Skip to content

Moderaterna vill återkalla medborgarskap vid terrorbrott - men inte för "vanliga" mord

Moderaterna vill kunna återkalla svenska med-borgaskap vid oriktiga uppgifter eller mutor. Medborgarskapet ska också få återkallas vid terrorbrott om personen har dubbelt medborgar-skap. Det säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé i Veckans Juridik Valspecial.


Se hela Veckans Juridik Valspecial med Moderaterna>>

- Jag tycker att människor som har lämnat oriktiga uppgifter för att skaffa sig ett svensk medborgarskap eller människor som till exempel ansluter sig till IS... de menar jag är i krig med svenska staten. 

 - I de fallen där man har dubbla medborgarskap tycker jag det är rimligt att återkalla medborgarskap.

År 2006 presenterades en utredning på uppdrag av Justitiedepartementet där möjligheten att återkalla medborgarskap utreddes. Samma år som utredningen blev klar kom moderaterna till makten.

- Det fanns ju inte ett politiskt stöd för det då (återkallelse av medborgarskap red. anm). Ska man vara riktigt ärlig så gör det väl inte det idag heller. Jag väntar fortfarande på att fler partier ska landa i den här slutsatsen, säger Tomas Tobé.

- Vi ser nu att fler länder förbereder detta. Det är klart att det inte är den stora lösningen på att människor som ansluter sig till IS och begår terrordåd. Det inser jag också. För mig handlar det om att värna det svenska medborgarskapet.

Ska det gälla andra brott också? "Vanliga" mord?

- Nej, det tycker jag inte. Det är klart att återkallelse av medborgaskap inte ärnågonting man ska ta lätt på och det är klart att detta måste utredas i sedvanlig ordning.

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

7 comments

Jag noterar att ingenting sägs om att skydda de skötsamma medborgare som bor i landet.

Tack och lov finns det numera seriösa politiska alternativ, t.ex. nylanserade Alternativ för Sverige.

Paniken stiger hos 7-klövern ju närmare valet vi kommer...

Och ”Jag väntar fortfarande på att fler partier ska landa i den här slutsatsen, säger Tomas Tobé”...
Tja, det finns ju ett parti som har fört fram detta förslag en längre tid.
Ett parti som det nu visar sig ha haft rätt i det mesta.

Han (Tomas Tobe’) kom lite väl lätt undan frågan om varför Moderaterna inte drev denna fråga under sina 8 år (!) när dom hade regeringsmakten.

Det är ofattbart att de etablerade partierna fortfarande är aktuella för anspråk att styra landet. Det spelar uppenbarligen ingen roll vad de gör eller hur mycket de ljuger och förtrycker befolkningen. Nu har etablissemanget även lyckats att stänga ner Granskning Sverige f.ö.

Man undrar ju onekligen hur folk är funtade....

Trots att landet ser ut som det nu gör, och med de ”utmaningar” som komma skall, så visar ju samtliga opinionsundersökningar att runt 85% av väljarna är skitnöjda med läget och fortfarande skulle rösta på 7-klövern.

Jag undrar i mitt stilla sinne hur kommande generationer kommer att döma oss.......

Anmäld som opassande....
Varför? Kan inte du som anmälde berätta varför.
Gillade du bara inte det jag skrev? Eller?
Har du problem med yttrandefrihet?

Vi måste snarare bli mer återhållsamma vad gäller erkännandet av medborgarskap. Att de som har dubbelt medborgarskap skall straffas annorlunda än de med enbart ett medborgarskap är inte rimligt.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.