Skip to content

Sverige ett av Europas "friaste" länder - men Ryssland ett orosmoln mot demokratin

Foto: Anders Wiklund/TT

Sverige, Norge och Finland räknas som Europas "friaste" länder när det gäller politiska och civila rättigheter. Det visar en ranking av den ameri-kanska organisationen Freedom House. Samtidigt blir det allt värre i länder som Ungern och Turkiet.

 

Den amerikanska organisationen Freedom House betygsätter varje år världens länder efter graden av civila och politiska friheter.

Sverige får i årets ranking - tillsammans med Norge och Finland - högsta möjliga poäng och hamnar därmed i topp tre.

Minskad frihet
Men för Europa som helhet är trenden över de senaste tio åren negativ. Av 47 europeiska länder har friheten enligt organisationens ranking minskat i 29 länder medan den ökat i endast elva länder.

I Europa har den största försämringen skett i Turkiet och Ungern. Det rapporterar Europaportalen.

Ungern och dess nationalkonservative premiärminister Viktor Orbán har länge kritiserats av EU-kommissionen och andra organisationer för att tumma på fri- och rättigheter sedan Orbán kom till makten för åtta år sedan.

"Ökade hot"
Landet ligger precis på gränsen för att klassas som "fritt" - på grund av "ökade hot mot civilsamhälleliga grupper och oppositionen som har gjort att invånarna mer motvilliga att tala om politiska ämnen".

Freedom House varnar även för en allt mer problematisk situation i Polen.

"Vill skada"
Försämrade friheter är enligt rankingen en "global trend" och Freedom House lyfter fram Kinas och Rysslands försök till ökat inflytande och president Vladimir Putins försök att påverka val i europeiska länder som Frankrike och Tyskland.

Rysslands "huvudsakliga mål är att skaka om demokratiska länder och skada dess institutioner, såsom Europeiska unionen, som binder dem samman”, skriver man.

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt