Skip to content

"Inte godtagbart vid ingripande mot ett barn" - polisen lämnade 13-åring mitt i natten

Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Stockholmspolisen får hård kritik av Justitie-ombudsmannen efter att man lämnat av en ensam 13-årig pojke vid en busshållplats i närheten av Frihamnsområdet mitt i natten. JO konstaterar att det inte är godtagbart att göra så vid ett ingripande mot ett barn.

 

Trettonåringen omhändertogs strax före midnatt av en ordningsvakt på en ungdomsfestival i Kungsträdgården i centrala Stockholm i augusti 2016 för att ha stört den allmänna ordningen.

Pojken fick handfängsel och polisen lämnade en timme senare av honom ensam vid en busshållplats i Frihamnsområdet -  3,8 kilometer från Kungsträdgården. Platsen var helt okänd för pojken som fick ringa sin pappa för att kunna ta sig därifrån. Han var rädd och gömde sig i buskarna medan han väntade på att hans pappa skulle komma och hämta honom.

Inte godtagbart
Justitieombudsman (JO) Cecilia Renfors konstaterar nu att det visserligen saknas regler om hur polisen ska gå till väga vid ett "avlägsnande" av barn men att det som är "proportionerligt och godtagbart" vid ett ingripande mot en vuxen person ofta inte är det vid ett ingripande mot ett barn.

De rättsliga möjligheterna att avlägsna ett barn under de förutsättningar som var aktuella i det här fallet är därmed "begränsade", enligt JO.

Kritiseras för detta
JO anser inte heller att det var helt nödvändigt för polisen att köra iväg pojken och att man kunde ha övervägt andra alternativ.

Enligt JO är det klart att det sätt polisen verkställde avlägsnandet av pojken på "inte var proportionerligt och Polismyndigheten kritiseras för detta".

Polismyndigheten kritiseras också för bristande dokumentation i ärendet.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt