Skip to content

"Såg mitt eget beteende från ett nytt perspektiv" - så kan juristbranschen ta itu med jämställdheten

Change Management-experten Petter Flink. Foto: Knowledge and Change AB och Janerik Henriksson/TT

”Metoo är egentligen bara ett särskilt upprörande symtom på att vi på de flesta arbetsplatser ännu är långt ifrån jämställda.” Det säger juristen och Change Management-experten Petter Flink som berättar om ett eget överraskande uppvaknande när rörelsen nådde juristvärlden.

 

”Men jag är en schysst och bra man, jag är inte en av dem.” Det var nog många män i juristbranschen som tänkte det efter att nästan 6 000 juristkvinnor skrivit under uppropet #medvilkenrätt. 

"En rejäl funderare"
Uppropet publicerades i Svenska Dagbladet den 15 november förra året och kvinnorna vittnade om allt från grova sexuella övergrepp till dagliga sexskämt, obehagliga närmanden och ett systematiskt nedvärderande av kvinnliga medarbetare. Vittnesmål som fick många män att börja fundera.

- Jag tror att jag har nog alltid uppfattats som en reko och jämställd man och kände att jag kunde de här frågorna. Men när metoo startade kände jag ändå som de flesta andra män att jag var tvungen att ta mig en rejäl funderare och fråga mig om jag var en del av det här, säger Petter Flink.

Detsamma gjorde flera av hans vänner. Tillsammans fick de anledning att reflektera över hur en ibland rå humor och fallenhet för att ta plats och att inte lyssna, påverkade deras kvinnliga kollegor. 

Måste ta itu med jämställdhet
Med 15 års erfarenhet av ledningsarbete, förändringsarbete och projektledning på några av Sveriges ledande advokatbyråer har Petter Flink på senare år fördjupat sig särskilt i jämställdhetsfrågor i juristbranschen. 

Han menar att advokatbyråerna i kölvattnet av metoo-rörelsen måste ta itu med jämställdhetsfrågan på ett professionellt och affärsmässigt sätt.

Han pekar också på att kulturen på en arbetsplats kan bidra till att män beter sig på ett sätt som de aldrig skulle göra privat mot familjemedlemmar eller vänner.

- Man säger kanske saker i lunchrummet och till yngre kvinnliga kollegor som man aldrig skulle göra någon annanstans.

"Jag såg inte heller"
Därför är det viktigt med utbildning, för att medvetandegöra. För många vet helt enkelt inte vad det här handlar om.

- Många förstår inte och de kan inte se de här strukturerna. För ett år sedan såg inte jag heller detta lika klart. 

- Där har Metoo gjort en stor skillnad och det är lite som att det spräckte en bubbla för mig personligen, även om jag inte skulle påstå att jag förstår allting nu heller. Men jag börjar se mitt eget och omgivningens beteende utifrån ett nytt perspektiv.

Frågan kan dö ut
Metoo-rörelsen har väckt förhoppningar såväl bland unga biträdande jurister som hos äldre kvinnliga chefer och delägare. Men Petter Flink ser att det finns en risk att frågan dör ut och att det finns stora utmaningar.

- Det är naturligtvis ett hot mot rådande maktstrukturer och många anser också att det är en icke-fråga. Vissa försvarar sig också med att det inte spelar någon roll om man förändrar något i den egna advokatbyråns lilla värld eftersom det ändå inte påverkar i det stora hela, säger han.

Han varnar också för att förändringsarbetet kan hindras av olika sorters ”drev”.

- Engagemang är bra men det är viktigt att låta våra rättsliga institutioner sköta dömandet, påpekar han.

Inte lätt att stå upp
Det handlar inte heller bara om att kvinnliga jurister ska ”våga stå upp för sig själva och säga ifrån” när de blir illa behandlade.

- Många säger att kvinnor måste stå upp för varandra, vilket de så klart ska göra, men det krävs ganska mycket för att våga göra det och man kan inte alltid begära det.

Det som behövs är enligt Petter Flink att framförallt manliga delägare och chefer kliver in och visar att de menar allvar. Det är med andra ord nödvändigt att säga ifrån när andra män, och kvinnor också för den delen, går över gränsen. 

Är en affärskritisk fråga
Petter Flink har tillsammans med jämställdhetsexperten Viktoria Saxby och advokaten Ulrika Wennerklint satt ihop ett paket för arbetsgivare som vill åstadkomma en verklig förändring med en bestående effekt. 

- Enligt vårt sätt att se det har det gått från att vara en rättvisefråga till att bli en affärskritisk fråga, säger Petter Flink.

Så glöm det där med förbisedda policys och slumrande jämställdhetsgrupper som får tio minuter på sig att redovisa på den årliga konferensen eller ledningsmötet.

- Det här handlar om att arbeta på ledningsnivå och om att driva frågorna på ett högst konkret, trovärdigt och målmedvetet sätt, säger Petter Flink.

Professionell förändring
Enligt hans manual ska det drivas som ett regelrätt utvecklingsprojekt bland andra dylika projekt med samma krav på resurser och mätbara resultat.

- En första naturlig åtgärd är förstås att få svar på frågan om man har ett jämställdhetsproblem i sin organisation. Det kan göras relativt enkelt genom en enkät och intervjuer.

- Om så skulle visa sig vara fallet är det sedan lämpligt att utbilda ledning och medarbetare för att sedan dra igång ett professionellt drivet förändringsprojekt, avslutar han. 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt