Skip to content

50 miljoner till Sveriges kvinno- och tjejjourer - "en investering i jämställdhet och trygghet"

Jämställdhetsminister Lena Hallengren. Foto: Hossein Salmanzadeh / TT

Regeringen satsar 50 miljoner kronor på att stärka kvinno- och tjejjourernas arbete under 2018. Samtidigt utreder Socialdepartementet de statliga bidragen till de ideella organisationerna.

 

- Mäns våld mot kvinnor ska upphöra. I det arbetet spelar tjej- och kvinnojourerna en viktig roll. Det är en investering i jämställdhet och i trygghet i hela landet, säger jämställdhetsminister Lena Hallengren.

Ska möjliggöra ökat stöd
Syftet med bidraget är att stödja kvinno- och tjejjourer som i sin tur stöttar kvinnor och deras barn samt tjejer. Det gäller till exempel rådgivning, samtalsstöd eller samtal och att följa med eller på annat sätt stödja kvinnor och tjejer i sina kontakter med myndigheter.

Även annat praktiskt stöd, information, kompetensutveckling och insatser för att förebygga mäns och pojkars våld mot kvinnor och flickor ingår i arbetet.

Ekonomiskt stöd till kvinno- och tjejjourer ses över
Sedan årskiftet utreder Socialdepartementet formerna och villkoren för de statliga bidragen till ideella kvinno- och tjejjourer.

Utredningen ska presentera möjliga sätt att skapa långsiktiga ekonomiska förutsättningar för dessa organisationer och att samtidigt bidra till ett fungerande brottsofferstöd inom kommuners och landstings ansvarsområden.

Utredningen ska presenteras senare i år.

 

 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

4 comments

Stöd till brottsoffer,gott så men vad görs för att åtgärda producenterna?

Det finns män som utsätts för våld i nära relationer. Varför får inte de något anslag?

Eftersom jourerna inte är jämställda; män får varken arbeta där eller besöka där, skall de inte HA EN KRONA I BIDRAG. Vissa låter inte en kommunens socialsekreterare komma in om de är män.

Mammor med behov som har söner som är könsmogna får heller inte bo där.

Vidare ANSER jag att det sker en skum feministisk indoktrinering på jourerna.

FÖRSLAG:

Låt jourerna var lobbyorganisationer UTAN VARJE FORM AV BIDRAG och se till att kommunen utför denna viktiga KÄRNVERKSAMHET i egen regi.

Och den skall vara helt KÖNSNEUTRAL.

Nja , håller inte helt med dig. Kvinnojourerna gör faktiskt ett mycket bra jobb i situationer där kvinnor i stort sett inte har annat val än att fly. Sedan kan väl diskuteras om det hela ska finansieras av staten eller kommunerna. Visst finns det stundtals ett kollektiv skuldbeläggande av alla män från vissa av jourernas företrädare men det är nog undantag och ofta så genomskinligt att de flesta, män som kvinnor, inte tar det på allvar. Vad jag och många andra saknar är dock fördomsfria analyser av vilka män som de senaste åren är " producenter". Tyvärr har Schyman & Co stor skuld till detta och det har drabbat deras "systrar " svårt.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.