Skip to content

"Såg mitt eget beteende från ett nytt perspektiv" - så kan juristbranschen ta itu med jämställdheten

Change Management-experten Petter Flink. Foto: Knowledge and Change AB och Janerik Henriksson/TT

”Metoo är egentligen bara ett särskilt upprörande symtom på att vi på de flesta arbetsplatser ännu är långt ifrån jämställda.” Det säger juristen och Change Management-experten Petter Flink som berättar om ett eget överraskande uppvaknande när rörelsen nådde juristvärlden.

 

”Men jag är en schysst och bra man, jag är inte en av dem.” Det var nog många män i juristbranschen som tänkte det efter att nästan 6 000 juristkvinnor skrivit under uppropet #medvilkenrätt. 

"En rejäl funderare"
Uppropet publicerades i Svenska Dagbladet den 15 november förra året och kvinnorna vittnade om allt från grova sexuella övergrepp till dagliga sexskämt, obehagliga närmanden och ett systematiskt nedvärderande av kvinnliga medarbetare. Vittnesmål som fick många män att börja fundera.

- Jag tror att jag har nog alltid uppfattats som en reko och jämställd man och kände att jag kunde de här frågorna. Men när metoo startade kände jag ändå som de flesta andra män att jag var tvungen att ta mig en rejäl funderare och fråga mig om jag var en del av det här, säger Petter Flink.

Detsamma gjorde flera av hans vänner. Tillsammans fick de anledning att reflektera över hur en ibland rå humor och fallenhet för att ta plats och att inte lyssna, påverkade deras kvinnliga kollegor. 

Måste ta itu med jämställdhet
Med 15 års erfarenhet av ledningsarbete, förändringsarbete och projektledning på några av Sveriges ledande advokatbyråer har Petter Flink på senare år fördjupat sig särskilt i jämställdhetsfrågor i juristbranschen. 

Han menar att advokatbyråerna i kölvattnet av metoo-rörelsen måste ta itu med jämställdhetsfrågan på ett professionellt och affärsmässigt sätt.

Han pekar också på att kulturen på en arbetsplats kan bidra till att män beter sig på ett sätt som de aldrig skulle göra privat mot familjemedlemmar eller vänner.

- Man säger kanske saker i lunchrummet och till yngre kvinnliga kollegor som man aldrig skulle göra någon annanstans.

"Jag såg inte heller"
Därför är det viktigt med utbildning, för att medvetandegöra. För många vet helt enkelt inte vad det här handlar om.

- Många förstår inte och de kan inte se de här strukturerna. För ett år sedan såg inte jag heller detta lika klart. 

- Där har Metoo gjort en stor skillnad och det är lite som att det spräckte en bubbla för mig personligen, även om jag inte skulle påstå att jag förstår allting nu heller. Men jag börjar se mitt eget och omgivningens beteende utifrån ett nytt perspektiv.

Frågan kan dö ut
Metoo-rörelsen har väckt förhoppningar såväl bland unga biträdande jurister som hos äldre kvinnliga chefer och delägare. Men Petter Flink ser att det finns en risk att frågan dör ut och att det finns stora utmaningar.

- Det är naturligtvis ett hot mot rådande maktstrukturer och många anser också att det är en icke-fråga. Vissa försvarar sig också med att det inte spelar någon roll om man förändrar något i den egna advokatbyråns lilla värld eftersom det ändå inte påverkar i det stora hela, säger han.

Han varnar också för att förändringsarbetet kan hindras av olika sorters ”drev”.

- Engagemang är bra men det är viktigt att låta våra rättsliga institutioner sköta dömandet, påpekar han.

Inte lätt att stå upp
Det handlar inte heller bara om att kvinnliga jurister ska ”våga stå upp för sig själva och säga ifrån” när de blir illa behandlade.

- Många säger att kvinnor måste stå upp för varandra, vilket de så klart ska göra, men det krävs ganska mycket för att våga göra det och man kan inte alltid begära det.

Det som behövs är enligt Petter Flink att framförallt manliga delägare och chefer kliver in och visar att de menar allvar. Det är med andra ord nödvändigt att säga ifrån när andra män, och kvinnor också för den delen, går över gränsen. 

Är en affärskritisk fråga
Petter Flink har tillsammans med jämställdhetsexperten Viktoria Saxby och advokaten Ulrika Wennerklint satt ihop ett paket för arbetsgivare som vill åstadkomma en verklig förändring med en bestående effekt. 

- Enligt vårt sätt att se det har det gått från att vara en rättvisefråga till att bli en affärskritisk fråga, säger Petter Flink.

Så glöm det där med förbisedda policys och slumrande jämställdhetsgrupper som får tio minuter på sig att redovisa på den årliga konferensen eller ledningsmötet.

- Det här handlar om att arbeta på ledningsnivå och om att driva frågorna på ett högst konkret, trovärdigt och målmedvetet sätt, säger Petter Flink.

Professionell förändring
Enligt hans manual ska det drivas som ett regelrätt utvecklingsprojekt bland andra dylika projekt med samma krav på resurser och mätbara resultat.

- En första naturlig åtgärd är förstås att få svar på frågan om man har ett jämställdhetsproblem i sin organisation. Det kan göras relativt enkelt genom en enkät och intervjuer.

- Om så skulle visa sig vara fallet är det sedan lämpligt att utbilda ledning och medarbetare för att sedan dra igång ett professionellt drivet förändringsprojekt, avslutar han. 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

16 comments

Om vi tar påståendet om förekomsten av manliga maktstrukturer för sanning så finns det säkert goda skäl för att de finns vilket inte minst vissa sittande regeringsmedlemmar är ett fullgott bevis på.
Inkvoteringsnätverket Hilda håller inte med, får jag just meddelande om.

Finns manualen att läsa någonstans?

Själv arbetar jag på en byrå där det finns ett matriarkat. Den enda som kan skoja om metoo är delägarna. Då skrattar kvinnlig byråpersonal med. Vi män i administrativ position får dras med Focaultska resonemang om vit överhöghet, vita män och att vi är roten till krig, misär, brottslighet etc. Säger man emot narrativet tar det hus i h-e. Det är som en upp och nedvänd värld av minerad mark där det inte går att ha rätt som man i dessa frågor (såvida du inte är chef och betalar ut lön).
Kan ärligt säga att jag aldrig yppar några kommentarer om kvinnor eller annat som kan ens räknas som sexism; samtidigt får jag skit för att jag tillhör gruppen män - som är skyldiga till våld, våldtäkter etc. Så nej - Den här fighten får ni ta själva - jag deltar inte på någon sida. //Man på läktaren som dock får förlupna puckar från rinken skjutna mot sig emellanåt.

me too

Vad trött jag blir på män som "fått en tankeställare" av MeToo. Personligen känner jag mig efter 30 år i yrkeslivet inte ett dugg träffad. Tafsar man på kvinnor, drar dåliga sexskämt mm på jobbet utan att fatta att man beter sig illa har man uppenbara problem. MeToo är dock en typisk internethype där många av kvinnorna säkerligen vittnar om reella påhopp och övergrepp de varit med om MEN där även en lång rad psykiskt labila kvinnor hakar på med medvetna eller omedvetna lögner, drivna av en önskan att få vara en del av uppropet. Sammanblandningen av allt från taffliga raggningsförsök på krogen till grova våldtäkter är inget annat än osmaklig och detsamma gäller de grova förtal som i uppropets namn riktats mot utpekade personer. Lägg ner den här MeToo-skiten nu och sluta låtsas vara manliga feminister! Det finns nämligen gott om kvinnliga skitstövlar där ute också.

Självkastraterna tror sig vinna fördelar hos uppropskvinnorna men möts av ett tyst förakt för bristande manlighet.

LOL

Intreeseklubben antecknar.

Nej, Om var man bara började hårdgranska sig själv så skulle saken vara löst. Men gör de inte och kommer aldrig att göra. Där hjälper inga manualer i världen.

Jag och många med mig har nog "hårdgranskat" sig själva men jag tror inte att någon av er är nöjda med granskningen. I vart fall kan jag med handen på hjärtat säga att jag aldrig gjort några som helst närmanden mot någon jurist av kvinnligt kön (inte manligt heller, kan tilläggas) vare sig på arbetet eller i andra sammanhang, aldrig dragit något sexskämt på jobbet och aldrig varit nedvärderande mot någon kollega med anspelning på kön. Så jag borde klara mig, oavsett vilket "brott" som nu skulle kunna tänkas ligga i att ha gjort så.

Sedan handlar den här debatten om allt och ingenting och där kan jag inte vara säker på att jag inte någonsin uppfattats som taskig eller elak av någon annan. Man blir å andra sidan lätt uppfattad som en "kränkare" i dag om man ställer hälften så höga krav på andra som man ställer på sig själv. Återigen vill jag dock poängtera att de elakasta människor man stött på i domstolsvärlden så gott som genomgående har varit kvinnor. I synnerhet har dessa individer fått sin livsluft genom att bete sig illa mot yngre kvinnor.

Vad jag däremot kan konstatera är att jag och min sambo aldrig hade kunnat träffas om Metoo varit på tapeten när vi gjorde det. Vi träffades på arbetet men i dag hade inget av oss kunnat ta ett initiativ, som jag ser det. Så pass enkelriktad har debatten blivit. Min sambo arbetar dock på en kvinnodominerad arbetsplats. Metoo är ett stående skämt där. Det är dock helt riskfritt för dem, så länge det inte kommer ut externt. Då måste ledningen visa att man har rätt "värdegrund" och låta huvuden rulla.

Det är genomgående inom nästan alla branscher att arbetsplatser med en majoritet kvinnor fungerar sämre ur arbetsmiljösynpunkt än arbetsplatser med majoritet män - detta bekräftas enkelt genom att parat med kvinnor i ens umgänge. Skulle tro att de flesta kvinnor som provat båda mycket hellre jobbar på mansdominerade arbetsplatser. Ändå ligger all fokus på manligt beteende...

I radioprogrammet 'Vi i femman' påstods att 'hen' är ett pronomen som används om 'icke-binära'. Är det vad ungarna får lära sig i skolan i dessa dagar? Vad fan sysslar pedagogerna med?

Den enda vettiga användningen av vad som annars är ett idiotord-

***
Men det är så att ni får att få fyra ledtrådar och ni kommer att få en låt på er att fundera på det här och så viskar ni då så att inte det andra laget hör för ni sitter nära här.
Då läser jag ledtrådarna nu:
1 Personligt pronomen
2 Fick sitt genombrott på tjugohundratalet
3 Kompletterar hon eller han
4 Används för icke-binär
***
Det är ordet 'hen' som avses. Efter vad jag har förstått så används beteckningen för alla säger alla. Varför ska man peka ut icke-binära? Det var helt nyligen jag hörde ordet icke-binär för första gången. Ordet hen har jag känt till lite längre. Men uppenbarligen har jag inte känt till ordets betydelse.

Jag dristar mig att dra några paraleller från min skoltid på 60-talet.

Bistabil borde vara analogt med binär
Astabil borde vara analogt med icke-binär
Vad monostabil borde vara analogt med vill jag inte uttala mig om.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.