Skip to content

Inte kriminellt att hastigt dra sonen i håret - hovrätten river upp fällande dom

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det handlade om ett hastigt förlopp när pappan drog sin son i håret i samband med att han tog tog i sonens nacke och krage. Detta lever inte ens upp till kraven för ofredande anser hovrätten och river därmed upp tingsrättens fällande dom.

 

Den 41-årige pappan åtalades vid Malmö tingsrätt för ringa misshandel alternativt ofredande och olaga hot. Enligt åtalet hade han dragit sin 11-årige son i håret sagt till sonen att han skulle "slå honom".

Pappan medger att han blivit arg på sin son och att han hade tagit ett grepp om sonens nacke för att stoppa honom när han var på väg in på sitt rum efter ett bråk. Enligt pappan var det möjligt att han i samband med detta "kommit åt pojkens hår".

Skulle slå sönder telefonen
Enligt pappan hade han inte hotat sonen med misshandel utan sagt åt honom att han skulle slå sönder hans telefon.

Tingsrätten lade pappans berättelse till grund för sin bedömning och kom fram till att det varken handlade om ringa misshandel eller olaga hot. Däremot kom tingsrätten fram till att hårdragningen skulle rubriceras som ofredande.

Pappan dömdes därför för ofredande till 30 dagsböter à 50 kronor.

Hastigt händelseförlopp
Pappan överklagade till Hovrätten över Skåne och Blekinge som nu river upp den fällande domen och friar pappan helt.

Hovrätten skriver:

"För att någon skulle dömas för ofredande genom 'hänsynslöst beteende' krävdes att handlingen enligt vanlig värdering kunde sägas utgöra en kännbar fridskränkning... Med beaktande av omständigheterna är X (den tilltalades) handlande inte att likställa med de former av handgripligt antastande som bestämmelsen tar sikte på."

"Eftersom det uppenbarligen rört sig om ett mycket hastigt händelseförlopp, kan X agerande inte heller betecknas som en fridskränkning av sådan omfattning som krävs för straffansvar."

Pappan frias därför.

  • Alt-texten
    Erik Scherstén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt