Skip to content

141 års fängelse och 94 miljoner i skatt - resultatet av förra årets insats mot organiserad brottslighet

Foto: Drago Prvulovic/ TT

Förra årets samarbete mellan myndigheterna mot den organiserade brottslighet ledde i siffror till sammanlagt 141 års fängelse och 94 miljoner kronor i höjning av skatt - samt 53 miljoner kronor i utmätta tillgångar.

 

Den så kallade myndighetsgemensamma satsningen som har pågått sedan 2009 riktar in sig mot strategiska personer som bedöms vara samhällsfarliga och som bedriver organiserad brottslighet. 

Under 2017 satsade myndigheterna stort på att säkra tillgångar och återta brottsbyten från de kriminella.

94 miljoner i höjda skatter
Förra året gjordes upptaxeringar och skattehöjningar på 94 miljoner kr, vilket är högre belopp än de senaste två åren. En av anledningarna till att beloppet blivit så högt beror på att myndigheterna riktade in sig på så kallad identitetsrelaterad brottslighet.

Myndigheterna omhändertog även 53 miljoner kronor i utmätta tillgångar under 2017, vilket är i paritet med summan som uppnådes under 2016.

141 års fängelse och stora vapenbeslag
Förra årets insatser resulterade även i att de kriminella under 2017 sammanlagt dömdes till 141 fängelseår i tingsrätten. Antalet fällande domar för ekonomisk brottslighet var under 2017 det högsta hittills under satsningen.

Polisen gjorde dessutom ett ökat antal vapenbeslag i form av bland annat automatkarbiner, beslag av amfetamin samt beslag av narkotikaklassade receptbelagda läkemedel  2017.

 

 

Läs rapporten här

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

9 comments

141 års fängelse? Hade det inte räckt med livstid?

Det är ju imponerande siffror och de borde väl visa att polisen verkligen blivit effektivare då det gäller organiserad brottslighet. Frågan är om man lyckats bryta trenden eller om brottsligheten brett ut sej ännu mer och bara ändrat karaktär ! Det är en bra fråga då det gäller t.ex. Södertälje ! I Rinkeby finns brottsligheten kvar men anpassar sej efter insatserna och gömmer sej.Jag litar inte på myndigheternas redovisning ! Är verkligen rättsväsendet på väg att hinna ifatt brottsligheten ?

"Är verkligen rättsväsendet på väg att hinna ifatt brottsligheten ?
Du kan lika gärna fråga om det finns liv i universum-ingen vet.

"141 års fängelse och 94 miljoner kronor i höjning av skatt - samt 53 miljoner kronor i utmätta tillgångar"
En ekonomisk förlustaffär.

Jag har läst myckt kosrkad statistik i mina dar men det här tar nog priset:

"Förra årets insatser resulterade även i att de kriminella under 2017 sammanlagt dömdes till 141 fängelseår i tingsrätten. Antalet fällande domar för ekonomisk brottslighet var under 2017 det högsta hittills under satsningen."

Silar mygg och sväljer kameler. Förmodligen har myndigheterna i sin "satsning" felaktigt skadat oerhört många.

Hur mycket större resurser har lagts ner jämfört med vad man fått in? 10ggr mer?

Det här är uselt resultat inget att vara stolt över. Det behöver verkligen tänkas över hur det hanteras - vad löser de? Max 0,1% av brotten?

Jag är tydligen en såndär organiserad brottsling som ingår i statistiken... Åkte med min personbil till Tyskland för att fylla spritförrådet för några år framöver (jag är sparsam så jag vill inte åka ofta). Tullen tog allt i beslag o jag fick sitta i finkan några dagar. Sedan släpptes jag men fick inte min sprit tillbaka. Jag ålades att betala en massa tusen i någon form av någon skatt. Fick inte ens rätt i kammarrätten (som meddelade prövningstillstånd). Numera handlar jag allt på systemet för där behandlar personalen en inte som någon organiserad brottsling.

Jag befarar tyvärr att detta är ett oerhört slöseri med resurser.

De närmare 100 miljonerna är förmodligen fantasisiffror skönsmässigt bestämda av skatteverket, kanske med fog, men kanske utan.
Därtill ha man bara fått in hälften, och de som har ägt tillgångarna kanske inte alls var de som verkligen var skyldiga pengarna.
Man kan alltså misstänka att oskyldiga har kommit i kläm med stort lidande och stora kostnader för landstingens psykologer och sjukskrivning på grund av krossade liv.

Men även om de alla var skyldiga så det dånade om det, och inte en krona av dessa skattekrav skulle komma att preskriberas, vad har utredningarna kostat?
Hur många "mängdbrott" hade kunnat hanterats?
Hur många poliser i yttre tjänst har man prioriterat bort?

Hade ju varit klädsamt om det redovisades vad kostnaderna varit för den här aktuella satsning mot kriminalitet varit. Förmodligen flera miljarder...

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.