Skip to content

Nytt uppdrag för Skatteverket - ska motarbeta "icke samarbetsvilliga" skatteparadis

Protestaktion i London mot skatteparadis. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Skatteverket får ett nytt uppdrag i samband med att EU inför "administrativa motåtgärder" mot skatteparadis. Myndigheten ska bland annat kartlägga "transaktionsmönster som verkar ha ett skatteundandragande syfte".

 

Det är regeringen som vill använda Skatteverket som en del av de åtgärder man tar till mot de länder som är placerade på EU:s lista över "icke-samarbetsvilliga på skatteområdet".I samband med detta ges Skatteverket ett nytt uppdrag. Myndigheten ska:

  • särskilt granska transaktioner med jurisdiktioner på EU:s lista,
  • redovisa om det finns kategorier av transaktioner med jurisdiktioner på EU:s lista som typiskt sett verkar ha skatteundandragande i stället för affärsmässiga motiv och
  • analysera om skattedrivna transaktioner kan ha koppling till problem med kriterierna för att hamna på listan
  • analysera om skattedrivna transaktioner kan ha koppling till problem med kriterierna för att hamna på listan för att få ett bättre underlag i det fortsatta arbetet med listan.

Syftet är att stoppa skatteflykt och skatteundandragande och motåtgärderna innebär i praktiken att Sverige och övriga medlemsstater i EU vidtar "administrativa motåtgärder" mot de länder som är placerade på listan.

Förhoppningen är att de administrativa motåtgärder som presenteras kommer att öka pressen på de listade länderna så att de i sin tur åtgärdar bristerna i sina skattesystem.

Regeringen understryker att Skatteverkets granskning ska omfatta transaktioner med jurisdiktioner som är listade vid tidpunkten då granskningen påbörjas.Uppdraget ska redovisas till Finansdepartementet årligen i årsredovisningen för åren 2018–2020.  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

5 comments

Fy fan..

Vem fan vill betala skatt för en drös med äcklig socialister som lägger beslag på allt?
Vidrigt att kulturmarxismen infilterar hela EU såhär pass hårt.

Lite av fakta historia utan känslor. Sverige är i realiteten en överlevande kommunist stat, bara under annat namn. Kommunismen byggde på Marx och Engels filosofier från 1800 talet, tog fart 1917 med kommunismen i Ryssland, och den drevs av fattigdom, hunger och nöd. Det var underlaget, även i Sverige. Grundläggande är att staten skall gå före individen. Staten skall samla på sig de mesta av medlen (70% till 80% skatt i Sverige, inkl. dolda och förtäckta skatter), all makt, kontrollera allt, och sedan dela ut makten och medlen efter egna socialistiska principer. Kommunismen i Sverige 1917 splittrades i fundamentalistisk kommunism och demokratisk socialism (Socialdemokraterna). I Tyskland blev den nationell socialism (nazism), och i Italien samlingssocialism (fascism). Kina utvecklade sin egen variation av kommunismen. Kommunismen i alla sina variationer under alla olika namn är nu borta i alla länder utom Sverige. Sovjet kollapsade, i Kina dog den ut, i alla övriga Europeiska länder röstades den bort. Kännetecknet för kommunismen är en hård toppstyrning under täckmantel av ”demokrati”, folkets val, och det understöds av en intensivt flöde av propaganda. Det finns två sätt att avskaffa den gamla filosofin, en våldsam väpnad revolution, vilket vi får innerligt hoppas vi slipper, och att rösta bort den genom att rösta på nya initiativ. Svenskarna väljer själva. Val september 2018.

Det verkliga problemet är att allt färre kommer att våga starta någon verksamhet i anslutning till Sverige. Allt fler reellt produktiva verksamheter, som tillverkning, kommer att flyttas bort från Sverige och ersättas med skattefinansierade meningslösa byråkratjobb. ”Skatt” skall inte vara något självändamål, det skall vara bidrag till de kostnader samhället har. Sverige behöver gå åt andra hållet. Endast vinster eller inkomster inom landet, eller som tas hem till Sverige, skall beskatta i Sverige. Singapore har redan sådana regler, och landet blomstrar. Sveriges skattjakt för att stödja dess förlegade socialism börjar likna mongolerna härjningståg 1206–1368.

Vad gäller val kan en nutida jämförelse med Frankrike vara illustrativ. Trötta på Nicolas Sarkozy röstade fransmännen in "socialisten" Francois Hollande 2012. De fick då över 50 procent av rösterna. Denne höjde skatterna till astronomiska höjder. Folk flydde landet. (Kändast kanske skådespelaren Depardieu) Trötta på Hollande röstade fransmännen in EU-vännen Emanuel Macron 2017. Socialisternas fick i det valet 7 procent av rösterna. (Kanske bidrog att Hollande ertappades på moped på väg till älskarinnan, vilket fransk press skrev om för första gången. Annars har ju sådant inte upprört tidigare där. Eller rapporterats om. Vilket säger en del om fransk press).
Min poäng här är att fransmännen i varje fall reagerar och väljer bort politiker de är missnöjda med. Vad det nu än leder till. Jag har svårt att se det i Sverige. Tyvärr. Svenskar är för toppstyrda, rädda och dompterade. Dessutom vilket parti skall de rösta på. Alla är väl eniga om "den svenska modellen". Vad den nu står för. Jag begriper den då inte......

Kära lantisjuristen. Det är inte meningen att du, eller någon, skall begripa något. Systemet går ut på ”ensam på fältet kan inte kriga” (gammalt ryskt ordspråk). Svenskarna är inte kollektivt toppstyra, dom är individuellt toppstyrda. Fackföreningsmedlemmar som hyser ”fel” åsikter pressas individuellt till att rätta in sig. Den som offentligt uttrycker ”fel” åsikter blir uthängd av kritiserade journalister och får hotelsebrev, ”du säger väl inget mer som är ”fel”. Du kan ju bli uthängd igen, och värre”. Jag har personligen upplevat det. Det är journalister som skriver för stora media, i mitt fall Bonniers, media som finansieras av politiker (mediestöd). Ingen biter den hand som föder. Domstolarna i Sverige är med sitt politisk styrda system inte funktionella (läs om ”Shariadomen”) och demonstrerat inte politisk oberoende. När det gäller uthängningar i media finns inget rättsväsende alls, bara ett klagosystem, ett eget slags separat ”rättsväsende” för journalister och media, bemannat och styrt av journalister och media. Det svenska Cosa Nostra har egna domstolar i Sverige. Med grundlagsändringen blir det bara statligt godkända journalister ska ha rätt att söka information. Skatteboskapen måste kontrolleras och styras. Vissa saker får inte kritiseras, som vissa religioner. Jag upplevde personligen DDR och Sovjet. Jämfört med dagens Sverige var dom ett under av frihet. Som ung man för 40 år sedan satt jag och funderade på detta. ”Systemet” är för effektivt. Det skall mycket till för att ändra på det. ”La Familia” är mycket stark. Det kalls ”demokrati”

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.