Skip to content

Betala fortkörningsböter med bank-ID - lagförslag om digitalisering av rättsväsendet

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Regeringen föreslår en ökad digitalisering av rättsväsendet. Bland annat vill man att det ska bli möjligt att godkänna ordningsförelägganden och betala böter genom mobilt bank-ID. 

 

Regeringens förhoppning är att Polismyndigheten avlastas eftersom myndigheten varje år hanterar ett mycket stort antal förelägganden i form av exempelvis fortkörningsböter. 

I en proposition som överlämnats till riksdagen förslår regeringen därför att det ska införas digital hantering av böter i form av ordnings- och strafförelägganden.

Om lagändringarna går igenom kommer man i framtiden att kunna godkänna exempelvis böter för fortkörning elektroniskt, till exempel med ett mobilt bank-ID. 

Det nya systemet för att godkänna ett föreläggande digitalt kommer att byggas ut successivt av Polismyndigheten och avsikten är att det ska börja användas under senare delen av året.

I propositionen föreslås också att domstolarna ska kunna skriva under digitalt vid domar i brottmål och tvistemål och att Kronofogdemyndigheten får ta emot digitala ansökningar om betalningsföreläggande och handräckning.

 

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här


 

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt