Skip to content

"Som att överlåta domstolar till privata företag" - Riksbankschefen kräver lagskydd för våra pengar

Riksbankens chef Stefan Ingves vill se färre kortbetalningar. Foto: Jessica Gow/TT

Sverige behöver ny lagstiftning som garanterar att svenska kronor är allmänt accepterade - annars riskerar vi en framtid där elektroniska pengar dominerar och bankerna styr. Det skriver riks-bankschefen Stefan Ingves idag på DN Debatt. Han jämför utvecklingen med att överlåta domstolväsendet till privata aktörer.

 

Allt fler människor betalar med kort samtidigt som kontanthanteringen i samhället har mer än halverats.

DN Debatt kräver nu riksbankschefen Stefan Ingves en ny lagstiftning för att skydda svenska kronor från att helt försvinna som betalningsmedel.

Han varnar för en utveckling där elektroniska pengar helt dominerar och medborgarna hamnar i händerna på banker och andra privata finansinstitut som styr det svenska betalningsväsendet.

Kontanter vid kriser
Stefan Ingves jämför utvecklingen med att lämna över samhällsfunktioner som försvar, domstols­väsende och offentlig statistik till privata företag.

Han tror inte på att de kommersiella intressena skulle vara särskilt villiga att "axla manteln att tillgodose allmänhetens efterfrågan på säkra betalningar" i tider av kris då kontanter är nödvändigt. 

"Allmänt accepterade"
Därför vill Ingves se ett stärk lagskyddet av svenska kronor utgivna av Riksbanken. På kort sikt kan glappet enligt Ingves delvis täppas till genom ett lagkrav på banker att hantera kontanter men Ingves vill att kontanter ska vara "allmänt accepterat".

Han är kritisk till att butiker och offentliga inrättningar allt oftare skyltar med att man inte tar emot kontanter och allt färre bankkontor erbjuder kontanttjänster.

Offentligt styrning
Ingves vill också att staten ska "säkra den offentliga styrningen över betalningsväsendet" och därmed se till att medborgarnas tillgång till sina pengar inte är beroende av privata intressen.

Ingves anser också att Rix, som är Sveriges centrala betalningssystem för betalningar mellan banker, clearinginstitut med flera, ska hålla öppet dygnet runt istället för att stänga klockan 17 som man gör idag.

 

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt