Skip to content

"Jämställdhet på nätet en fråga om mänskliga rättigheter" - UD leder feministisk skrivarstuga

Wikipedia. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Imorgon - på Internationella kvinnodagen - drar svenska UD igång en världsomspännande skrivarstuga för att öka jämställdheten på internet. Detta sker tillsammans med företaget Wikimedia som står bakom Wikipedia - där 90 procent av artiklarna är skrivna av män.

 

- Sverige är det första landet i världen som bedriver en feministisk utrikespolitik, säger utrikesminister Margot Wallström (S), som står värd för #WikiGapSthlm på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm.

- Det gör vi utifrån en moralisk övertygelse grundad i rättvisa och mänskliga rättigheter men också för att jämställdhet är en grundläggande förutsättning för fred, säkerhet och hållbar utveckling.

50-tal länder ingår
morgon, på internationella kvinnodagen, genomför därför UD och Wikimedia eventet #WikiGap som är en världsomspännande aktion i ett 50-tal länder tillsammans med svenska ambassader, lokala aktörer och samarbetspartners.

Under dagen ska skrivstugor med syfte att öka antalet kvinnor på Wikipedia anordnas parallellt i de länder som deltar. 

Eventet som genomförs under dagen går ut på att de inbjudna deltagarna skriver och redigerar artiklar på Wikipedia med information om kvinnliga aktörer, experter och förebilder inom olika fält.

Användarna gör allt
Själva temat för dagen är framtaget av arrangörerna, men de texter som produceras är deltagarnas eget ansvar. 

Wikipedia är ett internetbaserat uppslagsverk där all information skrivs, redigeras och faktagranskas av användarna själva.

Vem som helst kan alltså medverka vid utformningen av Wikipedia som dessutom är gratis att använda.

90 procent skrivs av män
Det råder dock en kraftig obalans mellan könen när det gäller vem som skapar innehållet. 90 procent av artiklarna skrivs av män och det finns mer än fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor.

Enligt UD har Wikipedia kommit att användas mer och mer även inom utbildning, offentlig och privat sektor och då anser UD och Wikimedia att innehållet riskerar att ge en missvisande bild av verkligheten.

Därför vill man öka antalet kvinnor som skriver och redigerar artiklar.

 

   • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt