Skip to content

Obligatorisk utbildning om sexism för jurister - ett av kraven på regeringen från metoo-rörelsen

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) får idag ta emot sju krav från metoo-uppropet. Foto Claudio Bresciani/TT

Obligatorisk utbildning för blivande jurister om sexism, destruktiva könsroller och sexuellt våld. Det är ett av de sju krav som metoo-rörelsen lämnar till regeringen idag.

 

Intitiativtagare och administratörer från 65 stycken metoo-upprop har tagit fram en gemensam kravlista på åtgärder som de vill att regeringen ska genomföra.

I eftermiddag lämnas listan över till jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

"Vi hoppas att det innebär att samtliga politiker tar den otrygghet tusentals vittnade om under #metoo på allvar och kommer med förslag på åtgärder för ett jämställt och tryggare samhälle", skriver de 65 företrädarna i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Obligatorisk utbildning
Bland de sju punkterna finns krav på att införa obligatoriska utbildningsmoment och vidareutbildning kring sexuellt våld.

"Alltför många brottsoffer vittnar om undermåligt bemötande", skriver metoo-företrädarna.

Utbildningsmomenten ska vara kopplade till "sexism, destruktiva könsroller, samtycke, sexuellt våld och korrekt bemötande av utsatta". De ska finnas på samtliga utbildningar "där yrkesverksamma möter sexualbrottsoffer, såsom jurister, poliser, socionomer, personalvetare och vårdpersonal".

Mer pengar och remissinstans
Man kräver även mer pengar till både vården och landets kvinnojourer samt att Skolinspektionen ska införa en nationell visselblåsarfunktion dit utsatta elever och personal ska kunna vända sig.

Företrädarna vill också att regeringen ska använda metoo-uppropens "breda och samlade kompetens" genom att göra företrädarna till "självklara" remissinstanser och att man ska inkluderas i referensgrupper.

 

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt