Skip to content

Riksdagen: regeringen måste ta krafttag mot antisemitism och hatbrotten mot judar

"love bombing" av synagogan i Göteborg efter att den utsatts för brandattentat. Foto: Adam Ihse/TT

Regeringen måste ta krafttag mot antisemitismen i Sverige. Det har riksdagen beslutat sedan ett enigt konstitutionsutskott pekat på dagens problem. Enligt KU behövs riktade insatser inom utbildning och säkerhet.

 

Det är Konstitutionsutskottet, KU, som initialt har tagit upp frågan om regeringens arbete mot antisemitism med anledning av den senaste tidens uppmärksammade hatbrott mot judar.

Enligt KU utgör den ökade antisemitismen ett samhällshot, inte minst då judar är en av de grupper som historiskt sett utsatts för hatbrott, fördomar och diskriminering i Sverige.

För att effektivt motarbeta antisemitism vill KU och riksdagen att regeringen stärker arbetet med att sprida kunskap om antisemitism och förföljelsen av judar genom historien.

Man vill dessutom att regeringen ska se till så att kunskapen når alla delar av den svenska befolkningen

Förutom information vill riksdagen att regeringen förbättrar säkerheten för judiska institutioner. Regeringen bör därför följa upp och utvärdera säkerhetsläget för judiska synagogor, skolor och andra institutioner samt judiska evenemang och mötesplatser

Riksdagen poängterar att arbetet mot arbetet mot antisemitism och för judisk säkerhet bör föras i dialog med judiska organisationer och företrädare.

 

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

4 comments

All form av hatbrott måste bekämpas. Men när det gäller antisemitism har BRÅ konstaterat att det ligger på en rekordlåg nivå. Det finns andra saker som nu borde få ett större fokus, t ex islamofobi och homofobi.

Visst ska alla former av hatbrott bekämpas. Men att antisemitiska hatbrott skulle vara på nedgång beror på hur man läser statistiken. Med tanke på hur liten den svensk-judiska minoriteten är jämfört med andra grupper som också utsätts för hatbrott så är siffrorna om just antisemitiska hatbrott alarmerande höga. Det finns uppskattningsvis färre än 20.000 judar i hela Sverige. Om vi jämför detta med hatbrott riktade mot t.ex. svenska muslimer eller homosexuella så är den judiska gruppen försvinnande liten till antalet och rejält överrepresenterad i statistiken om antalet hatbrott som de utsätts för varje år. Återigen, alla hatbrott är lika vidriga, men det är ganska intressant att en pytteliten, gammal och välintegrerad minoritet som knappt märks av i samhället ska vara en sådan stor måltavla för så mycket hat från så många håll.

"Man vill dessutom att regeringen ska se till så att kunskapen når alla delar av den svenska befolkningen."

Jag vill inte att regeringen ska pådyvla mig en massa 'kunskap' som jag inte vill ha. Jag behandlar inte judar på annat sätt än jag behandlar svenskar.

Jag kan inte se att det ligger på riksdag och regering att sprida kunskap om förföljelsen av judar genom historien. Det har varit så mycket elände runt om i världen genom århundradena och är så än i dag. Det har varit massutrotningar tidigare och det har varit massutrotningar sedan dess. Och de är säkerligen inte de sista. Det håller inte att hålla på och älta det som hände för sjuttio år sedan. Man måste titta framåt.

Vi kan inte ändra det som har skett. Men vi kan ändra på det sker. Och vi kan påverka det som kommer att ske.

Hyckleriet i det svenska samhället är lika förskräckligt som antisemitisen. Det är muslimer som är antisemitister. Försök att uppfostra dem om ni kan.

Att försöka skriva om historien och frisera det som sker här och nu kallas fake news. En trollfabrik underställd det största regeringspartiet avslöjades för inte så länge sedan. Där tillverkades fake news på Sveavägen 68 i centrala Stockholm.

Stefan Löfven ska inte försöka uppfostra mig. Det är han inte byxad till.

Tror politikerna verkligen att man botar övertygat hat genom att "sprida kunskap" om gammal skåpmat som judarnas historia av förföljelse. Om vi provar att vända på den steken, tror de i så fall också att man kan göra välmående miljöpartister från södermalm till judehatare genom att visa "der juden" på svt play?

Nazisterna har sett shindlers list i grundskolan, precis som vi andra. Och de invandrare som tar med sig judehat hemifrån blir inte snälla av påprackad propaganda från ovan, de heller.

Riksdagens förslag är bara ännu mer av patetisk handlingsförlamning som inte kommer att leda till någonting. Man får väl vara tacksam att de inte fromt står och sjunger 'we shall overcome'.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.