Skip to content

Regeringen sätter stopp för kriminella som byter mobil - nytt förslag om avlyssning ut på remiss

Foto: Henrik Montgomery/TT

Kriminella som växlar mellan mobiltelefoner och sim-kort för att slippa avlyssning ska stoppas. Det vill regeringen som nu skickar ut ett nytt lagförslag på remiss.

 

Polis och åklagare behöver kunna korta ner tiden det tar att få tillstånd att avlyssna mobiltelefoner. Bakgrunden är att kriminella har satt i system att växla mellan telefoner och sim-kort.

Åklagaren måste ansöka på nytt om tillstånd varje gång. Tiden det tar ger de kriminella en lucka när de kan kommunicera utan att avlyssnas.

Infinna sig personligen
I dag måste åklagare infinna sig personligen vid ett sammanträde i domstol vid begäran om tillstånd till hemlig avlyssning.

Regeringen vill att domstolar får möjlighet att avgöra om ett sammanträde behövs i det enskilda fallet. Om det inte behövs ska domstolen kunna pröva frågan om tillstånd till avlyssning på handlingarna i ärendet.

Gälla samma person
För att få använda det förenklade tillvägagångssättet måste den nya ansökan gälla samma person som avlyssning redan får riktas mot och bero på samma omständigheter som tidigare.

Förslaget skickas nu ut på remiss och föreslås träda i kraft i april nästa år.

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt