Skip to content

Fler domare än advokater missnöjda med sin lön - här är listan för juristbranschen

Foto: DJ

Vilka är mest nöjda med sin lön: advokater eller bolagsjurister? Och hur stor andel av advokaterna anser egentligen att de tjänar ”för mycket”? Svaren ges i Juristbarometern 2018.

 

Dagens Juridiks systerpublikation Legally yours undersökning "Juristbarometern 2018" har besvarats av 1 868 jurister inom olika yrkeskategorier - bland annat om synen på sin lön.

57 procent av deltagarna anser sig tjäna ”tillräckligt” medan 42 procent anser att de tjänar ”för lite”. 1 (en) procent av juristerna anser att de tjänar "för mycket".

Om man endast tittar på de deltagande advokaternas svar så är den andelen 2,6 procent. 28 procent av advokaterna anser däremot att de tjänar ”för lite”. 69 procent gör bedömningen att summan är ”tillräcklig”.

Bland biträdande jurister anser hälften att ersättningen är "tillräcklig" och hälften att den är "för låg". Ingen av de deltagande biträdande juristerna anser att deras lön är "för hög".

Bland bolagsjuristerna anser 39 procent att deras lön är "för låg". Bland chefsjurister är motsvarande andel 32 procent. I dessa yrkesgrupper uppger ingen av de svarande att deras lön skulle vara ”för hög”.

Så många anser att de tjänar för lite

Handläggare 56 procent
Biträdande jurister 50 procent
Domare 44 procent
Bolagsjurist 39 procent
Skattejurister 35 procent
Åklagare 32 procent
Chefsjurist 32 procent
Advokater 28 procent


Källa: Juristbarometern 2018

Läs mer om resultaten i Legally yours.

 

 

 

 

 

 

Peter Johansson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

7 comments

Jag undrar vilka åklagare de har intervjuat, de flesta är missnöjda med lönen som i snitt ligger 10 000 - 15 000 kr under en domare. Myndigheten har problem med att åklagare lämnar för andra arbeten eller går till domstolarna. Yrkesgruppen är likt polisen ganska utsatt och i förhållande till övriga juristyrken underbetalda.

Kanske dags att lösa det på samma sätt som alla andra yrken där bristen på arbetskraft orsakas av ovilja hos arbetsgivaren att betala marknadsmässiga löner. Arbetskraftsinvandring. Det hade varit kul att för en gångs skull få se en av grupperna som brukar vara allra mest högljudd om arbetskraftsinvandring, juristerna också få känna på lite lönekonkurens.

Trevligt med så många nöjda jurister! Resterande procent tillhör ju den gruppen.

Ingenjören, stilla din bitterhet nån gång. Ingen lyssnar. För övrigt tar det ca 8 år för person med utländsk juristexamen att bli kammaråklagare i sverige från att hen kommer hit så tjena mittbena :)

Du lyssnar ju uppenbarligen tillräckligt mycket för att kommentera :)

Iövrigt så borde det väl var atillräckligt med 2 års tillägsutbildning.

Kan någon berätta för mig vad en lön för en domare och en åklagare ligger på i snitt per månad brutto eller netto, föregår inte av artikeln. Bara att många av dem tycker att de tjänar för lite

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.