Skip to content

Ordnade midsommardans utan tillstånd från polisen - hovrätten dömer till böter

Männen ordnade dans i midsommarnatten - olagligt. Foto: Hasse Holmberg/TT

De båda männen arrangerade midsommardans på allmän plats i skogen. Själva hävdar de att det var en privat fest. Både tingsrätten och hovrätten anser dock att de borde ha vänt sig till Polis-myndigheten och ansökt om tillstånd för "offentlig danstillställning". De döms därför till dagsböter.  

 

De båda männen i 30-årsåldern anordnade förra året en dansfest i ett skogsparti i Botkyrka söder om Stockholm - ett så kallat "rave".

Enligt den inbjudan som gick ut till en avgränsad krets personer på Facebook skulle dansen pågå hela midsommarnatten.

Artister spelade
Männen hade hyrt in en handfull artister som skulle stå för musiken och valt ut en festplats i skogen där ingen kunde störas. Det uttryckliga syftet "var att fira midsommar med elektronisk musik".

Det fanns inga avspärrningar men männen tog 100 kronor i inträde till festen och under kvällen uppskattade de att mellan 100 och 150 festdeltagare fanns på plats. Även polisen kom till platsen och konstaterade att det gick lugnt till.

En utredning inleddes dock eftersom det saknades tillstånd från polisen att arrangera "offentlig danstillställning" - vilket är ett lagkrav. De båda männen åtalades därför vid Södertörns tingsrätt för brott mot ordningslagen.

"Var privar fest för inbjudna"
Männen, som själva deltog i festligheterna, hävdade att det hade handlat om en privat fest med inbjudna gäster som i sin tur fick ta med sig en kompis.

Tingsrätten skrev i sina dom skäl:

"Även om själva inbjudningen far anses ha varit inriktad på en viss, om än relativt vid, krets kunde villkoren om att betala avgift uppfyllas av vem som helst som kom till platsen och det är under omständigheterna uteslutet att X och Y (männen) haft sådan kontroll över vilka som var där att deltagarna kan anses ha varit begränsade till en viss bestämd krets."

"Mot denna bakgrund och det relativt stora antalet deltagare som bjudits in och varit på platsen anser tingsrätten att tillställningen varit att jämställa med en offentlig tillställning."

Borde utrett egen uppfattning
Männen hade inte heller försökt ta reda på om deras egen bedömning om att festen var privat faktiskt var riktig. De hade därför varit oaktsamma, ansåg tingsrätten.

Männen dömdes därför för brott mot ordningslagen till 40 dagsböter var.

Domen överklagades till Svea hovrätt som nu  - utan egen motivering - går på samma linje som tingsrätten och fäller männen.

 

 

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här


  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

14 comments

Usch och fy för sådan här kriminalitet som kommer att breda ut sig runt om i Sverige på midsommar!! Mycket för hovrätten att beivra, lär det bli. Detta unders förutsättning att allas likhet för lagen beaktas även från polis och åklagare vid dans runt majstången.

Precis så. För inte är det någon juridisk skillnad på dans runt majstång och rave-dans. Även om alla vet att rättsväsendet trots denna insikt inte kommer att lagföra mogen styrdans elle små grodorna (trots att barn då involveras i brottet!)

Likhet inför lagen? När fanns det, damer och herrar hovrättsråd?

Det är glädjande att se hur polis och domstol prioriterar allvarliga brott,
medan våldtäkter med känd gärningsman läggs på hög.

Exakt.
Bra att polisen arbetar med ärenden som dom klarar av.
Midsommardanser och fartsyndare ligger inom deras kompetens.

Våldtäkter, skottlossningar, handgranatsattacker, bilbränder, narkotikahandel på öppen gata, åldringsrån o.s.v. ligger långt utanför vad svensk polis klarar av.

Men. Vi har det väl som vi förtjänar antar jag.
Vi lever ju i alla fall i en demokrati, och 85% av väljarna gör ju vågen åt det nya Sverige. Där vi aldrig har varit tryggare.

Erik i Läja brukade säga att han varit gift två gånger Han och hustrun hade tre barn före kriget och två efter. Under världskriget bevakade han riksgränsen lågt norr om Kirúna. Därav uppehållet i barnaskaran.

Hur som helst skulle tösen på sladden döpas. Erik ringer till pastorsexpedionen. Det prosten Eker själv som svarar. Jag har hört att Andersson upplåter logen till dans. Så länge detta pågår är det inte tal om något barndop. Erik blev snopen och lägger på luren utan att säga något mer.

Han ville inte ta ifrån töserna deras lördagsnöje så han blev lite rådvill. Han ville ju att den senaste tösen skulle bli kristnad som sina fyra systrar.

Men sedan kom han på en lösning. Han ringde upp kyrkoherde Wachenfedt i grannförsamlingen. Erik framförde sitt ärende. Är det inte värre bekymmer kan jag komma över gränsen när jag har vägarna bortåt.

Till saken hör att Erik bodde på gränsen. Boningshuset låg i den ena socknen och ladugård, loge och skithus i grannsocknen. Att det var dans på logen i Ärkilsmåla hade Eker inte ett dugg med att göra. Det var inte ens samma pastorat.

Huruvida tösen blev döpt på logen vet jag inte. Wachenfeldt var inte lika stelbent som Eker.

Att länsman skull komma och lägga sig i var inte ens att tänka på. Han var rädd för stryk.

Tack staten. Ingen klagade på våra fest. Men vi fick sådan uppmärksamhet att jag undrade om inget annat hände i länet. Midsommar brukar det vara fylla och våld. Inget fanns på våra fest. Ändå gav ni oss böter på 7200 kr per person näringen tagit skada. På rave så ser alla till alla. Mår någon dåligt i den utsträckningen att medicinsk hjälp behövs så skall den tillsättas.
Vi kommer köra varje år. Ni kan inte stoppa oss från att vara människor!!!!!

Er fest var mycket störande för mig och min familj. Festen förstörde vår midsommar och var störande för många fler som sökte en lugnet i naturen. Ingen i tältet kunde sova. Även djurlivet stördes av er höga volym. Skäms på er egoister! Åk till en nedlagd industrilokal istället, typ Docklands. Ni uppskattar ju ändå inte naturen och tar ingen hänsyn till andra personer som vistas i naturen och vill uppleva den utan dunka-dunka-musik.

Hur många var ni i ert lilla tält? Det var sannolikt ett hundratal på denna musikfest. Sett till antalet, är det inte lite egoistiskt att din utflykt ska ha företräde framför en sådan populär och påkostad tillställning? Tråkigt att ni valde samma dag.

Såg då inga tält, men väljer man att tälta på eller nära en kommunal badplats så söker man nog inte lugnet av naturen.
Hoppas ni gillade musiken, vi såg vildsvin spår vid platsen för festen så jag hoppas att grisarna inte förstör där längre.

En vanlig svenne borde ha bättre vett än att hänge sig åt samhällsstörtande verksamheter:

https://www.youtube.com/watch?v=TMAjZ5jlJzk

Tack för din synpunkt, "Kakan" Hermansson

Kakan till Let's Dance !!!

Let's Dance

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.