Skip to content

Solenergi ska inte kräva bygglov - "användning i Sverige är fortfarande väldigt liten"

Solceller på hus i ekobyn i Hurdal, Norge. Foto: Tore Meek/NTB/TT

Regeringen vill slopa kravet på bygglov för sol-cellspaneler som följer byggnadens form. Förhoppningen är att fler ska ställa om till förnybar energi - och att byggnadsnämnderna avlastas.

 

- De senaste tio åren har det skett en snabb ökning av solenergi och den installerade effekten i världen har ökat nära 50 gånger. Men användningen i Sverige är fortfarande väldigt liten, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Regeringen vill därför göra det lättare för hushållen att använda förnybar el genom att slopa krav på bygglov för solcellspaneler och solfångare.

I ett lagförslag - som nu har skickats till Lagrådet för granskning - föreslår man att det inte ska krävas bygglov för att på en byggnad inom ett detaljplanelagt område montera solceller och solfångare som följer byggnadens form. 

Förhoppningen är att regeländringen ska underlätta en omställning till förnybar el och avlasta byggnadsnämnderna och rättsväsendet. 

-

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

4 comments

Jag älskar att bygga. Men har bara byggt hus år mig själv. Varför. Jo för krångliga regler, onödigt höga avgifter och okunniga byråkrater på byggnadsnämnderna. Införskaffade anbud på solceller redan för ett halvt decennium sedan. För en investering på 300000 kronor hade jag blivit självförsörjande och även kunnat sälja överskottet. på c:a 5000 kWh/år. ( Har energieffektivt hus, dock ej passivvariant). Men jag struntade i det med. Varför. Jo, för krångligt och en massa byråkrater som skulle ha synpunkter. Så lycka till med solcellerna.
Dessutom befarar jag att statsmakten snabbt kommer att beskatta denna verksamhet. Då det ju annars blir för billigt att bo för oss som sköter sig väl ekonomiskt. Utan att för den sakens skull roffa åt oss mer än vad vi behöver.

Osökt funderar man på framtiden. Redan idag tenderar de fasta avgifterna för elen att överstiga rörlig kostnad. Trots hög förbrukning. Villaägare som nu nyttjar ev bidrag och installerar paneler ska nog inte känna sig helt säkra. Speciellt inte de som väljer att helt stå utanför elnätet och förlita sig på egen produktion och ackumulatorer. Elnäten är fortfarande kvar i kommunal/offentlig regi. I brist på boendeskatt och "endast" fastighetsavgift är ju elnätsskatt en god affär för slösaktiga politiker. Tro mig, snart hittar sossarna&co på någon finurligt utformad miljöavgift på snåla självgående hus. En så basal sak som boende får ju under inga omständigheter vara enkelt och billigt. Det vore ju djupt orättvist i ett socialistland... För många år sedan hade två näraliggande städer olika taxor för fjärrvärmen trots samma leverantör, ett kommunalt bolag. Den ena staden, sossestyrd, hade kvadratmetertillägg för boendeytan. Helt utan koppling till isolering och förbrukning. Ett straff för "rika villaägare" med stor boyta. Efter påpekanden försvann ofoget, men ändå: sossar och politiker är inte att lita på.

Detta speglar indirekt varför Sverige ligger mellan 10 till 20 år eller mer efter i teknologi. Byråkrati är en utvecklings-dödare. Ett exempel är de så kallade elbrädorna, eller hoverboards. I framtidslandet Kina är dom redan i dagligt bruk för närtransporter. Man kör inte bil till affären för att handla, man åker elbräda. I Sverige är dom 17 år efter att dom uppfanns fortfarande olagliga. Samma sak med elfordon. De regler som fordonsindustrin har lyckats få införda stoppar de mesta av utvecklingen. Köper du en Pizza tar man inte särskilt betalt för att leverera den, köper du elektricitet får du betala fast avgift för att leverera. Detta för att mjölka max pengar av kunden när leverantören har monopol. Sverige har blivit efterblivet teknologiskt. Dränera träsket av byråkrater och gör dom personligt ansvariga.

Gott så men betänk att solpaneler, liksom bla andra energisparinvesteringar, kommer att höja taxeringsvärdet. Kanske inte så betungande idag men den gamla fastighetsskatten kombinerad med förmögenhetsskatt återkommer som amen i kyrkan. (S) har ju redan skickat ut en "försöksbalong" gällande återinförd förmögenhetsskatt och har nu inbjudit övriga partier ( utom SD förstås ) till diskussioner om ett nytt skattesystem. " Flis" lär ju behövas i framtiden med tanke på kravet på " öppna hjärtan".

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.