Skip to content

"Ingen exakt matematik" - därför "förlikas" JK med Kaj Linna om 18 miljoner i skadestånd

Justitiekanslern Anna Skarhed har kommit överens med Kaj Linna om skadestånd. Foto: JK och Johan Nilsson/TT

Kaj Linna får 18 miljoner kronor i skadestånd av svenska staten efter att ha träffat en "förlikning" med JK. "Det är ett komplicerat ärende och ingen exakt matematik", säger justitiekanslern Anna Skarhed som betonar att det är "oerhört olyckligt" att Linna har varit felaktigt frihetsberövad så länge.

 

- När vi har komplicerade ärenden som detta och det handlar om mycket pengar finns det ingen exakt matematik för att räkna ut storleken på ersättningen, säger justitiekanslern Anna Skarhed till Dagens Juridik.

Därför - och på grund av normal hövlighet - bjöd JK för några månder sedan in Kaj Linna och hans advokat Thomas Magnusson för att diskutera förutsättningarna och ersättningsnivån.

- Det är givetvis oerhört olyckligt att han har behövt sitta inlåst i tretton år. De går egentligen inte att mäta i pengar att en människa förlorar så många år av sitt liv, säger Anna Skarhed som framhåller att staten både måste och bör kompensera personer som drabbats som Kaj Linna.

- Det kändes också viktigt att mötas och lyssna på honom. Så har vi gjort även i andra motsvarande fall.

JK kan "förhandla"
Enligt grundreglerna ska den som vill ha ersättning framställa sitt anspråk till JK som sedan fattar ett skaderegleringsbeslut utifrån omständigheterna i det aktuella fallet. Men i denna typ av undantagsfall kan JK träffa en överenskommelse med den drabbade om beloppets storlek. 

- Det finns en poäng i att komma överens i sådana här fall och ofta kan det vara bra att träffas och kunna ställa frågor för att få fram alla uppgifter. Vid ett sådant möte kan jag också berätta vad som gäller och vilken ersättning man kan få.

- I Kaj Linnas fall har de varit här och sedan har jag kommunicerat med hans advokat. Jag har lämnat ett förslag som jag uppfattat via medierna att de har godtagit, säger Anna Skarhed.

Formell överenskommelse
Närmast nu inväntar man arvodesanspråk från advokaten för att därefter kunna skriva en formell överenskommelse, en "förlikning". Sedan kommer JK att fatta ett beslut om utbetalningen av pengarna.

Enligt Anna Skarhed är fallet med Joy Rahman från 2004 det som oftast nämns när det gäller långa frihetsberövanden. Där prövades skadeståndets storlek av hovrätten.

Rahman var första fallet
Joy Rahman frikändes från mordet på en äldre kvinna efter att han suttit frihetsberövad i åtta år. JK beslutade i det fallet om ett skadestånd på cirka 8 miljoner kronor, ett belopp som senare höjdes av hovrätten till 10,2 miljoner kronor. Det var då den högsta ersättningen som någon fått enligt frihetsberövandelagen.

Kaj Linna satt felaktigt frihetsberövad i nästan 13 år för ett mord i byn Kalamark i Norrbotten. I maj förra året frikändes han av hovrätten efter att ha beviljats resning av Högsta domstolen.

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt