Skip to content

Obligatorisk utbildning om sexism för jurister - ett av kraven på regeringen från metoo-rörelsen

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) får idag ta emot sju krav från metoo-uppropet. Foto Claudio Bresciani/TT

Obligatorisk utbildning för blivande jurister om sexism, destruktiva könsroller och sexuellt våld. Det är ett av de sju krav som metoo-rörelsen lämnar till regeringen idag.

 

Intitiativtagare och administratörer från 65 stycken metoo-upprop har tagit fram en gemensam kravlista på åtgärder som de vill att regeringen ska genomföra.

I eftermiddag lämnas listan över till jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

"Vi hoppas att det innebär att samtliga politiker tar den otrygghet tusentals vittnade om under #metoo på allvar och kommer med förslag på åtgärder för ett jämställt och tryggare samhälle", skriver de 65 företrädarna i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Obligatorisk utbildning
Bland de sju punkterna finns krav på att införa obligatoriska utbildningsmoment och vidareutbildning kring sexuellt våld.

"Alltför många brottsoffer vittnar om undermåligt bemötande", skriver metoo-företrädarna.

Utbildningsmomenten ska vara kopplade till "sexism, destruktiva könsroller, samtycke, sexuellt våld och korrekt bemötande av utsatta". De ska finnas på samtliga utbildningar "där yrkesverksamma möter sexualbrottsoffer, såsom jurister, poliser, socionomer, personalvetare och vårdpersonal".

Mer pengar och remissinstans
Man kräver även mer pengar till både vården och landets kvinnojourer samt att Skolinspektionen ska införa en nationell visselblåsarfunktion dit utsatta elever och personal ska kunna vända sig.

Företrädarna vill också att regeringen ska använda metoo-uppropens "breda och samlade kompetens" genom att göra företrädarna till "självklara" remissinstanser och att man ska inkluderas i referensgrupper.

 

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

17 comments

Gatans parlament tar över. Paria lagar gäller framgent. Ja sär, ja sär ..........

Löst sammansatt facebookgrupper blir remissinstanser för regeringen.
Ja varför inte i dagens Sverige?

Ur led är tiden.

Det nya Sverige. Så som 85% vill ha det.

Ja, Zara Larsson har också sina krav hon borde ställa på regeringen. Att ingen skall lägga sig i hennes sexliv.

https://nyheter24.se/noje/835684-1-zara-larsson-avslojar-jag-hade-19-oli...

https://nyheter24.se/noje/kandissverige/835178-1-zara-larsson-jag-tycker...

Kan vi inte också även lägga till följande kurser?

Obligatorisk utbildning om juridik för sexister - ett av kraven på regeringen från metoo-rörelsen

Obligatorisk utbildning för politiker - ett av kraven på regeringen från metoo-rörelsen

Så intressant med alla dessa kurser som enligt olika intressegrupperingar ska ingå i just juristutbildningen. Man ser aldrig att dessa intressegrupperingar kräver att vissa kurser ingår för att bli läkare, lärare, civilingenjör eller något annat yrke. Undrar hur mycket juridik som skulle hinnas med på 4,5 år om alla dessa krav skulle hörsammas...

Nu är väl förvisso juridiken inte så betydelsefull eftersom ingen bryr sig om den när de börjar jobba som jurister....
Men, det kanske skulle vara mer relevant med lite juridikstudier för genusvetare? Lite allmän rättsliga och rättshistoria kanske?

Det är intressant att läsa dina allmänna reflektioner och inte bara dina åsikter om juridiska fakta.

Nja, det är inte bara juristutbildningen som berörs av liknande krav. Regeringen har t.ex. infört obligatoriska moment om mäns våld mot kvinnor i utbildningarna för sjukgymnaster, jurister, läkare, psykologer, sjuksköterskor, socionomer och tandläkare.

Stämmer säkert. Som jurist har jag reagerat på att juristutbildningen blir ett politiskt slagträ hela tiden. Det är över huvud taget en beklämmande situation att vi numera ska låta lösa intressegrupperingar rent faktiskt diktera innehållet i akademiska utbildningar. Rent bedrövligt, om man tänker efter. Innehållet i en utbildning ska bestämmas av den akademiska institutionen.

Inte bara politiskt slagträ i min åsikt, utan en politisk kraft och makt, kanske till och med ett de facto politiskt parti. Juridiken hamnar utanför. Det är därför jag ofta jämför Sverige av idag med Kinas kulturrevolution. Ideologi blev grunden till hela samhället. Vad vi håller på att göra är att avskaffa rättsväsendet och ersätta det med politik. I Kina avskaffades 1959 hela rättsväsendet, och åter etablerades inte förrän 1979, efter två års arbete och Maos död 1976, och när Deng började processen att öppna upp Kina mot omvärlden. Under 20 år fanns det varken något justitiedepartement , inga domstolar, domare eller advokater. Källa https://kinarummet.wordpress.com/artiklar/lag-och-ratt/ Skall verkligen advokater och jurister vara politiska förkämpar, eller skall dom stå över politiken.

Instämmer. Man anar dock en underliggande tendens främst från "röd-radikalt" håll vars yttringar vi sett i andra sammanhang: T ex långa födslovåndor och segt motstånd innan det s k uppenbarhetsrekvisitet äntligen kunde avföras. Fortfarande från samma håll en uttalad ovilja mot en s k författningsdomstol. Orsak: den "rätta och korrekta" politiken ska helst ha "sista ordet, tolkningsföreträde".

Det är lätt att såga förslag bara för att de kommer från fel håll, men det kanske inte vore fel med sådana utbildningar för personer som bemöter brottsoffer. Däremot är det sannolikt så att en sådan utbildning inte bör innehålla det som de som ställt kravet kanske föreställer sig. Ingen, särskilt inte brottsoffer, är betjänt av en "utbildning" i att tycka likadant med utgångspunkt från hur vi vill att det skall vara.

En utbildning som får tjänstemän att fundera på hur vissa saker skall förklaras så att vanligt folk, särskilt i en stressituation, begriper samt att låta bli att göra känslomässiga bedömningar skulle däremot inte skada. Jag har stött på ett antal "medkännande" poliser som lovat brottsoffer att gärningsmannen skall bli dömd, ofta för ett brott som enligt offrets berättelse inte har begåtts. Sådant passar bra på film, men det skadar allvarligt förtroendet för rättssamhället.

Jag ser det dock snarare en sådan utbildning som en fråga för fack och/eller arbetsgivare än något som bör läggas in i en grundutbildning.

I Malmö är det även bråttom med att införa kurser i hur ma inte skjuter sina antagonister.
Hur man besiktigar och skattar en bil.
Hur man kör bil.
Hur man slutar råna åldringar.
Hur man slutar löpa amok på akuten.
Detta redan i förskoleålder med tanke på hur unga förövaren numera är.
Ingen kommer dock ta detta på allvar för det kommer från "fel håll"....

Sverige är mitt uppe i motsvarigheten till Kinas kulturrevolution, bara 50 år fördröjd. Den svenska kulturrevolutionen blir nog lika misslyckad som den kinesiska.

Ett undantag för oss pensionärer. Vi får inte ha fruntimmer på rummet.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.