Skip to content

"Spännande att skydda demokratin" - från biträdande jurist till ny Säpochef

Klas Friberg börjar som Säpochef imorgon. Foto: Janerik Henriksson/TT

Regeringen har utsett juristen Klas Friberg till ny generaldirektör för Säkerhetspolisen. Klas Friberg är idag regionpolischef i Region Väst och har varit bland annat chef för Rikskriminalen - men också tidigare arbetat med affärsjuridik på advokatbyrå.

 

- Det känns spännande, utmanande och energigivande att få jobba i en organisation som har till uppgift att skydda demokratin, säger Klas Friberg.

- I arbetet inom polisen har jag i olika sammanhang haft nära kontakt med Säkerhetspolisen och där har jag mötts av personal med ett stort engagemang och kunskap.

"Nytt normalläge"
Klas Friberg påpekar att Sverige befinner sig i ”ett nytt normalläge” med växande extremistmiljöer och ett ökat underrättelsetryck mot Sverige - och att Säpos arbetet med höstens riksdagsval kommer att kräva stora insatser.

Klas Friberg är född i Karlstad men bor sedan många år i Göteborg.

Han tog sin juristexamen 1987 vid Lunds universitet och tingsmeriterade sig vid Västerår tingsrätt. Under ett par år arbetade han sedan biträdande jurist vid en advokatbyrå - främst med affärsjuridik - innan han genomgick den ”klassiska” polischefsutbildningen för jurister mellan 1991 och 1994.

Chef för Rikskriminalen
Han har sedan dess haft olika befattningar som polischef - främst i Västra Götaland där han bland annat har varit chef för länskriminalen, ordningspolisavdelningen och länspolismästare.

Mellan åren 2010 och 2013 var han chef för Rikskriminalen. Sedan polisens omorganisation har han varit regionpolischef i polisregion Väst.

Börjar imorgon
Klas Friberg fanns med bland de namn som diskuterades som ny rikspolischef både i samband med omorganisationen år 2015 och nu senaste när Dan Eliasson fick lämna sin post.

Klas Friberg tillträder sin tjänst som ny generaldirektör för Säpo imorgon. Han efterträder Anders Thornberg som nu har tagit över som rikspolischef.

 

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt