Skip to content

"Jag tror mycket på kameror" - 200 miljoner extra till polisens kroppskameror och automatvapen

Justitieminister Morgan Johansson (S) och finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisen får 200 miljoner kronor extra för att kunna köpa bland annat automatvapen och kropps-kameror. Men regeringen vill också se bättre utredningsresurser för sexualbrott.

 

Regeringen fortsätter sin polissatsning med ytterligare 200 miljoner kronor för 2018. Pengarna ska gå till att köpa in skyddsvästar, hjälmar och automatvapen samt material till den delen av polisen som arbetar med bombskydd.

Men regeringen vill också att polisens förmåga att utreda sexualbrott ska bli bättre. Dessutom ska alla poliser utrustas med kroppskameror som regeringen anser kommer att ha en avskräckande effekt.

- Jag tror mycket på kameror, sa justitieminister Morgan Johansson (S) vid den presskonferens där satsningen presenterades.

"Dokumentera händelseförlopp"
Med kroppskameror hoppas regeringen också att polisen bättre ska kunna dokumentera händelseförlopp och säkra bevis samt identifiera personer.

Det är den första satsningen i regeringens vårbudget. Budgeten presenteras i sin helhet den 16 april.

Tidigare har regeringen ökat resurserna till Polisen med 7,1 miljarder kronor för perioden 2018 - 2020.

30 000 poliser om sex år
Målsättningen är också att antalet anställda inom myndigheten ska öka med 10 000 till år 2024 till cirka 30 000 poliser.

Regeringen kallar det för den "största satsningen på polisen på 20 år" där man vill se en bättre arbetsmiljö, högre löner och fler som går polisutbildningen.

Se regeringens satsning i pengar - klicka på bilden nedan.

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt