Skip to content

"Inte som man tänker sig en våldtäkt" - här är nämndemännens domskäl för den friande domen

Foto: DJ

"Det har inte varit fråga om något bråk eller slagsmål, så som man tänker sig att en våldtäkt ska vara". Kvinnans berättelse "är naiv och kan inte leva upp till verkligheten". En djupt oenig tingsrätt friar därför den man som stått åtalad för våldtäkt mot en kvinna på ett hotellrum i Stockholm.

 

Rådmannen Mirja Högström var rättens ordförande.

- Jag läste upp exakt det som står i domen för de här två nämndemännen ett flertal gånger för att förvissa mig om att det var så som de ville att det skulle stå i domen, säger hon till tidningen Metro som första rapporterade om domen.

- Två av nämndemännen ville fria, och jag och en nämndeman ville fälla. Om det är så att två i rätten vill fria och två vill fälla, så ska man enligt svensk rätt fria.

Kvinnan åkte från Örebro till Stockholm med en väninna för att bland annat träffa en man som hon hade haft kontakt med via nätet tidigare.

Sent på natten träffades de på kvinnans hotell i centrala Stockholm där de hade samlag.

Kvinnan har berättat om en chockande och skämmande upplevelse där mannen var hårdhänt och inte lyssnade när hon sade åt honom att sluta. Enligt kvinnan verkar det som om mannen "triggades" av att hon sade stopp.

Försökte "åla undan"
Kvinnan har i förhör berättat hur hon på olika sätt har försökt "åla undan" och "få det överstökat". Det har dock varit "som att prata med en vägg" och mannen hade både bitit henne och dragit henne i håret. Enligt kvinnan tog han också ett strupgrepp på henne som fick det att svartna för ögonen på henne.

Mannen, å sin sida, har berättat om ett samlag helt utan våldsinslag där han efteråt slumrat till för att sedan vakna av att kvinnan pratade med en väninna som också hade kommit till hotellrummet.

Kvinnorna och mannen sov därefter i sängen alla tre och först på morgonen blev han väckt av att väninnan bad honom lämna rummet.

SMS om polisanmälan
Senare samma dag fick han ett SMS från kvinnan om att hon tänkte polisanmäla honom. Enligt mannen "fattade han ingenting".

Kvinnan har bekräftat att mannen fick sova kvar i hotellsängen - någonting som hon i och för sig har beskrivit som "ologiskt" men förklarat med att hon var rädd och chockad.

Mannen ska sedan ha väckt henne fram på morgontimmarna genom att hårdhänt ta på hennes underliv i cirka tio minuter trots att hon även denna gång viskade åt honom att sluta - ett händelseförlopp som mannen helt har nekat till.

Lät konstigt
Väninnan har bekräftat kvinnans uppgifter och förklarat att det låtit konstigt, "nästan som att han klappade i händer".

Väninnan har samtidigt förklarat att det var en "pinsam situation" och att hon tänkte att kvinnan skulle säga till om hon behövde hjälp, i och med att alla tre befann sig i samma säng.

Åklagaren har inte påstått att mannen skulle ha våldtagit kvinnan i samband med det första samlaget men har krävt att han ska dömas för misshandel för det våld som han enligt åtalet utsatt henne för under samlaget.

Rättsintyg och skador
När det gäller händelsen på morgonen har åklagaren yrkat att tingsrätten ska döma mannen antingen för våldtäkt eller för misshandel.

Rättens ordförande - en rådman - och en av nämndemännen bedömer kvinnan som trovärdig och anser att mannen ska dömas.

Enligt dem får kvinnan version stöd av både rättsintyg om vissa skador och av väninnans uppgifter. Det är enligt dem i praktiken uteslutet att händelseförloppet varit något annat än det som kvinnan har beskrivit.

Frias med rösterna 2-2
De vill därför döma mannen för våldtäkt och misshandel till fängelse i två år och tre månader. Två nämndemän vill dock fria mannen - och han frias därför med rösterna 2–2.

Tingsrätten skriver i sin dom:

"Utgången i målet i ansvarsdelen har bestämts av den mening som nämndemännen A och B ställt sig bakom, som innebär att åtalen ska lämnas helt utan bifall. De har olika skäl för sin mening enligt följande."

"A har angett följande skäl för sin mening. Det har inte varit fråga om något bråk eller slagsmål, så som man tänker sig att en våldtäkt ska vara. Sekretess har inte försökt rymma och hon passade inte på att lämna rummet när hon skulle hämta sin väninna. Hon kan ha förorsakat blessyrerna själv. Mot den bakgrunden ska båda åtalspunkterna ogillas. "

"B har angett följande skäl för sin mening. Sekretess berättelse är naiv och kan inte leva upp till verkligheten. Skadorna i åtalspunkten 1 är inte styrkta. Mot den bakgrunden ska båda åtalspunkterna ogillas." 

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt