Skip to content

Sverige ett av Europas "friaste" länder - men Ryssland ett orosmoln mot demokratin

Foto: Anders Wiklund/TT

Sverige, Norge och Finland räknas som Europas "friaste" länder när det gäller politiska och civila rättigheter. Det visar en ranking av den ameri-kanska organisationen Freedom House. Samtidigt blir det allt värre i länder som Ungern och Turkiet.

 

Den amerikanska organisationen Freedom House betygsätter varje år världens länder efter graden av civila och politiska friheter.

Sverige får i årets ranking - tillsammans med Norge och Finland - högsta möjliga poäng och hamnar därmed i topp tre.

Minskad frihet
Men för Europa som helhet är trenden över de senaste tio åren negativ. Av 47 europeiska länder har friheten enligt organisationens ranking minskat i 29 länder medan den ökat i endast elva länder.

I Europa har den största försämringen skett i Turkiet och Ungern. Det rapporterar Europaportalen.

Ungern och dess nationalkonservative premiärminister Viktor Orbán har länge kritiserats av EU-kommissionen och andra organisationer för att tumma på fri- och rättigheter sedan Orbán kom till makten för åtta år sedan.

"Ökade hot"
Landet ligger precis på gränsen för att klassas som "fritt" - på grund av "ökade hot mot civilsamhälleliga grupper och oppositionen som har gjort att invånarna mer motvilliga att tala om politiska ämnen".

Freedom House varnar även för en allt mer problematisk situation i Polen.

"Vill skada"
Försämrade friheter är enligt rankingen en "global trend" och Freedom House lyfter fram Kinas och Rysslands försök till ökat inflytande och president Vladimir Putins försök att påverka val i europeiska länder som Frankrike och Tyskland.

Rysslands "huvudsakliga mål är att skaka om demokratiska länder och skada dess institutioner, såsom Europeiska unionen, som binder dem samman”, skriver man.

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

7 comments

Är det någon som kan redovisa en enda konkret åtgärd som Vladimir Putin skulle kunna vidta som i sin tur skulle påverka valet i exempelvis Sverige?

Det blir lite komiskt när en amerikansk organisation anklagar Ryssland för att försöka påverka valprocessen i andra länder. Amerikanarna själva är ju inte främmande för att lägga sig i andra länders val (till exempel val i Ryssland).:
https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/jan/05/americans-spot-ele...

https://www.huffingtonpost.com/entry/us-complains-about-russian-election...

Hillary Clinton lär ju även ha beklagat att USA glömde bort att rigga ett särskilt val:
https://www.thesun.co.uk/news/2083973/shocking-audio-emerges-of-hillary-...

Att Clinton uttryckte sig på just det viset ger ju en rätt klar indikation på att hon utgick från att USA faktiskt har kapacitet att kontrollera val utanför USA.

Beträffande just Freedom House lär denna organisation finansieras till 80 % med anslag från amerikanska federala myndigheter: https://sv.wikipedia.org/wiki/Freedom_House

Styrelseordförande för Freedom House är för närvarande Kenneth Juster som är USA:s ambassadör i Indien.
Det är knappast några objektiva analyser man får från "Freedom House".

Det är i princip en förlängning av CIA.
Om Sverige t.ex. skulle börja klaga på USA:s krig i Jemen så skulle Sveriges frihetsindex snabbt falla.

Man ska ta nyliberala tankesmedjor såsom Freedom House med en nypa salt.

I Ungern fick Viktor Orbán mer än 50 % av rösterna i ett demokratiskt val. Det ungerska folket gav honom mandat att styra Ungern. Detta har en del dåliga förlorare inom EU-byråkratin litet svårt att acceptera, och visar bara på att de dåliga förlorarna anser innerst inne att demokratin bara är en retorisk figur.

En av åtgärderna som Orbán har gjort är stifta en lag som säger att universitet i Ungern måste styras från Ungern. Det gillar inte George Soros som har grundat det nyliberala Centraleuropeiska universitet (CEU) i Ungern och styr det från främst USA. CEU förespråkar öppna gränser och generös invandring enligt nyliberal ideologi, vilket Orbán och en majoritet av det ungerska folket inte gillar. CEU riskerar därför att stängas. Mot bakgrund av att George Soros delfinansierar Freedom House, så förstår man klarare varför Ungern får så låga poäng hos Freedom House.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Freedom_House

Det finns också en motsägelse i inlägget. Det hävdas att Putin försöker torpedera demokratiska länder och dess institutioner, där det förment sägs att EU är en demokratisk institution. Detta är fel! EU är ingen demokratisk institution. Det finns ingen folklig insyn i hur beslutsunderlag tas fram. De högsta ämbetena inom EU väljs högt över EU-medborgarnas huvuden under hemlighetsmakeri av en klick människor med okänd dagordning.

Om det är någon som skadar EU så är det EU självt i sin maktarrogans, samt i sin hantering av finanskrisen 2008 och flyktingströmmarna! Förenade kungadömet fick nog av EU och förbereder därför sin sorti ur unionen.

I den mån Putin kommer lägga någon energi på det svenska Riksdagsvalet 2018, så blir nog i fråga om att slå sönder det svenska Natonarrativet, som drivs mot den svenska folkviljan av nyttiga idioter med sviktande analytisk förmåga i det politiska etablissemanget.

Sverige får högsta möjliga poäng. Ja Sverige bevisligen liten nation Norra Europas utkanter där oförtjänt hög ranking kvitto hur dålig koll större nationer har på svensk inrikespolitik över tid dessutom tidpunkt historisk lågkonjunktur för demokratin och mänskliga rättigheter flera länder. Lika lite som Freedom House har koll på svensk inrikespolitik och samhällsutveckling över tid lika korkad och obildbar var Frankrikes president , uppkomlingen Macron när hen hyllade svenska modellen vid ett möte med statsministern i Paris 2017 tydligen ovetandes samernas i Norden Europas enda ursprungsbefolkning blivit politiskt sprängstoff för regering och oppositionen där trycket mot Sverige är hårt från de som påstod sig vara demokrater och antirasister bevisligen motsatta. Koloniala Frankrike förslavade delar av världen och dagens rasistiska Frankrike som förtrycker afrikaner, ja Frankrikes ambassadör i Sverige hade den dåliga smaken öppet PROVOCERA årets valår och utdelade Fransk orden till ledande fackliga företrädare där hela arbetarrörelsens hukar under tryck historiska brott mot samerna till världens första rasbiologiska institut som upprättades i Sverige. Ja Freedom House saknar varklighets förankring och sprider en glättad över Sverige som aldrig detsamma igen för historien skrivs här och nu. Vetenskap är alltid vetenskap och rasism är alltid rasism oavsett
förklädd till djävulens svenska advokat, oavsett kommer eftervärldens dom kommer falla hård mot dagens generation svenska rasister!

Det " Ryska hotet " är ett illusionistiskt tillstånd som i huvudsak drabbar personer som är för fri import av kriminella personer från Afrika och Mellanöstern.

USA:s inblandning i andra länders val kan till och med vara mer omfattande än jag tidigare insett vilket framgår av en artikel i New York Times:
https://www.nytimes.com/2018/02/17/sunday-review/russia-isnt-the-only-on...

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.