Skip to content

Föräldrar döms för försök till äktenskapstvång mot 13-årig dotter - men "brudgummen" frias

Foto: Farzana Wahidy/TT

Värmlands tingsrätt dömde idag två föräldrar för försök till äktenskapstvång när det gäller deras 13-åriga dotter. Den man som skulle gifta sig med flickan frias dock. 

 

Händelsen utspelade sig i december 2015. Familjen hade nyligen kommit till Sverige från Syrien och vid en fest utanför Mellerud skrevs en handling som benämndes "äktenskapskontrakt".

I handlingen stod det att den 13-åriga flickan och den 24-årige mannen ingick äktenskap.

- Äktenskapskontraktet talar starkt för att paret ingick en äktenskapsliknande förbindelse, säger chefen för Värmlands tingsrätt, lagmannen Lars Holmgård.

- Vid förhör med de inblandade och med den professor i socialantropologi som tingsrätten anlitade som sakkunnig framkom dock att det finns oklarheter i frågan om den äktenskapsliknande förbindelsen var fullbordad. 

Flickans två föräldrar dömdes idag till villkorlig dom för försök till äktenskapstvång.

Enligt domen har föräldrarna utnyttjat flickans utsatta situation för att försöka förmå henne att ingå den äktenskapsliknande förbindelsen.

Den 24-årige mannen frikänns dock. Detta eftersom åklagaren inte har visat att han verkligen förstod att flickan var emot att ingå en "äktenskapsliknande förbindelse".

 

 

 

 

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt