Skip to content

Skolpojke drev ärende vidare utan åklagaren - får tidigare friad lärare dömd för nackgrepp

Foto: Jessica Gow/TT

Tingsrätten friade läraren från åtalet om ofredande eftersom det inte var bevisat hur hårt hans grepp hade varit om den 14-årige skolpojkens nacke. Åklagaren valde att inte överklaga - men det gjorde pojken och hans advokat. Läraren döms nu av hovrätten för ringa misshandel till 24 000 kronor i böter. 

 

Läraren, som är i 60-årsåldern, åtalades vid Göteborgs tingsrätt för ofredande efter en incident på hans skola.

En 14-årig skolpojke hade stört ordningen i korridoren och sparkat på dörren till det klassrum där läraren höll lektion. Pojken hade sprungit ut på skolgården där läraren fick tag på honom.

Slog läraren i bröstet
Enligt åklagaren hade läraren tagit "ett hårdare tag med sin ena hand om MÄ:s (pojkens) nacke" och fört honom framåt på det sättet.

Läraren, å sin sida, hävdar att han bara "väldigt kort" hade lagt en hand mot pojkens nacke och föst honom i riktning mot skolan -–någonting som dock slutade med att pojken hade slagit läraren i bröstet och måttat en spark mot honom. I tumultet hade både läraren och pojken hamnat på marken.

Pojken hävdade att han bara försökt slingra sig och "slå sig fri" från lärarens grepp - som dessutom var hårt, gjorde ont och skrämde honom.

Kände sig ynklig
Han förklarade också att händelse fick honom att "känna sig ynklig och inte så mycket värd".

Tingsrätten ansåg i och för sig att det var utrett att läraren hade tagit ett grepp om pojkens nacke - bland annat utifrån den rodnad som fanns fotograferad.

Rodnaden kunde dock ha uppkommit i tumultet och ett vittne som hade sett hela händelsen kunde inte avgöra hur hårt greppet egentligen hade varit.

Läraren friades därför.

Ringa misshandel
Åklagaren valde att inte överklaga den friande domen - vilket dock pojken och hans advokat gjorde.

Hovrätten för Västra Sverige ändrar nu domen och dömer läraren för ringa misshandel.

Hovrätten anser att läraren har försökt tona ned hur hårt greppet varit och att hans uppgifter om hur han bara "helt lätt" lagt handen mot pojkens nacke och föst honom framåt framstår som en efterhandskonstruktion. Annars skulle pojken inte ha känt sig tvungen att värja sig fysiskt, enligt hovrätten.

Grepp som gjorde ont
Pojkens uppgifter får dessutom stöd av vittnesuppgifter och ska därför läggas till grund för bedömningen.

Enligt hovrätten är det bevisat att det har handlat om ett hårdare grepp som gjort ont och som har resulterat i den rodnad som fotograferats av efter händelsen.

Kroppslig bestraffning
Hovrätten konstaterar att det inte har handlat om en akut situation i skollagens mening eftersom pojkens ordningsstörande beteende redan hade upphört. Greppet ska därför inte ses som en befogad åtgärd utan som en kroppslig bestraffning –- någonting som är förbjudet.

Läraren döms nu till 60 dagsböter på sammanlagt 24 000 kronor för ringa misshandel. Han ska dessutom betala 5 000 kronor i skadestånd till pojken för den allvarliga kränkning som hans brott har inneburit.

 

 

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt