Skip to content

Ordnade midsommardans utan tillstånd från polisen - hovrätten dömer till böter

Männen ordnade dans i midsommarnatten - olagligt. Foto: Hasse Holmberg/TT

De båda männen arrangerade midsommardans på allmän plats i skogen. Själva hävdar de att det var en privat fest. Både tingsrätten och hovrätten anser dock att de borde ha vänt sig till Polis-myndigheten och ansökt om tillstånd för "offentlig danstillställning". De döms därför till dagsböter.  

 

De båda männen i 30-årsåldern anordnade förra året en dansfest i ett skogsparti i Botkyrka söder om Stockholm - ett så kallat "rave".

Enligt den inbjudan som gick ut till en avgränsad krets personer på Facebook skulle dansen pågå hela midsommarnatten.

Artister spelade
Männen hade hyrt in en handfull artister som skulle stå för musiken och valt ut en festplats i skogen där ingen kunde störas. Det uttryckliga syftet "var att fira midsommar med elektronisk musik".

Det fanns inga avspärrningar men männen tog 100 kronor i inträde till festen och under kvällen uppskattade de att mellan 100 och 150 festdeltagare fanns på plats. Även polisen kom till platsen och konstaterade att det gick lugnt till.

En utredning inleddes dock eftersom det saknades tillstånd från polisen att arrangera "offentlig danstillställning" - vilket är ett lagkrav. De båda männen åtalades därför vid Södertörns tingsrätt för brott mot ordningslagen.

"Var privar fest för inbjudna"
Männen, som själva deltog i festligheterna, hävdade att det hade handlat om en privat fest med inbjudna gäster som i sin tur fick ta med sig en kompis.

Tingsrätten skrev i sina dom skäl:

"Även om själva inbjudningen far anses ha varit inriktad på en viss, om än relativt vid, krets kunde villkoren om att betala avgift uppfyllas av vem som helst som kom till platsen och det är under omständigheterna uteslutet att X och Y (männen) haft sådan kontroll över vilka som var där att deltagarna kan anses ha varit begränsade till en viss bestämd krets."

"Mot denna bakgrund och det relativt stora antalet deltagare som bjudits in och varit på platsen anser tingsrätten att tillställningen varit att jämställa med en offentlig tillställning."

Borde utrett egen uppfattning
Männen hade inte heller försökt ta reda på om deras egen bedömning om att festen var privat faktiskt var riktig. De hade därför varit oaktsamma, ansåg tingsrätten.

Männen dömdes därför för brott mot ordningslagen till 40 dagsböter var.

Domen överklagades till Svea hovrätt som nu  - utan egen motivering - går på samma linje som tingsrätten och fäller männen.

 

 

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här


  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt