Skip to content

50 miljoner till Sveriges kvinno- och tjejjourer - "en investering i jämställdhet och trygghet"

Jämställdhetsminister Lena Hallengren. Foto: Hossein Salmanzadeh / TT

Regeringen satsar 50 miljoner kronor på att stärka kvinno- och tjejjourernas arbete under 2018. Samtidigt utreder Socialdepartementet de statliga bidragen till de ideella organisationerna.

 

- Mäns våld mot kvinnor ska upphöra. I det arbetet spelar tjej- och kvinnojourerna en viktig roll. Det är en investering i jämställdhet och i trygghet i hela landet, säger jämställdhetsminister Lena Hallengren.

Ska möjliggöra ökat stöd
Syftet med bidraget är att stödja kvinno- och tjejjourer som i sin tur stöttar kvinnor och deras barn samt tjejer. Det gäller till exempel rådgivning, samtalsstöd eller samtal och att följa med eller på annat sätt stödja kvinnor och tjejer i sina kontakter med myndigheter.

Även annat praktiskt stöd, information, kompetensutveckling och insatser för att förebygga mäns och pojkars våld mot kvinnor och flickor ingår i arbetet.

Ekonomiskt stöd till kvinno- och tjejjourer ses över
Sedan årskiftet utreder Socialdepartementet formerna och villkoren för de statliga bidragen till ideella kvinno- och tjejjourer.

Utredningen ska presentera möjliga sätt att skapa långsiktiga ekonomiska förutsättningar för dessa organisationer och att samtidigt bidra till ett fungerande brottsofferstöd inom kommuners och landstings ansvarsområden.

Utredningen ska presenteras senare i år.

 

 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt