Skip to content

10 000 fler måste bli 22 000 fler - massrekrytering till polisen riskerar kvaliteten

Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringens mål om 10 000 fler poliser kan få andra konsekvenser än man räknat med. Enligt Polismyndigheten själv innebär det i praktiken att man måste rekrytera 22 000 personer i stället. Detta innebär i sin tur att man kan riskera kvaliteten på verksamheten.

 

Dagens svenska polisstyrka uppgår till cirka 20 000 poliser men regeringen vill att det inom sju år ska finnas 30 000 stycken poliser.

Enligt polisen själva innebär det att man måste rekrytera långt fler än 10 000 personer. I stället landar siffran på 22 000 personer enligt en analys från Polismyndigheten.

Det handlar om 13 000 poliser och 9 000 civila i vad Polisen beskriver som "en stor utmaning men också möjligheter av tidigare sällan skådat slag".

"Inte tumma på kvaliteten"
Denna massrekrytering påverkas dock av att många väljer att lämna polisyrket samtidigt som många av utbildningsplatserna står tomma på polisutbildningarna runt om i Sverige.

Dagens Nyheter har pratat med Mats Löfving, chef för Nationella operativa avdelningen, och med Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Mats Löfving säger att det innebär stora utmaningar att anställa så många på kort tid och att utbildningsplatserna måste "fyllas med duktiga polisstudenter utan att någonsin tumma på kvaliteten". Men samtidigt behövs det även poliser men erfarenhet och duktiga chefer.

"Vi måste lyckas"
Enligt Löfving handlar det om att "människor i hela landet måste se och känna närvaron av en synlig polis".

Han säger också att det krävs att "brotten som begås måste bli färre". Men han varnar också för att framtidens IT-utveckling kommer att kräva ännu högre kompetens från Polisen.

- Vi känner redan nu att kraven på oss kommer att vara superhöga. Vi måste lyckas med det här för att ha fortsatt förtroende hos riksdag och regering, säger Mats Löfving till DN.

Han pekar också på att satsningen på polisen även kommer att påverka Kriminalvården, Migrationsverket, Åklagarna och Domstolarna.

- Regeringen måste se till att det är balans över myndighetsgränserna, säger han.

Locka tillbaka de som slutat
Polisförbundets ordförande Lena Nitz konstaterar att rekryteringskraven kan bli en större utmaning än vad själva omorganisationen har varit.

- Att bli så många fler poliser på den korta tiden utan att tumma på krav och kvalitet, att man inte tar några genvägar för att man ska uppnå ett visst antal, är oerhört viktigt, säger hon till DN.

Hon anser att det snabbaste sättet är att locka tillbaka de poliser som har slutat eftersom de redan har både utbildning och erfarenhet.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt