Skip to content

"Gör som du brukar" - pappa som uppmanat dotter med självskadebeteende att skära sig döms

Foto: Stina Stjernkvist/TT

När den 13-åriga flickan med självskadebeteende grälade med sin pappa höll pappan fram en kniv mot henne och sa "gör som du brukar så att alla tycker synd om dig". Pappan åtalades för ofredande men friades av tingsrätten. han fälls dock av hovrätten.

 

Den 38-årige pappan åtalades vid Västmanlands tingsrätt för ofredande. Enligt åtalet hade han sträckt fram en kökskniv mot sin 13-åriga dotter och sagt "gör som du brukar så att alla tycker synd om dig".

Dottern har tidigare haft ett självskadebeteende och enligt åklagaren handlade det om en ren uppmaning från pappans sida om att hon skulle skära sig.

Den aktuella dagen hade flickan umgåtts med en kompis och kommit hem för sent, vilket hade resultat i ett gräl med pappan.

Klart olämpligt
Tingsrätten konstaterade att pappan hållit fram en kniv mot dottern, fällt sitt yttrande och därefter lagt ifrån sig kniven.

Tingsrätten skrev dock:

"Att framföra ett sådant budskap som X (pappan) framförde, på det sätt som skedde, framstår som klart olämpligt, även om det kan antas att uppmaningen inte var allvarligt menad."

"Särskilt med hänsyn till att X är MÄ:s (dotterns) far, en person hon har rätt att känna tillit, trygghet och förtroende för, måste hans yttrande varit kränkande för MÄ."

Kortvarigt förlopp
Tingsrättens underströk dock att alla yttranden "av det slaget" inte är straffbara. Det var dessutom fråga om ett "mycket kortvarigt händelseförlopp".

Även med hänsyn till dotterns kända problematik och relationen mellan henne och hennes pappa var det inte tillräckligt för att det skulle vara fråga om ett straffbart ofredande, ansåg tingsrätten som därför friade pappan.

Hänsynslöst beteende
Åklagaren överklagade till Svea hovrätt som nu dömer pappan för ofredande.

Hovrätten konstaterar att det handlar om ett sådant "hänsynslöst beteende som utgör en påtaglig fridskränkning" och att pappan därför ska dömas för ofredande. Pappan döms därför till 50 dagsböter à 170 kronor.

 

Nadja Hägglén

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt