Skip to content

Regeringen sätter stopp för kriminella som byter mobil - nytt förslag om avlyssning ut på remiss

Foto: Henrik Montgomery/TT

Kriminella som växlar mellan mobiltelefoner och sim-kort för att slippa avlyssning ska stoppas. Det vill regeringen som nu skickar ut ett nytt lagförslag på remiss.

 

Polis och åklagare behöver kunna korta ner tiden det tar att få tillstånd att avlyssna mobiltelefoner. Bakgrunden är att kriminella har satt i system att växla mellan telefoner och sim-kort.

Åklagaren måste ansöka på nytt om tillstånd varje gång. Tiden det tar ger de kriminella en lucka när de kan kommunicera utan att avlyssnas.

Infinna sig personligen
I dag måste åklagare infinna sig personligen vid ett sammanträde i domstol vid begäran om tillstånd till hemlig avlyssning.

Regeringen vill att domstolar får möjlighet att avgöra om ett sammanträde behövs i det enskilda fallet. Om det inte behövs ska domstolen kunna pröva frågan om tillstånd till avlyssning på handlingarna i ärendet.

Gälla samma person
För att få använda det förenklade tillvägagångssättet måste den nya ansökan gälla samma person som avlyssning redan får riktas mot och bero på samma omständigheter som tidigare.

Förslaget skickas nu ut på remiss och föreslås träda i kraft i april nästa år.

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

6 comments

Varför inte ta bort behovet av tillstånd totalt. Staten massövervakar ju redan alla med datalagringen ändå. Fullborda det totala införandet av STASI diktaturen. Det blir ju billigare i alla fall.

Blir lika fascinerad var gång frågan kommer upp.
a) hur vet man vilken telefon man skall hålla koll på? Man köper kontanttelefoner och att man skulle vara förföljd just då i butiken förefaller vara osannolikt. SIM-kort för kontanttrafik finns också på många ställen.
b) smartfone och du sänder "krypterat" till en allmän e-postadress.
c) nästa "bandit" loggar in på samma konto och hämtar det som ligger sparat men inte sänt.
Program som VERAKRYPT (Frankrike) och med 256 bitars kryptering två gånger så tar det (räknade jag ut) över 10.000 år att knäcka krypteringen med den förra året snabbaste datorn som fanns i Australien (den enda som publicerade prestanda).

Personlige tror jag att man inte har den ringaste aning om vilken telefon man skall hålla koll på, så reaktionen har blivit att massövervaka alla telefoner, vilket i realiteten inte fungerar. Att byta simkort är lätt, lika lätt är det att ändra en telefons ID. Det går att följa och övervaka en viss telefon, men inte vem som håller i den. Ingen tycks ha tillräcklig intelligens för att fatta att det är inte telefoner man skall övervaka, utan endast kriminella personer, och att det finns ganska välutvecklade traditionella metoder att använda. Veracrypt är en utveckling av det gamla Truecrypt, och är effektivt. Det finns även en rad andra enklare men lika effektiva skydds system som OTP, EDS eller APG eller system som Orbot, Orfox, Redphone, Telegram, och PGP portable, GPG, Locknote, Whisper, osv. Det bästa tycker jag är WeChat, vilket i standard inte är krypterat på servern, men som med addons blir end to end krypterat. Tragiskt är att vi alltmer måste skydda oss mot myndighetsövergrepp och massövervakning.

Tacka vet jag brev, brevhemligheten rör de icke!

Inbilla dig ingenting. Brev sorteras av datorer och vem du skickar till eller får brev från loggas i datalagringsdirektivet. Helst skall du inte ha några brevvänner som inte är statligt godkända. Dessutom finns det teknik idag som gör att brev kan läsas utan att öppna dom. Tryck, eller bläck, har andra egenskaper än papperet och med olika metoder går det att läsa brevet utan att ta det ur kuvertet. Tekniken liknar den som används i säkerhetskontrollerna på flygplatser, där man i "X-ray maskiner" kan identifiera olika substanser, som sprängämnen. Storebror ser dig. (Det var ett trettiotal klicks för att komma förbi den captchan. Undrar bara varför redaktion så föraktar och förolämpar sina läsare)

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.