Skip to content

Svårt att avgränsa och "ofta stökiga miljöer" - därför säger Lagrådet nej till rökförbud utomhus

Foto: Pontus Lundahl/TT

Lagrådet nobbar förslaget om att införa rökförbud vid entréer till restauranger, på perronger och lekplatser. Lagrådet konstaterar att det kan vara riskfyllt att upprätthålla rökförbudet och att det i praktiken kan handla om platser som de ansvariga faktiskt inte disponerar över.

 

Lagrådet avstyrker regeringens förslag om att förbjuda rökning även på uteserveringar, tågperronger, busshållplatser, idrottsplatser, lekplatser och krogentréer.

Lagrådet anser nämligen att det inte är möjligt att klart avgöra var de geografiska gränserna går för rökförbudet och att det kan vara riskabelt att upprätthålla förbudet i krogmiljöer med alkoholpåverkade människor.

Böter eller vite
Det är den som äger området där det råder rökförbud som ansvarar för att bestämmelserna följs. Annars kan man drabbas av böter eller vite.

Den som tas på bar gärning med att röka i förbjuden zon kan däremot inte bötfällas utan bara avvisas.

Det som Lagrådet pekar på nu är att man inte kan göras ansvarig och riskera vite samtidigt som det är omöjligt att upprätthålla rökförbudet.

"Det måste vara möjligt för den ansvarige att i rimlig grad få klart för sig var gränserna går", skriver Lagrådet i sitt svar till regeringen.

"Stökiga miljöer"
Problematiken är enligt Lagrådet särskilt tydlig när det gäller rökförbudet vid entréer till restauranger och krogar. "Sådana miljöer är ofta stökiga", konstaterar Lagrådet.

Dessutom är platserna där folk står och röker inte sällan trottoarer och gator eller privat mark som den ansvarige inte disponerar över och där det enligt Lagrådet egentligen är polisen som ska hålla ordning.

Reklam förbjuds
Förbudet är även tänkt att gälla e-cigaretter och vattenpipor utan nikotin. Regeringen vill även införa en tillståndsplikt för att få sälja cigaretter och tobak och  förbjuda butiker från att göra reklam för tobak.

Snus ska dessutom inte få säljas i förpackningar om mindre än 20 "prillor".

Lagändringarna föreslås träda ikraft den 1 januari nästa år, förutom bestämmelserna om spårbarhet och märkning som förslås träda i kraft den 20 maj för cigaretter och rulltobak och den 20 maj 2024 för andra tobaksvaror.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

16 comments

"Lagrådet avstyrker regeringens förslag "
Regeringen har föreslagit andra lagändringar som sågats av lagrådet,bland annat den rättsosäkra samtyckelslagen.
Varför envisas regeringen med att försöka införa lagar som lagkloka uttryckligen avråder från och lagar som omöjligen kan hanteras på ett rättssäkert sätt i domstol?

Mån de, röks det segar när herrarna i lagrådet går på lokal?

Trist att lagrådet är sådana bakåtsträvare. Ett förbud är snarare till stöd för restauranger mfl. Värt notera att lekplatser, tågperonger mm inte heller är säkra... vekt och som tyvärr representerar inte de la-lagkunniga folkviljan, och denna gång handlade det inte ens om våldtäkter.

Rökare är fattigare och svagare ån de vanliga men de som säljar tobaken rikare och mäktigare.

Skönt att lagrådet inte har någon formell makt.

De missar en del i det juridiska och tycker mycket i det politiska.

Hela den här debatten är obegriplig. Det finns inte en enda vetenskaplig undersökning i hela världen som visar att rökning utomhus är skadlig för andra än den som röker - rökens utspädning i luften är enorm - till skillnad mot rökning inomhus där röken stannar kvar i det slutna rummet och skadar även de som inte röker. Att rökning utomhus kan störa andra är något helt annat men olika människor blir störda av olika saker och lever man tillsammans i ett samhälle så får man lära sig att acceptera att andra gör saker som stör en själv. Barnskrik, offentlig amning, musik, rapar, svettlukt osv. Listan kan göras lång men ingen skulle komma på tanken att i lag förbjuda det. Stora uteserveringar är redan i dag normalt uppdelade i två delar; en i vilken rökning är tillåten och en i vilken rökning inte är tillåten. En del restauranger tillåter inte rökning över huvud taget på sin uteservering medan andra gör det. Det måste väl rimligen vara upp till den enskilde restaurangägaren att få bestämma hur han eller hon vill göra. Om gästerna gillar ägarens val så går de dit om de inte gillar valet så går de inte dit. Om lagstiftaren verkligen är orolig för rökarnas hälsa så får man helt enkelt förbjuda rökning helt. Allt annat är bara trams.

Ella, vad skiljer luften inomhus mot utomhus? Får man i ett rökmoln i ansiktet inomhus är det lika som ett rökmoln utomhus... Självklart blandas röken ut över tid, men knappast är det det saken handlar om. Låt oss träffas, så skall jag betala en luffare och blåsa rök i ansiktet på dig utomhus om det är så ofarligt som du säger och står ut med obehaget, ger jag dig rätt.
Och säg det sen till den som arbetar på uteserveringen där du och dina rök-polare häckar.
Omtanke för varandra, rök inte där det spiller över på andra.

Byt arbete om du röken stör dig. Restauranger är privat egendom. Att förhindra ägaren från att välja vilka ordningsregler som gäller på just hans etablissemang kränker äganderätten. Du som såväl gäst som anställd har ingen skyldighet att vara gäst/anställd på ett ställa vars ordningsregler du inte sympatiserar med, det finns alltså inget problem med störande rökning utan den som tycker det stör kan bara gå/arbeta någon annanstans.

Haha, ska tipsa andra arbetsplatser om ditt resonemang. Låt kärnkraftverken slippa all ansvar för om sina anställda blir strålskadade( frivilligt att jobba där) and so on. Men andemeningen i din kommentar är att alla får skylla sig själva vilket inte stämmer överens alls med ett civiliserat samhälle. Och sen rekommenderar jag dig läsa på lite, om arbetsgivaransvar och alla andra lagar som styr i och på restaurangen. Typ alla, och många står över äganderätten. Så precis som din signatur IG på dig

Exakt så ja.

Det är detta som är *civiliserat* - låta vuxna människor fatta sina egna beslut. Att tillämpa någon form av upplyst despotism är INTE civiliserat, och något vi i huvudsak lämnat bakom oss.

Du bryter mot Humes lag i dina tre sista meningar, låt mig gissa: du har aldrig tänkt själv kring dessa frågor?

Ig, alltså svårt att inte hålla med dig. :-)
FREEEEEEEEEDOM som i Braveheart

Luften inom- och utomhus skiljer sig naturligtvis på många sätt, Elias. Men det som är intressant i detta fall, och det som saken handlar om, är att cigarettrök utomhus inte är skadlig för andra än de som röker medan cigarettrök inomhus är det. Det är inte jag som påstår detta utan det är vetenskapliga fakta. Jag har för övrigt aldrig sett en rökare på en uteservering sitta och blåsa rök i någon annans ansikte. Du kan ju för all del ha varit med om det och det är i så fall bara att konstatera att en sådan rökare är en ouppfostrad tölp men det är knappast ett argument för att förbjuda rökning på uteserveringar. Du satte själv ordet på det som det handlar om - obehag. Vad som orsakar obehag är olika för olika människor och obehag får man lära sig att leva med om man lever tillsammans med andra i ett samhälle. Eftersom röken på uteserveringen är ofarlig för den som arbetar där men mycket väl kan orsaka obehag för denne, så är det knappast en större arbetsmiljöfråga än för en vegetarian som möjligen kan känna obehag över att behöva servera kött på samma uteservering. Ska vi införa köttförbud också? Nej, naturligtvis inte. Så än en gång: Eftersom rökning på en uteservering är ofarlig för andra än för de som röker måste det rimligen vara upp till ägaren att tillåta eller förbjuda rökning på uteserveringen.

Källa? Själv upplever jag att cigarettrök kan få samma åverkan utomhus när den kommer mot mig, lika som inomhus. Verkar märkligt att utspädningen skulle vara så enormt mycket snabbare och större utomhus. (då talar jag om i direkt närtid). Är det Swedish match som säger så eller?
Men visst om du vet bättre och kommit med påståendet, nån källa har du väl?

Bra där, Ella. Jag tycker också att det är helt riktigt med förbud där det verkligen gäller passiv rökning, dvs. inomhus i gemensamma lokaler. Men det här tycks handla om något annat, inte minst som samma regler enligt förslaget ska gälla för e-cigaretter, som enligt forskning inte ens är farliga för andra inomhus. (Undantaget en dålig studie där man brände e-vätskan, och inte helt oväntat fick fram hälsovådliga partiklar pga förbränningen, till skillnad från den förångning som sker vid normalt bruk av e-cigaretter.)

Förbjud skiten så blir det inga gränsdragningsproblem. Även E-cigaretter. När jag går till matbutiken så går jag förbi en butik där de säljer sån smörja. Det stinker långt ut på gatan. Jag går aldrig på lokal där slikt är tillåtet.

Annat är det på Jernbanecafeen. Där är det atmosfär.

För egen del har jag liksom många med mig svårt för parfymdoft ( allergi ) och barnskrik ( ljudkänslighet ). Borde rimligen kunna förbjudas i offentliga lokaler och utomhus.

Viking, och jag tror faktiskt töntiga kommentarer som din redan är förbjudna. Trollfabrikens b-lag hänger på dagensjuridik vad det verkar.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.