Skip to content

Arbetslösa kan få studielån för körkort i höst - lagförslaget på riksdagens bord

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen går vidare med lagförslaget om körkorts-lån. I två nya propositioner föreslår man ändringar som ska skydda personuppgifter hos CSN i ärenden om körkortslån och en möjlighet till kontroll av utbetalda medel hos landets trafik-skolor.

 

Regeringen har beslutat om en proposition med förslag till ändringar i offentlighets- och sekretesslagen och i lagen om trafikskolor med syfte att bana vägen för ett införande av körkortslån.

Som Dagens Juridik tidigare rapporterat vill regeringen införa en möjlighet för vissa grupper att kunna ta lån från Centrala studiestödsnämnden (CSN) för att bekosta en körkortsutbildning.

Anledningen är att många jobb idag uppställer ett krav på B-körkort (körkort för personbil) och därför vill regeringen öka möjligheterna för arbetslösa personer i åldern 18-47 år att kunna skaffa körkort och på så sätt bli mer attraktiva på arbetsmarknaden.

Under nästa år planerar man även att utöka den grupp som kan söka medel för körkortslån till unga i åldern 19–20 år som avslutat en gymnasieutbildning.

Syftet med de lagändringar som nu föreslås är dels att skydda personuppgifter hos CSN i ärenden om körkortslån och dels att göra det möjligt att kontrollera att utbetalda lånemedel används på avsett sätt.

Ärendet ska nu utskottsbehandlas innan beslut fattas av riksdagen den 13 juni.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 september och regeringen kommer att presentera ett lagförslag om själva körkortslånet under sommaren.

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt