Skip to content

Ännu en myndighet ska få använda FRA - ska motverka spridning av krigsmateriel

Foto: Christine Olsson/TT

Inspektionen för strategiska produkter ska ges bättre möjligheter att följa upp spridning av massförstörelsevapen och ange inriktningen för den signalspaning som utförs av FRA. Det anser riksdagen som nu har uppmanat regeringen att åtgärda detta.

 

Det var Försvarsutskottet som utredde frågan och lade fram förslaget till riksdagen förra månaden.

Bakgrunden är att signalspaning i dag får ske efter inriktningsbeslut av regeringen, Regeringskansliet, Försvarsmakten, Säpo och Polismyndighetens Nationella operativa avdelning (Noa).

Massförstörelsevapen
ISP har inte denna möjlighet - trots att man ansvarar för att kartlägga utvecklingen och spridningen av bland annat massförstörelsevapen och krigsmateriel - vilket i sig är områden som signalspaning får användas för.

Försvarsutskottet skriver i sitt betänkande:

"Det kan innebära att den myndighet som ska följa upp frågor om bl.a. spridning av massförstörelsevapen eventuellt inte har möjlighet att lösa sin uppgift på ett tillfredsställande sätt. Utskottet anser därför att regeringen bör se över möjligheten att ge ISP rätt att inrikta signalspaning från FRA."

Uppmaning till regeringen
För att ISP bättre ska kunna följa upp sitt tillsynsområde anser därför riksdagen att regeringen borde inkludera ISP bland de som får fatta inriktningsbeslut till FRA.

Riksdagen går nu på Försvarsutskottets linje och uppmanar regeringen att ändra bestämmelserna.

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt