Skip to content

Blåljuspersonalens terrormanual färdig - "viktigt med mental förberedelse"

Foto: Fredrik Persson/TT

Terrorattentat, skolskjutningar och knivskärning på allmän plats. Risken är minimal men nu är "terror-manualen" här om hur blåljustaktiken som ska rädda liv - om det händer.

 

Manualen har fått titeln "Vägledning - samverkan vid pågående dödligt våld" och är framtagen av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tillsammans med polisen och räddningstjänsten.

Syftet är att visa hur blåljuspersonalen kan och bör förbereda sig för att kunna hantera ett nytt terrordåd eller liknande händelser i miljöer med många människor.

Minibuss och kniv
MSB har själva lyft fram terrorattentat, skolskjutningar och knivskärning på allmän plats som exempel på händelser.

I manualen finns även två realistiska scenarier om gärningsmän som med en minibuss och kniv attackerar allmänheten utanför en centralstation och en gärningsman med sprängladdning och skjutvapen som attackerar allmänheten i ett köpcenter.

Visserligen är det en mycket låg risk att något sådant skulle inträffa men att vara förberedd är ett måste enligt manualen som guidar läsaren i taktiskt agerande i livsfarliga och dramatiska situationer som man vet ofta kan pågå i mer än 15 minuter.

Kaotiskt och svårt att tolka
Taktiken är inriktad på hur ska polis, räddningstjänst och sjukvård ska agera samordnat och rädda människoliv när situationen är kaotisk och svårt att tolka. 

Mycket handlar om mental förberedelse för att blåljuspersonalen själva inte ska lamslås av egna stressreaktioner. Att planera, utbilda och öva är väsentligt för att klara av att hantera en så extremt påfrestande situation. 

Manualen reder också ut roller och ansvar och hur man skapar gemensamma målbilder och insatser redan från det första larmsamtalet. 

 

Läs manualen här >>

 


  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt