Skip to content

"Inte som man tänker sig en våldtäkt" - här är nämndemännens domskäl för den friande domen

Foto: DJ

"Det har inte varit fråga om något bråk eller slagsmål, så som man tänker sig att en våldtäkt ska vara". Kvinnans berättelse "är naiv och kan inte leva upp till verkligheten". En djupt oenig tingsrätt friar därför den man som stått åtalad för våldtäkt mot en kvinna på ett hotellrum i Stockholm.

 

Rådmannen Mirja Högström var rättens ordförande.

- Jag läste upp exakt det som står i domen för de här två nämndemännen ett flertal gånger för att förvissa mig om att det var så som de ville att det skulle stå i domen, säger hon till tidningen Metro som första rapporterade om domen.

- Två av nämndemännen ville fria, och jag och en nämndeman ville fälla. Om det är så att två i rätten vill fria och två vill fälla, så ska man enligt svensk rätt fria.

Kvinnan åkte från Örebro till Stockholm med en väninna för att bland annat träffa en man som hon hade haft kontakt med via nätet tidigare.

Sent på natten träffades de på kvinnans hotell i centrala Stockholm där de hade samlag.

Kvinnan har berättat om en chockande och skämmande upplevelse där mannen var hårdhänt och inte lyssnade när hon sade åt honom att sluta. Enligt kvinnan verkar det som om mannen "triggades" av att hon sade stopp.

Försökte "åla undan"
Kvinnan har i förhör berättat hur hon på olika sätt har försökt "åla undan" och "få det överstökat". Det har dock varit "som att prata med en vägg" och mannen hade både bitit henne och dragit henne i håret. Enligt kvinnan tog han också ett strupgrepp på henne som fick det att svartna för ögonen på henne.

Mannen, å sin sida, har berättat om ett samlag helt utan våldsinslag där han efteråt slumrat till för att sedan vakna av att kvinnan pratade med en väninna som också hade kommit till hotellrummet.

Kvinnorna och mannen sov därefter i sängen alla tre och först på morgonen blev han väckt av att väninnan bad honom lämna rummet.

SMS om polisanmälan
Senare samma dag fick han ett SMS från kvinnan om att hon tänkte polisanmäla honom. Enligt mannen "fattade han ingenting".

Kvinnan har bekräftat att mannen fick sova kvar i hotellsängen - någonting som hon i och för sig har beskrivit som "ologiskt" men förklarat med att hon var rädd och chockad.

Mannen ska sedan ha väckt henne fram på morgontimmarna genom att hårdhänt ta på hennes underliv i cirka tio minuter trots att hon även denna gång viskade åt honom att sluta - ett händelseförlopp som mannen helt har nekat till.

Lät konstigt
Väninnan har bekräftat kvinnans uppgifter och förklarat att det låtit konstigt, "nästan som att han klappade i händer".

Väninnan har samtidigt förklarat att det var en "pinsam situation" och att hon tänkte att kvinnan skulle säga till om hon behövde hjälp, i och med att alla tre befann sig i samma säng.

Åklagaren har inte påstått att mannen skulle ha våldtagit kvinnan i samband med det första samlaget men har krävt att han ska dömas för misshandel för det våld som han enligt åtalet utsatt henne för under samlaget.

Rättsintyg och skador
När det gäller händelsen på morgonen har åklagaren yrkat att tingsrätten ska döma mannen antingen för våldtäkt eller för misshandel.

Rättens ordförande - en rådman - och en av nämndemännen bedömer kvinnan som trovärdig och anser att mannen ska dömas.

Enligt dem får kvinnan version stöd av både rättsintyg om vissa skador och av väninnans uppgifter. Det är enligt dem i praktiken uteslutet att händelseförloppet varit något annat än det som kvinnan har beskrivit.

Frias med rösterna 2-2
De vill därför döma mannen för våldtäkt och misshandel till fängelse i två år och tre månader. Två nämndemän vill dock fria mannen - och han frias därför med rösterna 2–2.

Tingsrätten skriver i sin dom:

"Utgången i målet i ansvarsdelen har bestämts av den mening som nämndemännen A och B ställt sig bakom, som innebär att åtalen ska lämnas helt utan bifall. De har olika skäl för sin mening enligt följande."

"A har angett följande skäl för sin mening. Det har inte varit fråga om något bråk eller slagsmål, så som man tänker sig att en våldtäkt ska vara. Sekretess har inte försökt rymma och hon passade inte på att lämna rummet när hon skulle hämta sin väninna. Hon kan ha förorsakat blessyrerna själv. Mot den bakgrunden ska båda åtalspunkterna ogillas. "

"B har angett följande skäl för sin mening. Sekretess berättelse är naiv och kan inte leva upp till verkligheten. Skadorna i åtalspunkten 1 är inte styrkta. Mot den bakgrunden ska båda åtalspunkterna ogillas." 

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

9 comments

Nej det här blir inte politikerna glada över. De är inte alls glada över att kvinnan valde att låta mannen ligga kvar bredvid henne efter samlaget, det gillar inte politikerna riktigt. Det blev ju inte en fällande dom såsom de så gärna vill få de till. Återigen en besvikelse för Madeleine Lejonhufvud, Elisbaeth Massi Frtiz och Linda Snecker.

Det kanske var oaktsamt av henne att ha frivillig sex och sedan lika oaktsamt att låta honom få lägga sig i sängen bredvid henne igen? Finns det oaktsam frivillig sex också?

Av den knapphändiga informationen i artikeln så låter det som i vart fall misshandeln haft en chans att bli styrkt men säker kan man aldrig vara,särskilt inte utan att ha tillgång till allt material som rätten hade.
Avseende åtalspunkten våldtäkt så blir detta garanterat fällande domar i liknande fall om den rättsosäkra samtyckeslagen klubbas.

Anton den värste, ja visst så är det. Det kommer inte bara bli fällande domar i liknande fall, utan det kommer att överösas med fällande domar i alla de fall där domstolarna känner för att döma oavsett vad som egentligen är bevisat. Det blir så simpelt för dom att påstå att kvinnans berättelse var tillförlitlig och att det saknades ett samtycke vid ett visst skede. Inget våld behöver uppvisas, inga ofrivilliga droger eller andra situationer. Det kommer som sagt räcka med en hyfsad story, hen sa ja, hen sa nej, hen uppfattade kropps signal som ja, hen uppfattade som nej o.s.v det kommer att krylla av oskyldigt dömda, och tyvärr så måste det först bli på det sättet, att det översvämmas totalt innan det blir en ny förändring igen om rimligtvis 10-15 år. Fast så länge Högsta Domstolen gömmer undan de oskyldiga och advokater till råttor inte säger ett knyst, och massmedia mörkar så lär lagstiftningen ändras till dess att andelen oskyldigt dömda inte längre går att mörka. Den klyftan måste öka kraftigare än vad det redan är.

Svårt det här. Kvinnan har ju inte tagit några av alla de chanser hon haft under natten att fly eller påkalla hjälp?

Hon har lämnat rummet och hämtat väninnan, som sedan sovit med henne OCH mannen i samma säng...? Helt utan att något gjorts eller sagts.

Först i efterhand bestämmer sig kvinnan för att det var våldtäkt??

Inte mycket som talar för att en våldtäkt ägt rum inte. Svensk rättstradition är ju att beviskravet ligger på åklagaren att visa skuld, inte den misstänkte att bevisa oskuld. Det ställs mot önskemålet om att minska risken för att bli utsatt för övergrepp, oavsett kön, etnisk tillhörighet eller sexuell läggning, genom att kunna påvisa påföljd i domstol.

Jag hade nog friat, med det som framkommer här.

Alltför ofta så använder inte rättens ledamöter sunt förnuft. Åtminstone så har två personer haft rimligt tvivel som vilken normalbegåvad individ som helst.

Ja, det var ju förfärligt rent! Inte riktigt lätt att veta vad man skall oja sig över i detta fall. Bevisvärdering kräver ingen juridisk utbildning fastmera kunskap om folks beteende i stort. Att man som nämndeman uttrycker sig på ett något okonstlat/folkligt sätt gällande bevisvärderingen innebär inte att den är sämre (=felaktig i förhållande till verkligheten) än juristens uttryck. Att man ansett kvinnan vara "trovärdig" har inte så stor betydelse då det är den tilltalades beskrivning av förhållandena som skall ligga till grund för bedömningen om dessa ej kan vederläggas.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.