Skip to content

Vart femte skjutvapen hittas hos ungdomar - polisen kräver att fler ska få frihetsberövas

Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning Noa, kräver krafttag. Foto: Janerik Henriksson/TT

Var femte person som misstänks för grovt vapenbrott är under 21 år. Polisen föreslår nu lagändringar så att även mycket unga personer - mellan 15 och 18 år - ska kunna "tas ur sin destruktiva miljö" med hjälp av nya former av frihetsberövanden.

 

Vi är fast beslutna att tillsammans med andra aktörer i samhället kunna minska antalet illegala vapen. Varannan kriminell begår sitt första brott före 15 års ålder, vilker visat att det är oerhört viktigt att vi når de unga i ett tidigt skede, säger Mats Löfving som är chef för polisens Nationalla operativa avdelning Noa. 

Som Dagens Juridik rapporterade i måndags vill Justitieutskottet ta krafttag mot ungdomskriminaliteten. Frågorna ska debatteras och beslutas i riksdagen nästa vecka (Dagens Juridik 2018-02-26).

Nyrekrytering till gängen
Även Polismyndigheten kräver nu åtgärder för att sätta stopp för den nyrekrytering till kriminella gäng som börjar redan i tidig ungdom - åtgärder som enligt polisen behövs för att kunna stoppa den stora mängd skjutningar och de skjutvapen som florerar i dessa kretsar.

Det framgår av en rapport som Polismyndigheten har lämnat till regeringen.

- Vi behöver nya lösningar för att bland annat hindra unga lagöverträdare från att begå brott.

"Tas ur destruktiv miljö"
Polismyndigheten föreslår därför att unga kriminella måste kunna "tas ur sin destruktiva miljö" och att det bör finnas alternativa åtgärder till frihetsberövande för gärningspersoner mellan 15 och 18 år. Idag krävs det "synnerliga skäl" för att så unga personer ska kunna häktas.

Polismyndigheten skriver i sin rapport:

"Det finns anledning att väcka frågan om att i större utsträckning skapa förutsättningar för att unga i riskzonen för grova våldsbrott med skjutvapen ska kunna tas ur sin destruktiva miljö, till exempel vid ett uppdagat grovt vapenbrott. Då bör det finnas alternativa åtgärder till frihetsberövande. På så sätt skulle fler skjutningar motverkas."

Många under 21 år
Polisen ställer sig också bakom förslaget om att slopa den så kallade "ungdomsrabatten" för brottslingar mellan 18 och 21 år.

Polismyndigheten skriver:

"Inom gängen som skjuter är många av gärningspersonerna unga. Exempelvis är ca 20 procent av gärningsmännen som misstänks för grova vapenbrott under 21 år. Äldre kriminella uppdrar dessutom åt yngre att förvara och transportera vapen i syfte att undkomma stränga straff."

Dödligt våld
Enligt polisen får de ungdomskriminellas brott inte den form av "omedelbara följdverkningar" som krävs.

Polismyndigheten skriver:

"För unga lagöverträdare som ställer sig helt utanför samhällets spelregler, till exempel genom dödligt våld och grova brott i gängmiljöer, måste nya lösningar övervägas. Om det handlar om vårdinsatser för att påverka, eller strängare straff, är en politisk fråga. Påföljden ska spegla det brott som är begånget."

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt