Skip to content

Ansträngt hos åklagarna - "obegripligt att regeringen satsar miljarder på polisen men glömmer bort oss"

Chefsåklagare Mats Eriksson i Göteborg. Foto: Måns Langhjelm/TT

Situationen hos Åklagarmyndigheten är "an-strängd". Chefsåklagare Mats Eriksson i Göteborg varnar för att regeringen glömmer bort åklagarnas roll i rättskedjan när polisen prioriteras och får mer resurser.

 

- För mig är det obegripligt att man satsar miljarder i ena änden av rättskedjan och glömmer bort oss som ju faktiskt ska ta emot det polisen levererar och tillsammans med dem lagföra personer som begår brott, säger Mats Eriksson, chefsåklagare på Göteborgs åklagarkammare, till Sveriges Radio P4 Göteborg.

Han beskriver situationen som ansträngd i Göteborg och varnar för att åklagarna kan bli "en flaskhals" i rättskedjan medan regeringen prioriterar polisen.

Ökad arbetsbörda men inga pengar
Inför 2018 fick Polisen extra anlag med 7,1 miljarder för de kommande tre åren medan Åklagarmyndigheten fick ett ökat anslag med 15 miljoner kronor för 2018.

Med fler poliser väntas även arbetsbördan för Åklagarmyndigheten öka.

- Vi har aldrig haft så många frihetsberövade. Vi har ett ökat inflöde av ärenden. Det är mycket att göra. Vi har inte ens fått pengar till de vi har anställda och vi behöver anställa fler, säger Mats Eriksson. 

Varnar för minskad personal
Även riksåklagaren Anders Perklev pekar på att åklagarmyndigheten behöver säkerställa försörjningen av personal. Så sent som förra veckan krävde myndigheten extra miljoner från regeringen, annars kommer man att behöva minska antalet åklagare.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt