Skip to content

Elever ska lära sig om nya samtyckeslagen - tio miljoner från regeringen till särskild utbildning

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Elever från 13 års ålder ska få särskild utbildning om den samtyckeslag som nu ligger på riksdagens bord för beslut. Regeringen har därför avsatt tio miljoner kronor för att Brottsoffermyndigheten ska kunna ta fram en webbbaserad utbildning om den nya sexualbrottslagstiftningen.

 

- Det är nödvändigt att rätten till sexuell integritet och självbestämmande lyfts på olika sätt för att vi ska kunna uppnå en verklig förändring i samhället, säger Annika Öster, generaldirektör vid Brottsoffermyndigheten.

Regeringen lämnade nyligen över sitt lagförslag om en ny "samtyckelagstiftning" till riksdagen. Den nya lagen ska enligt förslaget träda i kraft redan den 1 juli men är ännu inte beslutad av riksdagen.

Webbutbildning
Brottsoffermyndigheten har nu fått regeringens uppdrag att ta fram en webbaserad utbildning och en lärarhandledning om vad den nya sexualbrottslagstiftningen går ut på.

Målgruppen är unga i åldern 13-25 år och vuxna som möter ungdomar i sin vardag. Enligt regeringen ska barn och unga också involveras i arbetet med att utforma informationsmaterialet.

Totalt tio miljoner
Brottsoffermyndigheten ska också ta fram information till andra målgrupper - bland annat föräldrar och myndigheter.

Regeringen har avsatt fem miljoner kronor för detta år och ytterligare fem miljoner kronor fram till år 2020 för informationsuppdraget.

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

10 comments

Är det något som är så speciellt nytt i denna lag gentemot dagens lagstiftning.?Lagen tycks som en chimär.

Det nya är väl att man numera ska försöka få våldtäktsmän dömda då domstolarna hittills har tillämpat chimära resonemang kring uppsåt och vad gärningsmannen kunde/borde ha förstått.

Det finns inget nytt, det handlar bara om att få fler människor dömda utöver de som är våldtäktsmän. I det fall då mannen förstått att det handlat om frivilligt sex, så finns det inget mer att förstå. Det handlar bara om ett sätt att försöka gena till en fällande dom vid avsaknad av bevis.

Det bästa är om eleverna lärs upp att vara mindre lössläppta vilket borde vara ett föräldraansvar.

Vad man först måste göra är att utbilda alla jurister i den nya "momentläran", som ligger till grund för lagförslaget.

Kamrat justitieministern har inte ens kunnat klargöra vad det innebär, att det för varje särskilt "moment" i samlaget krävs ett nytt skriftligt eller muntligt samtycke. Vad är ett "samlagsmoment", och hur definieras det juridiskt?

"hur definieras det juridiskt?"
Den frågan kommer att besvaras efter att ett antal fällande domar överklagats till hovrätten och de fällda personerna figurerat som våldtäktsmän,skyldiga eller inte.
Ingen rök utan eld-du vet.

Det ligger ju som proposition nu.Ska man slänga ut pengar på det här innan lagen ens röstats igenom?

Gifta par har väl samtyckt en gång för alla?

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.