Skip to content

"Jämställdhet på nätet en fråga om mänskliga rättigheter" - UD leder feministisk skrivarstuga

Wikipedia. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Imorgon - på Internationella kvinnodagen - drar svenska UD igång en världsomspännande skrivarstuga för att öka jämställdheten på internet. Detta sker tillsammans med företaget Wikimedia som står bakom Wikipedia - där 90 procent av artiklarna är skrivna av män.

 

- Sverige är det första landet i världen som bedriver en feministisk utrikespolitik, säger utrikesminister Margot Wallström (S), som står värd för #WikiGapSthlm på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm.

- Det gör vi utifrån en moralisk övertygelse grundad i rättvisa och mänskliga rättigheter men också för att jämställdhet är en grundläggande förutsättning för fred, säkerhet och hållbar utveckling.

50-tal länder ingår
morgon, på internationella kvinnodagen, genomför därför UD och Wikimedia eventet #WikiGap som är en världsomspännande aktion i ett 50-tal länder tillsammans med svenska ambassader, lokala aktörer och samarbetspartners.

Under dagen ska skrivstugor med syfte att öka antalet kvinnor på Wikipedia anordnas parallellt i de länder som deltar. 

Eventet som genomförs under dagen går ut på att de inbjudna deltagarna skriver och redigerar artiklar på Wikipedia med information om kvinnliga aktörer, experter och förebilder inom olika fält.

Användarna gör allt
Själva temat för dagen är framtaget av arrangörerna, men de texter som produceras är deltagarnas eget ansvar. 

Wikipedia är ett internetbaserat uppslagsverk där all information skrivs, redigeras och faktagranskas av användarna själva.

Vem som helst kan alltså medverka vid utformningen av Wikipedia som dessutom är gratis att använda.

90 procent skrivs av män
Det råder dock en kraftig obalans mellan könen när det gäller vem som skapar innehållet. 90 procent av artiklarna skrivs av män och det finns mer än fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor.

Enligt UD har Wikipedia kommit att användas mer och mer även inom utbildning, offentlig och privat sektor och då anser UD och Wikimedia att innehållet riskerar att ge en missvisande bild av verkligheten.

Därför vill man öka antalet kvinnor som skriver och redigerar artiklar.

 

   • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

9 comments

Ett gigantisk påhittat ickeproblem. Wiki är inte en myndighet -det finns inga krav p jämställdhet och världens konflikthärdar kommer inte bli färre för att Margot skriver två artiklar om kvinnor på wiki.
Det står var och en fritt att skriva en saklig och faktaspäckad artikel om i stor sett vem eller vad de vill så länge det anses finnas ett allmänintresse. Att det är män som skrivit de flesta artiklarna är väl känt, men att kvinnor inte själva skriver fler artiklar om kvinnor kan inte män på något sätt belastas för. Återigen är det män som får skulden för att kvinnor inte kan samarbete, ta initiativ eller ens uppmuntra varandra.
Det är som den bisarra paradoxen inom fotbollen. Män går på herrmatcher men får skit för att inte gå på dammatcher. Inga feminister nämner med ett ord att det är KVINNORNA som sviker de kvinnliga idrotterna. Feminism är en bedrövelse i alla dess former som totalt saknar förmåga att analysera och lösa verkliga problem.

Ja, att hitta på könsbundna problem är ju vad hela feministideen går ut på. Det är orättvist att bara kvinnor blir gravida, att de inte har mäns muskelstyrka, etc, etc. Freud, den moderna psykologins fader (säger man mader för att inte kränka?) kallade detta penisavund vilket fick feministerna att gå i taket av kränkthet.

I Svenska Institutets trollerifabrik är det väl de flesta anställda häxor. Jag hittar inga för tillfället. De är kanske ute på förrättning. Eller så har de en välbehövlig semester mellan tjugondaknut och skärtorsdagen.

Källa bristfällig: https://si.se/

Man måste också fråga sig - när blev det en MÄNSKLIG RÄTTIGHET att få en artikel om sig själv på wiki...?

Kanske borde UD börja skrivarstugeriet med att publicera beslutsunderlaget när det gäller Sveriges hantering av platsen i säkerhetsrådet ?

"Wikipedia - där 90 procent av artiklarna är skrivna av män"
Dagens juridik far med osanning.
Hälften av artiklarna är skriva av ett program.
https://internetworld.idg.se/2.1006/1.569118/hans-robot-har-skrivit-halv...

Är roboten en hon, en han eller ett hen?

Ett nytt uppslagsverk med bara fruntimmer. Det borde väl falla utrikesministern på läppen:

Svenskt kvinnobiografiskt lexikon: https://www.skbl.se/sv

Jösses ja vad skall nästa påhitt vara..
I dag vilka blir utsatta, det är pappor.. varför utsätts den gruppen, en tredjedel lågavlönade är män, dessa är inte värda ett skitt.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.