Skip to content

Böter från snattare ska tillfalla butiksägaren – förslag från Centerpartiet

När en butikstjuv ertappas på bar gärning ska polisen direkt på plats kunna skriva ut böter – pengar som ska tillfalla butiksägaren. Det föreslår Centerpartiet.


Se Veckans Juridik Valspecial med Centerpartiet>>


Syftet med förslaget är enligt Centerpartiet att förenkla hanteringen av butiksstölder.

I en riksdagsmotion om förslaget hänvisar partiets rättspolitiska talesperson Johan Hedin till siffror från Svensk Handel. Enligt organisationen har antalet butiksstölder ökat de senaste åren. 

 I senaste avsnittet av Veckans Juridik utvecklar Johan Hednin resonemanget.

- Det viktiga med det här är att bötesbeloppet, skadeståndsbeloppet eller ordningsboten - tillfaller handlaren.

- Företagare som hellre skulle vilja ta hand om sin butik och sina kunder tvingas sitta med det här till ingen nytta. Det tar mycket tid och man får ingenting, men då i alla fall får det något tillbaka för besväret.

Centerpartiet vill att butiksstölden bara gå till domstol om gärningspersonen i efterhand motsätter sig bötesbeloppet eller om det är fråga om upprepad brottslighet.

 Varför ska en juridisk person som utsätts för ett brott få tillgodogöra sig böter när inte ett fysiskt brottsoffer får göra det?

 - Jag förstår den principiella implikationen men vi har en situation där måste ta handlarnas trygghetssituation på allvar. Förtagarna ska ses både som ett mål och medel i Centerpartiets rättspolitik. De förtjänar trygghet precis som alla andra. 

 

 


Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

6 comments

Varför inte låta varje handlare styra över ett område och inom detta område få driva in bötesbelopp, skadestånd eller ordningsböter från snattare helt utan att samhället i övrigt behöver blanda sig i? Åh nej! Gav jag c en idé nu?

Utmärkt förslag ! Och dessutom får staten del av beloppet genom bolagsskatten. Lite som exvis trängselskatten. Skatten ska finansiera div kollektivtrafik och tanken är samtidigt att ett fåtal ska åka bil i stan och förpesta luften. Känns lite som dubbla budskap ?

Och vem skall driva in pengarna från en som inte har några?
Urbota dumt!

Sedan kan man införa att böterna som en inbrottstjuv får tillfaller den som utsatts för inbrottet. Böterna för kortbedrägeri tillfaller den som utsatts för bedrägeriet. Fortkörningsböterna tillfaller de som blev omkörda.

Mitt tips till Centerpartiet att fundera en gång till.

Om det är incitament för handlaren att lägga tid och energi på snattare man vill åt, så vore det väl bättre att använda skadeståndsmöjligheterna vid brott?

En handlare (anställd) som behöver lägga tid på snatteriet, vilket i sig kostar pengar för handlaren, drabbas ju av en ren förmögenhetsskada då det är fråga om brott som begåtts och skadan ska ersättas av gärningsmannen såsom skadevållande.

Gör man ett lämpligt förtydligande tillägg i skadeståndslagen eller på annan ändamålsenligt sätt så kan målsägande handlaren med lätthet begära skadestånd liksom alla som drabbas av skada pga brott. Eftersom man vill förenkla brottshanteringen så kan man ju ta fram ett skäligt schablombelopp.

Detta leder då till att snattare mer konkret riskerar både böter och skadeståndskrav, alltså ytterligare incitament att inte snatta.

(Om snatteriet innebär att snattaren även haft sönder förpackning, larm eller annat som kommer innebära kostnad för handlaren så är det ju givetvis fråga om sakskada. Det jag menade med ren förmögenhetsskada är den tid som handlaren behöver betala den anställde för att ta hand om snatteriet)

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.