Skip to content

Ensamkommande ska kunna bo kvar - ytterligare 200 miljoner till kommuner som ordnar bostad

Biträdande finansminister Per Bolund (MP). Foto: Claudio Bresciani/TT

Ensamkommande flyktingbarn som hinner fyller 18 år under asylprocessen ska i första hand få en bostad genom den kommun där de redan bor. Det anser regeringen som öronmärker ytterligare 200 miljoner kronor till kommuner som ordnar detta.

 

- Vår framtid ligger i våra barn och unga. För att Sverige ska kunna fortsätta utvecklas behöver vi skapa trygghet för alla som bor i vårt land, säger biträdande finansminister Per Bolund (MP).

De senaste åren har många ensamkommande fått vänta så länge på ett slutgiltigt asylbesked att de under processen har hunnit fylla 18 år och därmed blivit vuxna.

Kommunerna har därmed inte längre rätt till ekonomisk ersättning för ungdomarnas boende och uppehälle vilket har lett till att många har tvingats att flytta från kommunerna och till Migrationsverkets anläggningsboenden på annan ort.

I höstas avsatte regeringen 390 miljoner kronor i höständringsbudgeten och 195 miljoner kronor i budgeten för i år för att kommunerna ska kunna låta ensamkommande som hinner bli 18 år bo kvar. Nu tillförs ytterligare 200 miljoner kronor för 2018.

- Vi har sett att regeringens kommunstöd har fyllt en viktig funktion och det finns många framgångsrika exempel på hur medlen använts på ett effektivt sätt till boende för ungdomarna, säger Per Bolund (MP).

- En del kommuner har investerat pengarna i kommunala HVB-hem och stödboenden medan andra kommuner ingått partnerskap med ideella föreningar som ordnat med boende för ungdomarna.

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här


  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt