Skip to content

Svensk krigsjuridik - först ut när startskottet går för tionde säsongen av Veckans Juridik

Veckans Juridiks producent Jaqueline Balcer Bednarska och programledaren Stefan Wahlberg.

Är det för dyrt att processa? Vilka rättigheter har patienter i vården och går det att reglera hur Sverige ska styras i krig genom lagstiftning? Det är en del av ämnena i vårens säsong av Veckans Juridik - som börjar imorgon, torsdag.


Säsongen startar med ämnet krigsjuridik. Vad händer om det blir krig idag? Vilka rättigheter har staten och vilka rättigheter har medborgarna? När övergår en kris till krig och spelar det någon roll?

- Vår lagstiftning om vad som gäller under krig har glädjande nog aldrig behövt användas men det är också därför det är så intressant, vi vet inte om reglerna är ändamålsenliga, säger Veckans Juridiks producent Jaqueline Balcer Bednarska

- När vi har letat gäster till programmet har det visat sig att det är få som har kunskaper i ämnet. Men nu har vi fått tag på en mycket bra uppställning. 

Gäster i programmet om krigsjuridik är Jenny Deschamps-Berger, statsvetare och enhetschef på Försvarshögskolan, Marika Ericson,  jurist och doktorand i militärteknik på Försvarshögskolan samt Erik Wennerström,  jur.dr och generaldirektör vid Brå. 

Vårens säsong av Veckans Juridik är den tionde i raden. Programledare är som tidigare Stefan Wahlberg.

- Det här har blivit en långkörare och den respons vi får är väldigt positiv. Jag tror att vi fyller en lucka, att en principiell diskussion om rättsfrågor och juridik både behövs och efterfrågas.  

Programmet publiceras på torsdagar, på Dagens Juridik och på bgplay.se. Programmet finns både som webb-TV och som podcast

 

 

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt