Skip to content

Gärningsmannen över 18 år - dömdes idag till fängelse för mordförsök på polis

Mannen dömdes till fem års fängelse och utvisning för mordförsök på polismannen Ted Eriksson. Foto: Pontus Lundahl/TT

Den man som knivhögg polismannen Ted Eriksson på Medborgarplatsen i Stockholm förra året dömdes idag till fem års fängelse och utvisning för mordförsök. Tingsrätten slår fast att han var över 18 år i samband med brottet.

 

Dådet inträffade den den 31 augusti förra året när polismannen Ted Eriksson och hans kollega patrullerade vid Medborgarplatsen i centrala Stockholm. I närheten pågick en demonstration mot utvisningar av afghaner. 

Mannen, som kom som ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan, hoppade plötsligt på Ted Eriksson och högg honom med kniv i nacken. Allting fångades på film av en övervakningskamera och gärningsmannen kunde gripas snart därpå.

Hävdar att han är 17 år
Mannen åtalades vid Stockholms tingsrätt för mordförsök alternativt grov misshandel.

En av de frågor som har utretts under rättergången är mannens ålder. Han hävdar själv att han är 17 år men en rättsmedicinsk undersökningar visar att han är över 18 år - någonting som tingsrätten också slår fast i sin dom.

Undersökningen kan dock inte styrka att mannen är över 21 år - vilket är det juridiska kravet för att kunna dömas som "fullt" vuxen.

Hade uppsåt att döda
Tingsrätten slår också fast att mannen hade uppsåt att döda polismannen och han döms därför för försök till mord till fem års fängelse och utvisning.

Tingsrätten skriver i sin dom:

"Tingsrätten instämmer i åklagarens bedömning att det är försvårande att X (den tilltalade) attackerar en polisman som är i tjänst och på det sätt som han gör det. Att attacken inte orsakade några större skador påverkar straffvärdet i mildrande riktning."

Döms för andra brott
Mannen döms också att betala 100 000 kronor i skadestånd till polismannen Ted Eriksson.

Han döms samtidigt för två fall av misshandel som begicks på en gymnasieskola några dagar före mordförsöket på Medborgarplatsen.

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt