Skip to content

Nya taxiregler stramar upp kontrollen - taxameter ersätts av "beställningscentral"

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Kravet på traditionell taxameter slopas för den nya kategori taxibilar som införs om två år. Kontrollen ska istället skötas via en beställningscentral som tar emot bokningar och kunden ska alltid veta vad en resa kommer att kosta. Därmed blir det tillåtet för utmanare som till exempel Uber.

 

Enligt det lagförslag som nu bereds av riksdagens trafikutskott ska det finnas två taxikategorier i Sverige - en för bilar med traditionell taxameter och en för dem utan.

Bilar utan taxameter ska alltid ge kunden ett fast pris på förhand och de ska ha en beställningscentral som tar emot bokningarna.

Kravet på taxilegitimation och trafiktillstånd kommer att gälla även fortsättningsvis och det blir krav på en ny typ av kontrollutrustning.

Bättre kontroll
Därmed blir det i praktiken tillåtet för utamanare som Uber så länge förarna har taxiförarlegitimation samtidigt som staten får bättre kontroll över att alla taxiföretag följer svenska regler.

Tjänsten Uber Pop, där privatpersoner utan taxitillstånd kunde "frilansa" som taxichaufförer, kommer dock att vara fortsatt förbjuden.

För taxikunden kommer det i praktiken inte att förändras mycket jämfört med i dag. Även beställningar som görs via en app när kunden redan sitter i bilen kan gå via beställningscentralen.

Lagra uppgifter
Dessutom ska beställningscentralerna på ett sätt som är likartat redovisningscentralernas samla in, lagra och lämna ut uppgifter som Skatteverket och polisen behöver för sina kontroller.

De nya reglerna föreslås träda i kraft i september 2020.

Kategorin med det nuvarande systemet, med krav på taxameter och anslutning till redovisningscentral, kommer också att finnas kvar. Den nuvarande taxameterdispensen för till exempel färdtjänst tas bort.

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här


  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt