Skip to content

"Som att överlåta domstolar till privata företag" - Riksbankschefen kräver lagskydd för våra pengar

Riksbankens chef Stefan Ingves vill se färre kortbetalningar. Foto: Jessica Gow/TT

Sverige behöver ny lagstiftning som garanterar att svenska kronor är allmänt accepterade - annars riskerar vi en framtid där elektroniska pengar dominerar och bankerna styr. Det skriver riks-bankschefen Stefan Ingves idag på DN Debatt. Han jämför utvecklingen med att överlåta domstolväsendet till privata aktörer.

 

Allt fler människor betalar med kort samtidigt som kontanthanteringen i samhället har mer än halverats.

DN Debatt kräver nu riksbankschefen Stefan Ingves en ny lagstiftning för att skydda svenska kronor från att helt försvinna som betalningsmedel.

Han varnar för en utveckling där elektroniska pengar helt dominerar och medborgarna hamnar i händerna på banker och andra privata finansinstitut som styr det svenska betalningsväsendet.

Kontanter vid kriser
Stefan Ingves jämför utvecklingen med att lämna över samhällsfunktioner som försvar, domstols­väsende och offentlig statistik till privata företag.

Han tror inte på att de kommersiella intressena skulle vara särskilt villiga att "axla manteln att tillgodose allmänhetens efterfrågan på säkra betalningar" i tider av kris då kontanter är nödvändigt. 

"Allmänt accepterade"
Därför vill Ingves se ett stärk lagskyddet av svenska kronor utgivna av Riksbanken. På kort sikt kan glappet enligt Ingves delvis täppas till genom ett lagkrav på banker att hantera kontanter men Ingves vill att kontanter ska vara "allmänt accepterat".

Han är kritisk till att butiker och offentliga inrättningar allt oftare skyltar med att man inte tar emot kontanter och allt färre bankkontor erbjuder kontanttjänster.

Offentligt styrning
Ingves vill också att staten ska "säkra den offentliga styrningen över betalningsväsendet" och därmed se till att medborgarnas tillgång till sina pengar inte är beroende av privata intressen.

Ingves anser också att Rix, som är Sveriges centrala betalningssystem för betalningar mellan banker, clearinginstitut med flera, ska hålla öppet dygnet runt istället för att stänga klockan 17 som man gör idag.

 

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

9 comments

Jag måste uttrycka viss beundran för Ingves som trots sin ålder oförtröttligt kämpar vidare i motvinden. Men det blir nog ganska kontantlöst ändå. Med de effekter det kommer att få. :)

Det var på tiden, hade i min okunnighet trott att nationens pengar var lagstadgat som "legal tender", att det var skyddat som betalningsmedel för inhemska betalningar offentliga som skatter och även för att regera privata skulder.
Jag har sett med förvåning på att affärer skyltar med att de vägrar acceptera kontanter.
Att man måste förskottsbetala för att nyttja typ lokaltrafik är inte samma sak.
Iofs är enl. bl.a. Bank of England så att minst +90% av alla pengar i omlopp bankskapade krediter, dessa kan skapas ur tomma intet då krediten skapar sin egen insättning. Detta är den gängse kunskapen hos ledande centralbanker nu för tiden.
Återstår att se om Ingves då kommer att säga något om varför staten måste låna från dessa bankskapade krediter, som skapas ur tomma intet.

Dagligen läser man om seniorer, oftast kvinnor, som blir påhoppade. Om inte koden stjäls i kön till snabbköpskassan och kort o konto länsas, binds de med elsladd och misshandlas. Hade kontanter varit vanligare förekommande hade många efterverkningar sluppits. Säg en femhundring stulen i stället för fem tio tusen eller mer. Tyvärr har bankerna numera varken pengar eller öppet. Bankomat på en mörk kall bakgata är att be om ytterligare rån. Tio mil med bil t.o.r. för att med fullmakt kunna ta ut pengar åt en närstående på en kontantförande bank med bilparkering. Numera går det inte att parkera inne i städerna med mynt, många har också avskaffat kortbetalning. Det krävs datatelefon abonnemang personnummer och faktura med avgift för att ens kunna stanna bilen. Sverige är ett bedrövligt land för seniorer. Ja även för oss andra. Jag hoppas att hedervärde Ingves får stor framgång. Naturligtvis ska vi få använda kontanter när vi vill.

Din kommentar skulle många kunnat skriva. Men det är det land vi fått. Väljarna har röstat för det.

Har vi verkligen röstat fram detta land.

Den med lite hjärna kan lyssna på P1 lödagsintervjun med Ingves där han får frågan om han själv handlar med kontanter och ger då till svar att några mynt använder han alldrig och välldigt sällan sedlar utan han köper med kort.

Så sa mannen som alldrig kan få sparken och mannen som saboterade hela pensionsystemet med att inför minusränta och folk i detta arma land sitter och applåderar en sådan scharlatan som Ingves! Helt otroligt vad korkade folk är.

Ingves jobbar åt staten. Inte åt Dig eller mig. Sen kan man ju alltmer fråga sig vad "staten" sysslar med. Eller rättare sagt de människor som "sitter på staten". För inte känns det då som de jobbar för Dig eller mig. Det är väl därför staten alltid omnämns som något som har ett alldeles eget liv. Befriat från människor som tar ansvar för vad de gör. Men det är sas en annan fråga. Eller själva kärnfrågan. Beroende på hur man ser saker o ting. :)
Ingves har iaf rätt i att vi måste ha kontanter. Annars är vi medborgare helt körda i förhållande till staten.

Riksbanken har väl endast inflationen som sitt mål. Men det är förstås en chimär och media eller politiker är okunniga och "vågar" aldrig kritisera Ingves fögderi. Den uppenbara avsikten är att pressa ner kronans värde för att gynna exportindustrin. Riksbanken agerade rätt stabilt fram till finanskrisen då Ingves fick panik och slog ner räntan i panik, sen har det varit ganska volatilt. Men det har varit noll granskning av Ingves fögderi, media står i givakt vid varje räntebesked och säger att allt han göra är bara så vist och klokt.
Men minusräntor och sk QE för att sänka de långa räntorna slår åt två håll, dels som du säger pensioner mm och högst tveksamt om det gynnar reala investeringar när efterfrågan är svag. Det fantastiska ekonomiska "rekordåret" 2017 innebar tillväxt på magra EN % per capita och generell reallöneökning på 0,7%, i vilka decilen den ökningen främst hamnat är nog inte så svårt att gissa.

Det enda som garanterar att faktiskt kronor kan användas för betalning av skulder är väl lag om nedsättning av pengar? Ex klarna kan ju annars få för sig att betalning av deras fakturor som håller på att förfalla ska betalas i Klarbitar (påhittad ny kryptovaluta som de själva kontrollerar).

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.