Skip to content

Moderaterna vill återkalla medborgarskap vid terrorbrott - men inte för "vanliga" mord

Moderaterna vill kunna återkalla svenska med-borgaskap vid oriktiga uppgifter eller mutor. Medborgarskapet ska också få återkallas vid terrorbrott om personen har dubbelt medborgar-skap. Det säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé i Veckans Juridik Valspecial.


Se hela Veckans Juridik Valspecial med Moderaterna>>

- Jag tycker att människor som har lämnat oriktiga uppgifter för att skaffa sig ett svensk medborgarskap eller människor som till exempel ansluter sig till IS... de menar jag är i krig med svenska staten. 

 - I de fallen där man har dubbla medborgarskap tycker jag det är rimligt att återkalla medborgarskap.

År 2006 presenterades en utredning på uppdrag av Justitiedepartementet där möjligheten att återkalla medborgarskap utreddes. Samma år som utredningen blev klar kom moderaterna till makten.

- Det fanns ju inte ett politiskt stöd för det då (återkallelse av medborgarskap red. anm). Ska man vara riktigt ärlig så gör det väl inte det idag heller. Jag väntar fortfarande på att fler partier ska landa i den här slutsatsen, säger Tomas Tobé.

- Vi ser nu att fler länder förbereder detta. Det är klart att det inte är den stora lösningen på att människor som ansluter sig till IS och begår terrordåd. Det inser jag också. För mig handlar det om att värna det svenska medborgarskapet.

Ska det gälla andra brott också? "Vanliga" mord?

- Nej, det tycker jag inte. Det är klart att återkallelse av medborgaskap inte ärnågonting man ska ta lätt på och det är klart att detta måste utredas i sedvanlig ordning.

 

Se Veckans Juridiks utfrågning av partierna

Centerpartiet>>
Moderaterna>>
Sverigedemokraterna>>
Miljöpartiet>>
Vänsterpartiet>>
Liberalerna>>
Socialdemokraterna>>
Kristdemokraterna>>

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt