Skip to content

Skattefusk för miljarder ska stoppas - här är Skatteverkets priolista för 2018

Katrin Westling Palm, generaldirektör på Skatteverket. Foto: Tomas Oneborg/TT

Fusk inom folkbokföringen för att missbruka välfärdssystemen. Personalliggare i nya branscher för att motverka svartarbete. Kontroller av den digitala ekonomin. Stora företags internationella skatteupplägg. Så ser Skatteverkets särskilda fokus ut det kommande året.

 

Skatteverket väljer att redan i början av året lista de särskilda "projekt" som deras kontroller kommer att inriktas på i år för att motverka skattefusk och annan brottslighet.

- Skatteverket riktar kontroller mot avsiktligt fusk och brottslighet. Det är avgörande att den stora majoritet som gör rätt för sig känner förtroende för skattesystemet och folkbokföringen, säger Katrin Westling Palm, generaldirektör på Skatteverket.

Kontroll av svartarbete
Det finns ett förslag om att i år införa krav på personalliggare i tre nya branscher: fordonsservice, kropps- och skönhetsvård och livsmedels- och tobaksgrossister.

I år inleds även införandet av månadsvis rapportering av skatter och avgifter på individnivå i företagen.

Internationell skattekontroll
"Läckor" av uppgifter om transaktioner i lågskatteländer har lett till att Skatteverket höjt skatten med hundratals miljoner kronor för svenskar som undanhållit inkomster.

I de senaste "läckorna" förekommer främst stora företags internationella skatteupplägg. Skatteverkets kontroller av stora företag ledde förra året till beslut om höjd skatt med flera miljarder kronor.

Digital ekonomi
Skatteverket utvidgar kontrollen inom den digitala ekonomin. Många transaktioner kan vara helt lagliga i sig men kontrolluppgifter rapporteras inte in.

I år granskas särskilt handel med så kallade kryptovalutor.

Skatteverket spårar även olaglig aktivitet på dolda delar av internet - ofta kallat "Darknet".

Folkbokföringskontroll
Skatteverket ökar i år kontroller inom folkbokföringen. Syftet är att motverka fusk med bidrag och andra delar av välfärdssystemet.

Antalet bosättningskontroller ökar, kraven skärps på dokumentation vid registrering och satsningar görs på bättre system för att hitta fel.

Grov ekonomisk brottslighet
Arbetet mot grov ekonomisk brottslighet går delvis ihop med kontroller av svartarbete och av felaktiga folkbokföringsuppgifter.

Insatserna mot det grova fusket riktas också mot fakturabedrägerier, falska kontrolluppgifter och finansiering av annan grov brottslighet.

Skatteverket samarbetar med andra myndigheter i så kallade "särskilt utsatta områden".

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt