Skip to content

Inte kriminellt att hastigt dra sonen i håret - hovrätten river upp fällande dom

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det handlade om ett hastigt förlopp när pappan drog sin son i håret i samband med att han tog tog i sonens nacke och krage. Detta lever inte ens upp till kraven för ofredande anser hovrätten och river därmed upp tingsrättens fällande dom.

 

Den 41-årige pappan åtalades vid Malmö tingsrätt för ringa misshandel alternativt ofredande och olaga hot. Enligt åtalet hade han dragit sin 11-årige son i håret sagt till sonen att han skulle "slå honom".

Pappan medger att han blivit arg på sin son och att han hade tagit ett grepp om sonens nacke för att stoppa honom när han var på väg in på sitt rum efter ett bråk. Enligt pappan var det möjligt att han i samband med detta "kommit åt pojkens hår".

Skulle slå sönder telefonen
Enligt pappan hade han inte hotat sonen med misshandel utan sagt åt honom att han skulle slå sönder hans telefon.

Tingsrätten lade pappans berättelse till grund för sin bedömning och kom fram till att det varken handlade om ringa misshandel eller olaga hot. Däremot kom tingsrätten fram till att hårdragningen skulle rubriceras som ofredande.

Pappan dömdes därför för ofredande till 30 dagsböter à 50 kronor.

Hastigt händelseförlopp
Pappan överklagade till Hovrätten över Skåne och Blekinge som nu river upp den fällande domen och friar pappan helt.

Hovrätten skriver:

"För att någon skulle dömas för ofredande genom 'hänsynslöst beteende' krävdes att handlingen enligt vanlig värdering kunde sägas utgöra en kännbar fridskränkning... Med beaktande av omständigheterna är X (den tilltalades) handlande inte att likställa med de former av handgripligt antastande som bestämmelsen tar sikte på."

"Eftersom det uppenbarligen rört sig om ett mycket hastigt händelseförlopp, kan X agerande inte heller betecknas som en fridskränkning av sådan omfattning som krävs för straffansvar."

Pappan frias därför.

  • Alt-texten
    Erik Scherstén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

8 comments

Är det verkligen sådant här tjafs som håller våra domstolar sysselsatta. Det tycks mer vara av naturen av en intern mindre familjeangelägenhet. Är det verkligen sådant skattebetalarna behöver stå för kostnaderna för. Samtidigt läser vi att byråkratin håller myndigheterna på avstånd från de verkliga problemen, som ungdomsgäng, ”förvildade 12-åringar”, våld och rån, massiv illegal immigration, osv. Uttrycket ur led är tiden räcker inte längre till på långa vägar.

Intressant att veta om du även hade ansett att det handlat om ''en intern mindre familjeangelägenhet'' som domstolarna ska ta avstånd ifrån och inte spendera våra skattepengar på om situationen varit en man som tagit ett grepp om sin frus nacke och dragit henne i håret. Ett brott är lika allvarligt oavsett vem det riktar sig mot.

Köra "anonym" (de säger väl det mesta om inlägget). Frågan är i verkligheten vad som är ”brott” eller bara olämpligt uppträdande. Mig veterligt har inget land genom historien, inte ens de råaste och mest auktoritära diktaturer, gått så lång i att reglera individens privatliv och övervaka det som Sverige har idag. Sverige har börjat i lag och tillämpning reglera vilka ord och meningsbyggnader som är tillåtna i språket, reglera personligt umgänge, och till och med reglerar intimt samvaro i sängkammaren med vidhängande bestraffningar för överträdelse. Dessutom bestraffas personer idag helt utan rättegång genom institutioner som DO som utdömer skadestånd och ”böter”, och sedan måste personen försöka fria sig genom rättegångar han eller hon måste betala för. Bevisa att han är oskyldig. Hur var det med den juridiska grundläggande principen, oskyldig tills bevisad skyldig. Den gäller inte längre i Sverige. Hur är det med rättssäkerheten. Anklagelse är alltmer samma som dom och bestraffning. Lex Benny Fredriksson. Vi talar om pöbelupplopp, men istället för att marschera längs gatorna med facklor och påkar och skandera ”hängning” skapar man tusentals falska identiteter på webben och massanmäler och drevar, helt lagligt. Vi har en lag mot hets mot folkgrupp, mig veterligen har ännu ingen åtalats för hets mot den svenska folkgruppen. Förföljelser, uthängningar, personliga trakasserier och drev mot personer kallas för ”granskning” och är nu skyddat som ”yttrandefrihet” och ”pressfrihet”. Det känns konstigt. Vilket sorts land vill svenskarna leva i i framtiden.

Jag är glad över att Sverige är ett land där dragning i någons hår anses vara ett sådant olämpligt uppträdande som är straffbelagt. Detta oavsett om det sker inom hemmet riktat mot ett barn eller mellan vuxna personer. Just att man inte gör skillnad på sådana omständigheten visar hur långt Sverige kommit i sin rättsutveckling gällande barnets rättigheter. Med anledning av Sveriges yttrandefrihet har du dock rätt till dina radikala åsikter trots att de innebär att barnaga bör vara tillåtet.

Gränslös kärlek och måttlig aga har ingen dött av.

Jag tror dig. För att sätta dina åsikter i rätt ljus och perspektiv. När jag en gång studerade juridik initierade föreläsaren en diskussion. Vad är relationen mellan brott och straff. Ger strängare straff mindre brott? De flesta ansåg så. Skärp straffen tills brotten försvinner. OK, sa föreläsaren, tänk så här. Ett land har stora problem med felparkerare. För att lösa problemet skärper man straffet för felparkering. Felparkerare avrättas summariskt på platsen. Felparkeringar minskar till noll, men är det ett sådant land vi vill leva i. Det är ett sådant land du vill ha. Andra åtgärder kan vara att återinföra ”traditionella bestraffningar” som offentlig prygling, avhuggna händer, eller kanske bestraffningen ”de tusen huggen”. Personligen föredrar jag att låta olämpligt uppträdande hamna utanför det formella rättsväsendet, men så är det ju inte längre i Sverige. Till och med ”olämpliga åsikter” bestraffas ju numera. Det kalla ”hot och hat” eller ”hets”. Dessutom, denna captcha hets känns vidrig.

"Välj alla bilder med en buss" Hur gör man med alla bilder med två bussar?

Försök igen, sådär fyra fem gånger. Vi är ju bara läsboskap. Finns inget behov av respekt.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.