt.

Det handlar om att vi måste rösta fram en medborgarvänlig regering nästa val och mitt val är Jimmie Åkesson för han har varit konsekvent och under längst tid belyst problemen. De andra har gjort det under galgen sås.

För egen del gör jag en delvis annan bedömning än den tolkning som framskymtar i artikeln ovan. DJ anför att domstolarna pekat på att den lokala ordningsstadgan inte får innebära "obefogade inskränkningar i den enskildes frihet". Jag håller med i sak, obefogade inskränkningar är inte tillåtet.

Domstolen tar dock inte ställning till huruvida ett s.k. tiggeriförbud innebär en otillåten inskränkning i den enskildes frihet. Domstolen konstaterar att Vellinge kommun inte kunnat visa att kommunmedlemmarna, i tillräcklig omfattning, står bakom förbudet. Inskränkningen är således obefogad, inte för att den inskränker den enskildes frihet, snarast för att kommunen endast kan redovisa ett "fåtal mail" som underlag för inskränkningen. Se sid 8-9 i Dom 12327-17 Förvaltningsrätten i Malmö.

Undrar om samma krav på inställsamhet hos medborgarna brukar krävas i andra frågor som upptas i lokala ordningsföreskrifter.

Ett rejält drev verkar kunna sätta i baken på de som har fått vårt förtroende att besluta i stort som i smått.

Om vi hade haft någon äganderätt i Sverige hade det ju varit en tämligen enkelt problem att lösa.

Enkelt. Se till att EUs uppehållsrätt följs istället för att skita i det. Sparka ut dem som inte följer den. Fast det vore "rasistiskt".

Det gör man redan. Det är därför tiggarna åker hem var tredje månad. (Fast de behöver bara åka till Danmark och vända).

Hur kommer det sig att Sverige är det enda EU-land norr eller nordväst om Rumänien där "juridiken är så komplicerad" att det inte går att stoppa tiggeriet?

Hur kommer det sig att Sverige är den enda delstaten där invånarna är så obildade att de tror att allt de ser är unikt för deras delstat och att alla andra delstater styrs av någon annan typ av politiker?

Följ med mig, Musse, på en resa runt till Europas storstäder så ska vi räkna tiggare, du & jag!

Det har jag gjort, det är samma läge i de länderna. När den fria rörligheten började gälla för delstaterna i den s.k. östutvidgningen så svämmande det över med tiggare i alla rikare delstater.

Nej, Musse. Du ser inte tillnärmelsevis så många tiggare i Milano, Wien eller Munchen som i Sthlm. Sist jag var i Milano och shoppade räknade jag till en tiggare och han såg italiensk ut. Senast i Wien 0 tiggare och då bodde jag på hotell intill centralstation. Hambug, Munchen samma sak. Du är en besserwisser, Musse och har inte hälften av den koll du tror du har.

Senast jag var i Stockholm så såg jag noll tiggare.
Förra gången såg jag en tiggare, hon såg också italiensk ut.

”Förra gången såg jag en tiggare, hon såg också italiensk ut”.

HAHAHAHAHAHA.......

Pefekt svenska som vanligt.

Du framstår verkligen som intelligent och bildad!

Pefekt var ordet.
Hittade du något grammatiskt fel?

Herregud. Menar du allvar?

Roligt. Du som alltid påstår dig vara så välutbildad.
Det syns verkligen inte i alla fall.

Du kan omöjligt ha svenska som förstaspråk.
Det är en så dålig meningsbyggnad så jag vet inte vart jag ska börja...

Du kan väl nämna ett enda fel då.

Du är för rolig...
Om du inte inser vad problemet är själv så tror jag inte att det hjälper att jag berättar det för dig.
Så lev kvar i din bubbla du. Din bubbla där du är så ______ smart, bildad och vinner varenda diskussion.
Men det är bara du som tycker det. Bara så att du vet.

Myndigheterna gör ju inget åt dem som jobbar kvällsskift eller nattskift. Den verksamheten kostar samhället åtskilliga miljoner om året. När det gäller nattarbetet är lagen solklar. Politikerna tiger, polisen törs inte göra något och tullen får inte. Är det någon som vågar tar det hus i hela pressen.

Tiggarna utgör en sanitär olägenhet. Hur många miljoner kostar det att städa upp deras boplatser? Per gång eller per år?

Tiggeriet är en dyrbar täckmantel för grov brottlighet. Du som ger dem pengar. Har du en aning om vilka kostnader du förorsakar det allmäna för varje krona du lägger i muggen?

Det finns alldeles för många feminister i civilsamhället. Kärringar sa man förr. Det är ingen som törs göra nu.

Det var inga större problem med lösdriverilagarna.

Dags att införa dessa igen - de skulle ju vara effektiva mot
TiggeROM et Entourage - anstalt 3 mån o sen utvisning
pga paraziterande levnadssätt o anstaltsvistelse

Heeeee,att överhuvudtaget ens bry sig om att fattiga människor sitter och tigger:och understår sig dessutom att kräva förbud mot detta.Massa rika typer som ser ner på fattiga och fattigdom är vad det handlar om.Tiggeri hjälper inte mot fattigdom säger vissa.Det gör det visst,tiggarna får mat för dagen.Om nu inte tiggeri hjälper mot fattigdom?Vad har det överhuvudtaget med saken att göra.Har människor ingen mat för dagen tigger dom.Jimmy Åkesson och Ulf Kristersson bla kunde från och med Måndagen den 23 Maj fråntas alla sina besparingar så får dom skaffa mat för dagen utan sin stora lön.Det skulle var intressant att se dessa två sitta och tigga och leta pant för sin överlevnad

Är du sann, eller?
Har inte riktigt hängt med i informationsflödet, och fattat vad detta organiserade ”tiggeri” handlar om?

Och även om det är som du skriver, att det handlar om att ”tigga och leta pant för sin överlevnad” då kanske dom kunde prova min lösning för överlevnad = ATT ARBETA!

Är du sann eller?Det finns inget organiserat tiggeri,herr Svergedemokrat.Inte mer än att dom jobbar i skft

Inte undra på att landet ser ut som det gör... herr 85%.

Och ”ser ut som det gör”.
Havererad sjukvård (Europas sämsta).
En äldreomsorg inte värd namnet.
Nordens lägsta pensioner.
Partiledare som krattar manegen för att vi kommer att måsta arbeta till 75.
Dagliga sexuella övergrepp.
”Stök” på bibliotek.
Dagliga skottlossningar
Dagliga bilbränder.
Full med dryga, skrikiga och skräniga ___________ överallt.

Givetvis har dock allt detta INGENTING med massinvällningen att göra.
Nej nej nej. Så här har det alltid sett ut. Och vi har aldrig varit tryggare.

Och självklart är jag sverigedemokrat. Och till skillnad från många många andra så är jag inte en ”nyvaken” sverigedemokrat.

Javisst. Dagskiftet tigger, kvällskiftet rånar gamlingar och nattskiftet stjäl koppartak och stuprännor. På lediga stunder bärgar de kabel längs våra järnvägar. Vägrånarna är också zigenare. Prostitutionen är inte olaglig så den kan vi lämnar vi där.

Och dessutom att sitta och tigga är verkligen ett hårt jobb.Arbete som arbete

Är DU sann, Guy de Låtsassomingenting? Tror du att fattiga tiggare på den rumänska landsbygden, samtidigt och i 1000-tal, tänker "Hmmm, om jag skulle ta bussen till Sverige och pröva lyckan som tiggare?" Varför inte nöja sig med Budapest eller Wien som ligger betydligt närmare? Förstår inte du att det är landsmän till dessa som kör hit dem i skåpbilar och visar dem var de ska sitta och tigga? De kan naturligtvis inte betala en krona för bensinen utan får betala procent av vad de tigger ihop. Så ligger det till oavsett om du väljer att leva vidare i din fantasibubbla!

Har du läst, och förstått, Håkans ursprungliga kommentar?
Har du läst, och förstått, Guys ursprungliga svar på den kommentaren?

Jag tror inte det....... (inte för att jag bryr mig).

Har inte tagit mig den tiden. Svårt att skilja mellan ironi och vansinne i dagens Sverige.

Läs igenom tråden en gång till.
Jag tror att du hackade på fel person.
Och rätt skall vara rätt. Viktigt att ”vi” inte vimsar till det alltför mycket här.
Bättre att 85% ger ett korkat intryck än att 15% ger ett korkat intryck.
Inte för att jag säger att du är korkad....... :-)

Du måste ju vara ett troll.
Ingen normalt funtad person kan ju idag verkligen mena det du skriver...
Det är väl i alla fall 3 år sedan någon sa att organiserat tiggeri är en rätta i pizzan.

http://www.gp.se/ledare/det-organiserade-tiggeriet-är-ingen-råtta-i-pizzan-1.3847797

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/har-hyllar-tiggarbossarna-varandra

https://www.expressen.se/tv/nyheter/de-lovades-valbetalda-byggjobb/

https://www.expressen.se/nyheter/sa-styr-natverket-tiggeri-narkotika-och...

https://www.svd.se/tiggeri-front-for-stolder-knark-och-prostitution

Jag tror att du är en hardcore-SD:are som bara försöker reta upp folk.

:-)

Måndagen 23 April skulle det vara

Musse - så häär.

TiggeriFörbud o TiggeriLicenser.

För att få ägna sig åt torghandel måzzte man betala en peng till kommunen.
Ja lizenziera för en ordentlig peng - Röda Korset o Frälsis kan också betala.

De utlänningar som tigger utan lizenz deporteras.

Håkan - massa rika ser ner på fattiga

Ja många vill se att folk har det sämre än sig själva för att må bra'
o känna sig lyckade

Kanske behöver vi a New Concept

Kriminalisera rikedom ink politrukerlöner där paraziter har miljonersättningar
+ fringisar för att Bajsa Ord - Ord HEEELT Uuuutaan Värde o NOLL sanningsplikt

Ropen skalla Fattigdom till Alla
För miljöns skull

OM ingen har några pengar - det finns inga fossila transportmedel hur
många regnskogar huggs då ner - o hur många dör i trafik o flygplansolyckor

Man får inte särbehandla EU-medborgare.
Så då kan de organiserade tiggarna söka licens precis som Röda korset. Men fattigpensionären Sven åker i finkan för han har ingen organisation som hjälper honom.

Om du vill att svartskallar ska nekas tillstånd, vilken myndighet litar du på att bara ge tillstånd till grupperna du inte ogillar?

Vi får visst särbehandla EU-medborgare. Vi får till och med lämna EU. Det är inget vi behöver be om lov att få göra. Det räcker med att vi är överens. Vill vi stoppa tiggeriet är det bara att slänga ut tiggarna som olovligen befinner sig i vårt land. Samma sak med de som har kommit hit enkom för att stjäla och råna. Vi behöver inte be om lov. Vi kan stoppa fritt tillträde till vårt land. Vem skulle hindra oss och hur skulle det i så fall gå till?

Jag förstår inte vad du menar med ditt snack om svartskallar. Menar du att de skulle ha fri entré?

Men herreje ! För egen del har jag svårt att förstå motståndet mot tiggeri. De sött klädda flickorna / gummorna, som nära nog alltid ler och försöker förkovra sig i svenska språket, är faktiskt ett pittoreskt inslag i stadsbilden. Det man som motståndare till passivrökning möjligen kan reagera mot är att flicornas / gummornas pojkvänner nära nog alltis röker på offenlig plats. Där måste det bli en skärpning ! Till det kommer att vi givare i stort sett varje dag får möjlighteten att känna oss som goda medmänniskor. Visst kan det vara jobbigt att sova ute men som aktiv friluftmänniska tror jag att man kan vänja sig vid blåst och kyla och faktiskt vända omaket till något positivt.

Att förbjuda tiggeri är som att skjuta gråsparv med kanon. Eftersom tiggarna till 99,99% kommer från ett Schengenland går det att avvisa dem från landet enligt ledande experter i EU-rätt. Schengensamarbetet bygger på att individer försörjer sig själva genom arbete eller kapital och tiggeri räknas inte som arbete enligt EU. Eventuellt behöver förordningen förtydligas lite för att ge polisen verktyg att agera. Det skulle kunna vara klart på torsdag för regeringen att besluta, om viljan fanns. Varför inte viljan finns är ett större och allvarligare problem.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.