Skip to content

10 000 fler måste bli 22 000 fler - massrekrytering till polisen riskerar kvaliteten

Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringens mål om 10 000 fler poliser kan få andra konsekvenser än man räknat med. Enligt Polismyndigheten själv innebär det i praktiken att man måste rekrytera 22 000 personer i stället. Detta innebär i sin tur att man kan riskera kvaliteten på verksamheten.

 

Dagens svenska polisstyrka uppgår till cirka 20 000 poliser men regeringen vill att det inom sju år ska finnas 30 000 stycken poliser.

Enligt polisen själva innebär det att man måste rekrytera långt fler än 10 000 personer. I stället landar siffran på 22 000 personer enligt en analys från Polismyndigheten.

Det handlar om 13 000 poliser och 9 000 civila i vad Polisen beskriver som "en stor utmaning men också möjligheter av tidigare sällan skådat slag".

"Inte tumma på kvaliteten"
Denna massrekrytering påverkas dock av att många väljer att lämna polisyrket samtidigt som många av utbildningsplatserna står tomma på polisutbildningarna runt om i Sverige.

Dagens Nyheter har pratat med Mats Löfving, chef för Nationella operativa avdelningen, och med Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Mats Löfving säger att det innebär stora utmaningar att anställa så många på kort tid och att utbildningsplatserna måste "fyllas med duktiga polisstudenter utan att någonsin tumma på kvaliteten". Men samtidigt behövs det även poliser men erfarenhet och duktiga chefer.

"Vi måste lyckas"
Enligt Löfving handlar det om att "människor i hela landet måste se och känna närvaron av en synlig polis".

Han säger också att det krävs att "brotten som begås måste bli färre". Men han varnar också för att framtidens IT-utveckling kommer att kräva ännu högre kompetens från Polisen.

- Vi känner redan nu att kraven på oss kommer att vara superhöga. Vi måste lyckas med det här för att ha fortsatt förtroende hos riksdag och regering, säger Mats Löfving till DN.

Han pekar också på att satsningen på polisen även kommer att påverka Kriminalvården, Migrationsverket, Åklagarna och Domstolarna.

- Regeringen måste se till att det är balans över myndighetsgränserna, säger han.

Locka tillbaka de som slutat
Polisförbundets ordförande Lena Nitz konstaterar att rekryteringskraven kan bli en större utmaning än vad själva omorganisationen har varit.

- Att bli så många fler poliser på den korta tiden utan att tumma på krav och kvalitet, att man inte tar några genvägar för att man ska uppnå ett visst antal, är oerhört viktigt, säger hon till DN.

Hon anser att det snabbaste sättet är att locka tillbaka de poliser som har slutat eftersom de redan har både utbildning och erfarenhet.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

17 comments

Utifrån vad de poliser, i yttre tjänst, som jag känner berättar är det ett under att folk orkar hålla på med det skitjobbet år efter år och de har min stora beundran för att de orkar.

Vad hjälper det med fler poliser, när ingenting sedan händer med brottslingarna. Bara in och ut genom svängdörrarna.

Hur kan t.ex. en sådan här __________ gå lös på gatorna?

Dömd för över 30 brott, och utvisad, men är i alla fall här och mördar...

”Den 36-årige mannen nekar till mord – han hävdar att han inte ens var på Möllan den 28 maj.
Men egentligen hade han inte rätt att vara i landet överhuvudtaget. Den mordmisstänkte mannen har sedan han kom till Sverige 2011 dömts för över 30 brott – många av dem sex- eller våldsrelaterade.
Det finns också två utvisningsbeslut mot mannen. Han fick först avslag på sin asylansökan.
2011 dömdes han också för en rad brott, bland annat ett våldtäktsförsök och sexuellt ofredande. Han utvisades med förbud om att återvända till sig Sverige inom tio år.”

https://www.expressen.se/kvallsposten/37-arig-man-atalas-for-mord-pa-hem...

Välkommet med förstärkning till kåren. MEN, hade brottslingarna vi griper fått de straff de förtjänar och som dessutom föreskrivs i brottsbalken så hade vi inte behövt sådan omfattande rekrytering.
Ex, vi grep inbrottstjuvar nyligen. De hade inget annat syfte att vara i sverige än att begå brott.
De dömdes för grov stöld. Villkorlig dom och ingen böter. Inom en vecka greps en av dem igen för stöld. Hade inte hänt om föreskrivet straff på LÄGST 6 mån fängelse hade tillämpats.

Ex 2. Grep en för stöld ut butik (över 2000kr) på bar gärning ink natkotikabrott. ärendet lades ned, Skulle ej gjort skillnad vid en påföljd pga många tidigare misstankar.
Vad ger det för signal till denna gm? Fortsätt du..

Så här ser det ut hela tiden.

DAGS ATT SLUTA UTGÅ FRÅN GAMMAL PRAXIS. DET ÄR NYA TIDER OCH EN ANNAN BROTTSLIGHET.

En gärningsperson som sitter inlåst kan iaf inte begå brott under den tiden.

Vi har aldrig varit tryggare i denna humanitära stormakt.
Tror ni inte på mig så lyssna på dessa experter.

https://petterssonsblogg.se/2018/04/10/paminnelse-om-vad-som-sagts/

Inte länge kvar nu...

Det ska bli intressant att se vad alla dessa tusentals nya poliser skall göra.
Jag gissar att huvuduppdraget blir att bötfälla fortkörare - d.v.s. det enda svensk polis duger till.

Gör så här (kräver naturligtvis lagändringar): Skapa ett polisiärt b-lag likt andra länder (gendarmerie etc) och rekrytera väktare, soldater m fl dit. Låt de sköta småbrotten, övervakning, patrullering. De kan få en snabbutbildning på några månader med möjlighet att senare utbilda sig till riktiga poliser.

Och vilka ska bilda A-laget?

De som gör det idag. Polisutbildningen i Sverige är tre år och på högskolenivå. Gendarmer i t ex Österrike (numera avskaffade) fick sin utbildning på gymnasienivå.

Ok
Så du tror att detta då kommer att leda till någon förbättring.
Att dom kommer sluta jaga pinnar i form av fortkörningsböter för Svensson som ska till jobbet? Och att dom då skulle kliva ut ur sina bilar, och verkligen ingripa när bilarna brinner i dom ”utsatta områdena”?
Det tror inte jag. Vi behöver en annan slags polis. En polis som kan prioritera och ingripa.
Och med ingripa menar jag inte ”tala buset tillrätta”.

https://samnytt.se/polisens-nya-strategi-mot-gangkriminaliteten-prata-ga...

Läste en artikel för ett tag sedan där en Polischef uttalade sig om dom dagliga bilbränderna i Uppsala.
Han sa att dom inte kunde ingripa för då skulle det bara bli värre nästa natt.
Ok. Nästa gång jag blir stoppad när jag kör 79 km/h på 70-väg till jobbet så skall jag säga ”ni kan ju inte stoppa och bötfälla mig, för då kör jag ännu fortare imorgon”. Samma ”logik”...

Det kommer väl i alla fall leda till att det på relativt kort sikt finns fler uniformerade personer på gator och torg som kan hjälpa dem som fallit offer för brott. Eller vad menar du?

Vad jag menar?
Jag menar att jag inte tror att det skulle bli någon större förbättring vare sig med ett B-lag eller 10 000 fler poliser. Så länge som dom inte förändrar sitt angreppssätt till brott och brottslingar.

Det skulle bara bli fler poliser som sitter och tittar på när bilarna brinner och när narkotikahandeln sker helt öppet. Och fler poliser som bötfäller fortkörare.

Att ”tala dom kriminella tillrätta” och be dom ”sansa sig” anser jag vara fel tillvägagångssätt.

http://www.friatider.se/polisen-i-svt-efter-granatattacken-de-kriminella...

Jag har ett hus i Österrike och där kommer polisen direkt bara någon klipper gräsmattan på en söndag. När min 5-åriga dotter försvann i skogen kom en patrull med en gång, ordnade med helikopterspaning och ringde in en frivilligkår på 140 man. Behöver jag nämna att flickan hittades på nolltid? Det kallar jag samhällsservice och jag har aldrig hört talas om någon polisbrist där nere.

Vad vi behöver idet här landet är i första hand att stoppa all illegal invandring från Afrika, Afghanistan, Syrien, Irak m fl. Grövre brottslighet, vapenbrott, skjutningar, knivbråk, narkotikabrott m m begås nästan uteslutande av invandrare i ghetton och s k no go zones som det finns gott om i det här landet. Denna problematik klarar inte dagens polis att hantera med den utbildning de har och de lagra de är bundna av. Därtill är problemet med mer och grövre brottlighet inte polisens fel eller uppgift att lösa. Det är politikernas ansvar i första hand eftersom det är de som har låtit så många invandrare komma in i det här landet medan integrationen av dem har havererat totalt då dessa lever helt utanför i parallell-samhällen med allt vad detta innebär. Politikerna har misslyckats helt med detta inte bara i Sverige utan i många andra invandrarländer i Västeuropa. De vill inte ens vidgå att den på senare år utökade terrorismen har ett uppenbart samband med senare års massinvandring. Att öka poliser för att tackla sådana här gigantiska problem kommer inte lösa något, inte en chans.

Ok. Intressant. Och kul för dig (och jag är INTE sarkastisk).

Detta talar ju då emot att det är antalet poliser som avgör huruvida dom kan fullgöra sitt uppdrag (att säkerställa den enskildes rättssäkerhet och rättstrygghet) eftersom ju folkmängd och antal poliser är på jämförbar nivå.

Svensk polis har sannolikt tappat sugen vilket inte direkt hjälps upp av att man blir fler. Vad som krävs är en revision av strafflagstiftning , inkl div konventioner på området, och övriga delar av det sk rättsväsendet. Jag har full förståelse för poliser som inte anser arbetet vara värt mödan när arbetet många gånger helt spolieras av domstolar, för att vara lite raljant, som i princip bara fäller till ansvar om ledamöterna varit åsyna vittnen till påstått brott och då nära nog regelmässigt - bortsett från skattebrott - tillämpar den absolut lägsta delen av straffskalan. Kort sagt måste utmätningen av straff beakta att brottslingar idag inte är dummare än att de gör en ekonomisk kalkyl över förtjänst på rån, narkotikahantering mm visavi risken för att åka fast och isåfall tiden bakom lås och bom.

”Riskera kvaliteten”? När det finns dömda poliser i tjänst ser jag ingen nedsatt kvalité i rekryteringen utan mer som en bibehållen kvalité om man rekryterar direkt från kriminalvårdens klientel.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.